null ”Tukkani hieman leimahti” – Lukijat kertovat joulukommelluksista

Hyvä elämä

”Tukkani hieman leimahti” – Lukijat kertovat joulukommelluksista

Kysyimme tapauksia, jolloin joulunvietto ei mennyt ihan niin kuin piti. Ja niitähän riitti. ”Sitä joulua en unohda!”

Oudoin kokemus oli ehdottomasti se, kun sain silloisen poikaystäväni sukulaiselta lahjaksi kaalin. Niin taisivat saada kaikki muutkin.

Nainen, 46

 

Vietimme usein sukujouluja veljeni tilavassa kodissa. Hän kävi hakemassa joulukuusen lähimetsästä hyvissä ajoin ennen joulua. Yhtenä jouluna sattui kummallinen asia: kun kuusi oli sulanut ja laitettu paikalleen olohuoneessa, se alkoi löyhkätä. Kuvottava haju ei hälvennyt, ja veljeni joutui lähtemään uudestaan kuusimetsälle.

Nainen, 63

 

Katsoin lattialla televisiosta jouluohjelmaa ja nojasin pöytään, jossa oli kynttilä. Tukkani hieman leimahti. Tuli vähän hiki ja kova pulssi, mutta säikähdyksellä selvittiin. Sitä joulua en unohda!

Mies, 33

Mummi oli meillä kylässä jouluaattona 1970-luvun alussa. Kun äiti toi joulupuuron pöytään, mummi sanoi, että se, joka saa mantelin, kuolee ensimmäisenä. Äiti poimi mantelin äkkiä pois.

Mies, 62

 

Voi sitä syyllisyyttä, kun varastin pikkutyttönä suklaakarkin joulukuusesta.

Nainen, 69

 

2010-luvulla oli yksi kamala joulu. Kärsin eeppisestä hammassärystä, enkä pystynyt syömään suklaata. Minua kehotettiin ostamaan apteekista paikka-ainetta ja laittamaan itse väliaikainen paikka hampaaseeni. Paikka ei pysynyt, ja aine aiheutti allergisen reaktion. Onneksi sain välipäivinä ajan ihanalle hammaslääkärille. Hän kyseli minulta asioita, kun suuni oli puudutettu, täynnä tuppoja ja muuta. Hän heitti, että eikö asiakas pysty puhumaan? Hytkyin naurusta.

Nainen, 56

Sain poikaystävältäni syyhypunkin, joka tarttui tietysti koko perheeseeni. 

Jouluna ei ollut lunta, ja huomasin, että joulupukilla oli tekoparta.

Nainen, 26

 

Olin noin viisivuotias, kun puinen joulutonttu syttyi tuleen pitäessäni sitä kynttilän yläpuolella. Mustunut joulutonttu on yhä tallella.

Mies, 53

 

Odotin yhdeksänvuotiaana kovasti pukin tuloa. Vatsa meni aattona sekaisin, ja istuin juuri vessassa ripulilla, kun pukki tuli. Ai että harmitti!

Nainen, 39

Unohdin kaksikymppisenä lompakon ja joululahjakassin illan viimeiseen bussiin. Joulupyhät alkoivat seuraavana päivänä, ja minulla oli vain kolme markkaa. Sain onneksi lainattua rahaa, mutta kun pääsin viimeisenä auki oleville rautatieaseman ruokakaupoille, ne laskivat jo rautaristikoita ikkunoihin. Se siitä ruoasta sitten… Onneksi löysin seuraavana päivänä auki olevan pizzapaikan. Joulupyhien jälkeen lompakko ja lahjat löytyivät bussivarikolta.

Nainen, 52

 

Lapsuus oli pahin, koska joulua ei saanut viettää. Kasvoin Neuvostoliitossa. Jos siellä toi jouluna kuusen kotiin, se oli salaista. Päiväkodeissa ja kouluissa juhlittiin vain uutta vuotta, ja pakkasukko kävi tuomassa lahjoja. Joulupukkia ei ollut olemassa.

Nainen, 47

 

Lapsena paljastui, että joulupukki oli ollut huijausta: oma isä.

Mies, 83

 

Olin lähdössä 1990-luvun lopulla joululomalle, kun luokanvalvoja tuli ruokatunnilla sanomaan, että minun pitää jäädä koko jouluksi opiskelupaikkaan tekemään puuttuvia tunteja. Niitä puuttui kahden viikon edestä, koska jalkani oli leikattu. Jouduin töihin yhdeksi viikoksi sikalaan ja toiseksi ratsutallille. Oli tympeää jäädä yksin opiskelupaikan asuntolaan. Nostin kostoksi kuusen sisälle ja tupakoin sisätiloissa. Kun asuntolavalvoja toi koulun tarjoamat ruoat, hän sanoi vain, että tuuleta viimeinen viikko.

Mies, 46

 

Olin noin 20-vuotias, kun sain sen aikaiselta poikaystävältäni syyhypunkin, joka tarttui tietysti koko perheeseeni. Se joulu meni paikkoja siivotessa, petivaatteita pestessä ja itseämme lääkitessä.

Nainen, 46

Yhtenä jouluaattona tiskikone hajosi ja päästi kaikki vedet parkettilattialle.

Nainen, 28

 

Sain pikkupoikana autoradan ilman paristoja. Eikä mikään kauppa ollut siihen aikaan jouluna auki.

Mies, 59

 

Ilo oli ylimmillään jouluaattoiltana vuonna 1989, kun pukki oli vieraillut lahjasäkkeineen. Pojat pomppivat innoissaan sohvalla, ja kuopus putosi lattialle kolauttaen päänsä. Kun hän itkun laannuttua oksensi, ei auttanut muu kuin tilata taksi ensiapupolille. Tuntui kauhealta jättää isommat pojat kahdestaan kotiin, vaikka he olivatkin jo pieniä koululaisia. Sairaalassa suositeltiin jäämään tarkkailuun yöksi, ja minulle tehtiin peti lastenosaston lattialle. Toivoin voivani olla kahdessa paikassa yhtä aikaa, mutta oli pakko valita. Hoitaja herätti minut aamulla joulutorttukahveilla. Parasta oli, kun lääkäri tutkimuksensa jälkeen totesi, että potilaalla oli kaikki hyvin, ja saimme lähteä kotiin.

Nainen, 75

 

Kirkko ja kaupunki kysyi lukijoiden huonoja joulukokemuksia lokakuussa. Vastauksia tuli noin 170.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.