Rehtorit vaativat: Jokaisen nuoren opiskelumahdollisuudet pitää turvata
Nuorten mahdollisuuksia hakeutua korkeakouluopintoihin pitää parantaa, vaativat ammattikorkeakoulujen rehtorit.

Nuorten mahdollisuuksia hakeutua korkeakouluopintoihin pitää parantaa, vaativat ammattikorkeakoulujen rehtorit.

Rehtorit vaativat: Jokaisen nuoren opiskelumahdollisuudet pitää turvata

Jokaisen nuoren opiskelumahdollisuudet pitää turvata työelämään siirtymiseen asti, vaativat ammattikorkeakoulujen rehtorit. Lähes viidennes 20–24-vuotiaista on sekä työn että koulutuksen ulkopuolella.

Suomalaisten nuorten hyvinvointi ja työllistyminen huolestuttaa ammattikorkeakoulujen rehtoreita. 20–24-vuotiaista jo lähes viidennes on täysin työ- ja opiskeluelämän ulkopuolella. Ikäryhmään kuuluvista miehistä 21 prosenttia ja naisista 15 prosenttia ei opiskele tai työskentele.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) Helsingin toimipisteeseen kokoontuneet rehtorit vaativat, että nuorten hyvinvoinnin romahtamisen uhka otetaan vakavasti ja jokaisen opiskelumahdollisuudet turvataan työelämään siirtymiseen asti. Rehtoreiden mielestä nuoriin kohdistuvat koulutusleikkaukset ovat lyhytnäköisiä sekä nuorten että osaavaa työvoimaa tarvitsevan talouden kannalta.

Korkeakoulutus ei saa olla poissuljettu vaihtoehto niiltä, joille opiskelu ei ole itsestäänselvyys.

– Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston puheenjohtaja Tapio Varmola

– Vuoden 2013 jälkeisenä aikana ammattikorkeakoulujen rahoitusta on leikattu 20,7 prosenttiyksikköä. Jatkuvat leikkaukset ovat pakottaneet vähentämään opetustunteja, lähiopetusta ja opiskelijoiden kohtaamista kaikissa ammattikorkeakouluissa, Diakin toimitusjohtaja ja rehtori Tapio Kujala sanoo.

Rehtoreiden mukaan korkeakoulutuksen kehittämisen kärjessä on oltava ajatus siitä, että nuorilla on valittavissaan mahdollisimman laaja vaihtoehtojen kirjo. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen puheenjohtaja, rehtori Tapio Varmola puolustaa teoriaa ja käytäntöä yhdistäviä opetusmenetelmiä, jotka auttavat nuoria löytämään vahvuutensa.

– Korkeakoulutus ei saa olla poissuljettu vaihtoehto niiltä, joille opiskelu ei ole itsestäänselvyys. Ammattikorkeakouluissa käytännönläheiset työelämäprojektit ja monipuoliset opiskelijavalintamenetelmät ovat antaneet mahdollisuuden erilaisista taustoista tuleville opiskelijoille, Varmola sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi