null Rekolan kirkolla voi nauttia lounaan jälkeen makoisista löylyistä – ”Tämä on kyllä hienoa palvelua seurakunnalta”

Jari Pajuvirta (vas.) ja Tero Koivisto saunovat mielellään: tämä on heistä seurakunnalta hienoa palvelua.

Jari Pajuvirta (vas.) ja Tero Koivisto saunovat mielellään: tämä on heistä seurakunnalta hienoa palvelua.

Hyvä elämä

Rekolan kirkolla voi nauttia lounaan jälkeen makoisista löylyistä – ”Tämä on kyllä hienoa palvelua seurakunnalta”

Ruokailu ja saunominen tutussa seurassa vetävät tiistaisin väkeä Pyhän Andreaan kirkon Yläovet auki -tapahtumaan.

Pyhän Andreaan kirkon salissa kuuluu valtava puheensorina. Käynnissä on lounasruokailu. Pöydissä vaihdetaan kuulumisia ja maistellaan päivän antimia. Muutama on ilmoittanut halukkuutensa mennä lounaan jälkeen saunaan. Kyseessä on Rekolan seurakunnan joka tiistainen tapahtuma Yläovet auki – syödään yhdessä.

Yksi saunaan menijöistä on Tero Koivisto, joka käy usein kirkolla lounastamassa ja moikkaamassa tuttuja. Lautasella on tällä kertaa nakkikastiketta, perunaa ja paprikaa.

– Täällä saa hyvää ruokaa, joka vielä on ilmaista. Monella lounaalla käyvällä ei ole aina edes yhtä euroa lämpimään ruokaan. Se riippuu paljon siitä, milloin eläke ja Kelan tuet sattuvat tulemaan tilille, Koivisto kertoo.

– Samalla tämä on sosiaalinen tapahtuma, jossa tutustuu uusiin ihmisiin. On aina kiva päästä myös saunomaan.

On ollut mukavaa tutustua alueella asuviin ihmisiin ja viettää yhdessä aikaa.

- Mirjami Löllö

Samoin Jari Pajuvirta sanoo, että kirkolle vetävät ruoka ja seura. Erityisenä houkuttimena kuitenkin on sauna. Hän asuu vuokralla kerrostalossa, jossa on tarjolla asukkaille sauna, mutta saunavuorosta joutuisi maksamaan liikaa.

– Tämä on kyllä hienoa palvelua seurakunnalta. En tiedä, että tällaista ilmaista saunomismahdollisuutta olisi tarjolla muualla.

Pajuvirran mielestä Rekolan kirkon saunassa saa ihan hyvät löylyt, välillä vähän liiankin kovat, kun jotkut innostuvat heittämään hurjasti vettä kiukaalle. Saunomassa käy yleensä melko lailla sama miesporukka, jonka kanssa voi jutella niitä näitä.

Mirjami Löllö (vas.) ja Kerttu Ruokonen tapaavat melkein joka tiistai lounaan merkeissä Rekolan kirkolla.

Mirjami Löllö (vas.) ja Kerttu Ruokonen tapaavat melkein joka tiistai lounaan merkeissä Rekolan kirkolla.

Maksuton lounas tuo säästöä

Vierekkäin istuvilla Mirjami Löllöllä ja Kerttu Ruokosella riittää yhteisiä puheenaiheita. He käyvät kirkolla lounastamassa melkein joka tiistai.

– Ruoka maistuu täällä aina hyvältä. Eläkeläisenä olen kiitollinen siitä, että järjestetään tällaista maksutonta yhteisruokailua, sanoo Ruokonen.

– Tuleehan tästä vähän säästöä, ja on kiva, ettei aina tarvitse tehdä itse ruokaa, Löllö toteaa.

Yhtä tärkeää kuin ateriointi on ihmisten tapaaminen.

– Kun on tällainen yksin asuva, on ollut mukavaa tutustua alueella asuviin ihmisiin ja viettää yhdessä aikaa, Löllö sanoo.

– Tämä on tällainen virkistävä päivähetki, Ruokonen jatkaa.

Kumpikaan heistä ei ole tarttunut saunomismahdollisuuteen: se ei vain ole tuntunut tarpeelliselta.

Diakoni Satu Kipon mukaan vapaaehtoistyöntekijät ovat tärkeässä roolissa Yläovet auki -tapahtuman järjestämisessä: he ovat toiminnan sielu ja sydän.

Diakoni Satu Kipon mukaan vapaaehtoistyöntekijät ovat tärkeässä roolissa Yläovet auki -tapahtuman järjestämisessä: he ovat toiminnan sielu ja sydän.

Sauna tärkeä osa toimintaa

Tiistain lounasruokailua luotsaava diakoni Satu Kippo kertoo, että Rekolan seurakunta on järjestänyt Yläovet auki – syödään yhdessä -tapahtumaa vajaa kolme vuotta tässä muodossa. Kävijöitä on ollut joka kerta 50–65, syksyllä välillä jopa 80. Ruokailijoissa on työttömiä, eläkeläisiä ja lapsiperheitä.

– Erityisen tärkeää tapahtumassa on muiden ihmisten kohtaaminen. Moni kävijöistä on kertonut, että keskustelu saattaa olla hyvinkin syvällistä.

Kirkon sauna on ollut seurakunnan toiminnassa mukana jo ennen uudempaa versiota yhteisruokailusta. Monilla ei ole mahdollisuutta saunoa kotonaan, ja saunomisessa on samaa yhteisöllisyyttä kuin yhdessä syömisessä.

Monilla ei ole mahdollisuutta saunoa kotonaan, ja saunomisessa on samaa yhteisöllisyyttä kuin yhdessä syömisessä.

– Saunominen on jostain syystä ollut enemmän miesten juttu, mutta toki se on tarkoitettu myös naisille. Mukaan tarvitaan vain oma pyyhe, Kippo toteaa.

Lounaan sisältö vaihtelee sen mukaan, millaista hävikkiruokaa seurakunta saa kaupungin ja seurakuntien Yhteinen pöytä -verkostolta. Ruokajakelun auto käy maanantaisin, ja suntiot ja diakonit katsovat, että ruokatarpeita saadaan riittävästi. Tiistaisin vapaaehtoistyöntekijät saapuvat paikalle jo aamulla, jolloin diakoni käy heidän kanssaan läpi ateriasuunnitelman. Diakoni on tiimin tukena ja apuna ruoan jakamisessa.

Lounaan järjestämiseen tarvitaan siis monen ihmisen ketju, ja siihen kuuluvat tärkeänä osana vapaaehtoistyöntekijät.

– Vapaaehtoiset ovat toiminnan sielu ja sydän. Mukana on 5–7 aktiivista vapaaehtoistyöntekijää, jotka huolehtivat ruoanlaitosta, kattamisesta ja ruokien esillepanosta, Kippo sanoo.

Yläovien yhteydessä on tarjolla myös huolituoli. Kirkon aulassa voi tavata kello 11–11.45 Terttu Nikkilän, Mieli ry:n koulutuksen saaneen vapaaehtoistyöntekijän. Diakonilta voi varata ajan tai vain ilmestyä tuolloin paikalle.

Vapaaehtoistyötä tekevien Maija Sibeliuksen (vas.) ja Mari Leinosen tehtäviin tiistain lounasruokailussa kuuluu muun muassa ruoan jakaminen.

Vapaaehtoistyötä tekevien Maija Sibeliuksen (vas.) ja Mari Leinosen tehtäviin tiistain lounasruokailussa kuuluu muun muassa ruoan jakaminen.

Auttamishalu vetää keittiöpuuhiin

Räväkäksi savolaiseksi esittäytyvä Mari Leinonen on toiminut Rekolan seurakunnan vapaaehtoistyöntekijänä jo 15 vuotta. Seitsemän vuotta sitten hän houkutteli mukaan myös entisen työkaverinsa Maija Sibeliuksen.

– Tämä lähtee auttamishalusta ja lähimmäisenrakkaudesta. On hienoa tehdä jotain muiden hyväksi. Itselleni on myös tärkeää päästä välillä ihmisten pariin, kun olen nyt kahdestaan mieheni kanssa, Leinonen kertoo.

Kaksikko tekee yleensä lounaan pääruoan, mutta tällä kertaa he keskittyivät enemmän jälkiruokaan, uuniomenarahkaan. Ruokailun jälkeen siivotaan tilat porukalla.

– On tärkeää, että saadaan ruoka riittämään, mutta toisaalta on katsottava, ettei tule hävikkiä, Sibelius sanoo.

Naiset kutsuvat työmaataan leikillisesti kauhukeittiöksi, jossa välillä kapustat lentelevät.

– Viljelemme keskenämme hurttia huumoria, minkä vuoksi niin hyvin viihdymmekin täällä, Leinonen nauraa.

Saunomista tarjolla myös näissä seurakunnissa:

Sanaa ja saunaa äijäporukassa tiistaisin klo 18.30–21 Länsimäen kirkolla, Kerokuja 9.

Naisten saunailta joka toinen torstai (parittomat viikot) klo 16 Kotkansiiven kokoustilassa Korson kirkolla, Merikotkantie 4.

Naisten saunailta noin kerran kuussa (to 14.3., 11.4., 16.5. ja 13.6.) klo 17–20 Ilolan seurakuntatalolla, Soittajankuja 1.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.