null Pääkirjoitus: Tanssivat ja laulavat yhteisöt pärjäävät paremmin kuin taistelevat

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tanssivat ja laulavat yhteisöt pärjäävät paremmin kuin taistelevat

Kun lähellä soditaan, joulun enkelilaulu tulee todeksi entistä konkreettisemmin.

Ihminen oppii laulamaan ennen kuin puhumaan, sillä puhetta edeltävä jokeltelu on päivänselvää laulua. Olemme laulavia otuksia, jokainen äänellään ja omalla persoonallisella nuottikorvallaan.  

Sivilisaatiohistorioitsijat ajattelevat, että laulu – samoin kuin tanssi – on ollut verrattoman tärkeä tekijä siinä, että varhaiset ihmisyhteisöt ovat ylipäänsä säilyneet elinvoimaisina.

Yhteisen tanssin ja laulun luoma ystävyys ja kumppanuus yhdistivät ihmislaumoja suuremmiksi ja solidaarisemmiksi. Keskinäisistä kiistelyistä kärsivät pienemmät ryhmät, joita sisäinen riitely repi, sen sijaan pienenivät.

Joulun sanoman vanha tiivistys ”maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto” on siis oiva selviytymisstrategia hyytäväksi käyvässä maailmassa. Tanssivat ja laulavat yhteisöt pärjäävät paremmin kuin taistelevat. Tällaisena sotajouluna ensimmäisen joulun enkelilaulu tulee todeksi entistä konkreettisemmin. Maassa olkoon rauha ja hyvä tahto luona ihmisten.

Jos juuri laulu ja tanssi olivat ratkaisevia tekijöitä siinä, että ihmisyhteisöt säilyivät, meidän kannattaa pitää niistä kiinni.

Joululauluissa on ihmeellistä voimaa. Jokin laulu saattaa viedä kauas lapsuuden joulun tuoksuihin ja tunnelmaan, jokin taas saattaa herättää erikoisen kaipuun jonnekin, josta ei oikein tiedä, että minne. Jokin joululaulu saattaa ärsyttää juuri siksi, että se ei sovi omaan mielikuvaan joulusta. Oikea joulu on jotakin, johon melkein jokaisella on jokin kanta. Se kertoo siitä, että joululla on merkitystä. Luulen sen merkityksen johtuvan juuri joulun sanomasta. Rauhaa ja hyvää tahtoa ei voi ohittaa olankohautuksella.  

Pääkaupunkiseudun luterilaiset seurakunnat perustivat Jouluradion vuonna 2003, ja nyt on käynnissä Jouluradion 20. kausi. Parikymmentä vuotta sitten joululaulut eivät juuri soineet radiokanavilla. Jouluradion pioneerit päättivät korjata tilanteen ja täyttää eetterin pelkästään joulumusiikilla. Tämä konsepti oli menestys alusta alkaen. Vuosien varrella mukaan on tullut seurakuntia muualta Suomesta, ja nyt kirkko pystyy tarjoamaan adventin ja joulun aikana lähestulkoon koko maassa kuuluvan Jouluradion. Ja muutkin ovat heränneet: Betlehemin tähti tuikkii iloksemme muuallakin kuin kirkon kanavalla. 

Jos juuri laulu ja tanssi olivat historian alkuhämärissä ratkaisevia tekijöitä siinä, että ihmisyhteisöt säilyivät, meidän kannattaa pitää niistä kiinni edelleen. Vaikka piirileikit tuntuisivat kuinka tyhmiltä, saattaa olla viisasta avata Jouluradio, ottaa kavereita kädestä kiinni ja pyörähdellä ihmiskuntaa entistä paremmaksi, ystävällisemmäksi ja kestävämmäksi. Hyväntahtoisemmaksi. Nauttikaa joulumusiikista! 

Kirjoitus on julkaistu Jouluradio20-liitteen pääkirjoituksena. Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin sekä Jouluradion päätoimittaja. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.