null ”Jatkuvasti on nälkä” – Espoonlahden kirkolla jaetaan 1600 ilmaista ruokakassia kuukaudessa

– Ilmaisen ruokakassin saaminen merkitsee minulle tosi paljon. On aina kova juttu, jos mukana sattuu olemaan lihatuotteita, Iiro ­Kanninen sanoo.

– Ilmaisen ruokakassin saaminen merkitsee minulle tosi paljon. On aina kova juttu, jos mukana sattuu olemaan lihatuotteita, Iiro ­Kanninen sanoo.

Ajankohtaista Hyvä elämä

”Jatkuvasti on nälkä” – Espoonlahden kirkolla jaetaan 1600 ilmaista ruokakassia kuukaudessa

Kaupoista saatavien hävikkielintarvikkeiden määrä on vähentynyt paljon viime kuukausina. Hintojen nousu tuo nuoret perheet hakemaan ruoka-apua.

Reilua tuntia ennen elintarvikejaon alkamista käy Espoonlahden kirkolla kuhina. Pakettiauto tuo lisää tavaraa kirkon oven eteen, laatikoita nostellaan nokkakärryihin ja viedään kirkon aulaan, jossa niiden sisältöä jaetaan pienempiin pusseihin. Elintarvikkeet päätyvät pöydillä oleviin mustiin ostoskoreihin.

Ennen aamuyhdeksää espoolaisen kirkon toisen pääoven edustalle on kerääntynyt joukko ihmisiä kasseineen odottamaan.

Tämä on minulle henkireikä, etteivät kotona seinät kaadu päälle.

– vapaaehtoistyöntekijä Kari Trogen

Pitkään vapaaehtoisena toiminut Kari Grönberg jakaa kaikille vuoronumerot, joiden mukaan heidät kutsutaan yksitellen noutamaan aulan pöydältä oma ruokakorinsa. Tämän jälkeen ruuanhakijat menevät erilaisia leipäpusseja sisältävän pöydän eteen ja ottavat halua­mansa paketin tai kaksi. Lopuksi he pakkaavat tavarat omaan kassiinsa.

Tänään ruokaa riittää 80 hakijalle. Espoonlahden kirkon elintarvikejakelu on tarkoitettu vain seurakunnan alueella asuville. Ruokaa voi käydä hakemassa kerran viikossa maanantaina, keskiviikkona tai perjantaina. Jakelu toimii ilman taukoja ympäri vuoden.

Iiro Kanninen sai tällä kertaa muun muassa leipää, kesäkurpitsan, banaaneja ja kinkkuleikkelettä.

Iiro Kanninen sai tällä kertaa muun muassa leipää, kesäkurpitsan, banaaneja ja kinkkuleikkelettä.

Iiro Kanninen on jo saanut oman korinsa ja istuu ruokakassi edessään. Hän pitää kädessään kana-chipotle-lounassalaattia. Tällä kertaa hän sai mukaansa myös viinirypäleitä, kolmioleivän, jogurttia, kesäkurpitsan, kaksi leipäpakettia, kinkkuleikkelettä, valkohomejuustoa, kaksi banaania ja kanapitoisen valmisruuan.

– Minulla on jatkuvasti nälkä, ja siksi teki mieli syödä saamani lounassalaatti heti. Tällaisen ruokakassin saaminen merkitsee minulle tosi paljon. Joskus leipää voi ottaa runsaasti, toisella kerralla sitä on vähemmän. Pyrin käymään täällä joka viikko. Välillä on ollut parempia aikoja, jolloin ei ole tarvinnut tulla tänne, Iiro Kanninen sanoo.

Kanninen kutsuu itseään työkyvyttömyyseläkkeellä olevaksi kuntoutuvaksi mielenterveyspotilaaksi, jolla pääsääntöisesti menee ”ihan kivasti”. Pari vuotta sitten hän sai tukiasunnon. Hänellä on myös kokemusta asunnottomuudesta.

Vapaaehtoiset Nina Matikainen ja Kari Trogen jakavat elintarvikkeita koreihin.

Vapaaehtoiset Nina Matikainen ja Kari Trogen jakavat elintarvikkeita koreihin.

Kari Trogen on toiminut elintarvikejakelussa vapaaehtoisena kahdeksan vuotta. Tänään hän täyttää koreja lahjoitustarvikkeilla. Edellisenä aamuna hän oli tekemässä 145 voileipää seurakunnan ilmaisbrunssille.

– Tämä on minulle henkireikä, etteivät kotona seinät kaadu päälle. Täällä on mukava pitkäaikainen ystäväpiiri, ja löysin täältä naisystävänkin, Kari Trogen sanoo.

Hän katsoo vieressä työskentelevää Nina Matikaista, jonka kanssa yhteistä taivalta on jatkunut kolme vuotta. Matikainen löysi vapaaehtoistehtävät, kun oli ensin jonottanut ruokajonossa työttömänä. Hän päätyi kysymään mielekästä tekemistä itselleen.

Matikainen toimii vapaaehtoisena elintarvikejakelussa ja silloin tällöin ilmaisbrunssilla. Hän kertoo tehneensä töitä myös palkkatuella Espoonlahden kirkon keittiössä. Nyt hän on hakenut kolmeen alan koulutukseen.

Riina Leoke käy elintarvikejakelussa usein, sillä keikkatöitä on tarjolla epäsäännöllisesti.

Riina Leoke käy elintarvikejakelussa usein, sillä keikkatöitä on tarjolla epäsäännöllisesti.

Keikkatyöläinen Riina Leoke käy Espoonlahden kirkon elintarvikejakelussa kerran viikossa. Se on hänelle todella tärkeä apu arkeen.

– Elämäntilanteeni on nyt sellainen, että kerran viikossa saatava ruoka-apu ei aina riitä. Minulla ei ole töitä säännöllisesti, eikä miesystäväni ole saanut töitä lainkaan tänä vuonna. Vaikka on tiukkaa, elämässä pitää olla huumoria. Joskus sitä on enemmän ja joskus vähemmän, Leoke ­sanoo.

– Olisi hienoa saada joskus jauhelihapihvejä, nakkeja, salaattia ja maitoa, Jari Nironen sanoo.

– Olisi hienoa saada joskus jauhelihapihvejä, nakkeja, salaattia ja maitoa, Jari Nironen sanoo.

Espoonlahden kirkko on Jari ­Niroselle tuttu paikka, sillä se on hänen rippikirkkonsa. Hän kertoo tulevansa elintarvikejakeluun silloin tällöin. Hänelle ilmaisen ruuan saaminen merkitsee paljon.

– Kaikki ruoka kelpaa minulle. Olen ollut pitkään pois työelämästä ja kokenut viisi leikkausta sekä jalassa nivelrikon ja luukadon. Tappelen Kelan ja työkkärin kanssa. Olen käynyt läpi kaikki aktiivimallit, työkokeilut ja kuntakokeilut, eivätkä ne ole johtaneet mihinkään. Olen kuitenkin aina osannut hakea apua itselleni, Jari Nironen listaa elämäänsä.

– Kaikki jaettavat elintarvikkeet saadaan lahjoituksena alueen liikkeistä, diakoni Klarika Vastamäki sanoo.

– Kaikki jaettavat elintarvikkeet saadaan lahjoituksena alueen liikkeistä, diakoni Klarika Vastamäki sanoo.

Espoonlahden kirkon elintarvike­jakelusta vastaavan diakonin Klarika Vastamäen mukaan viime kuukausina alueen kaupoista saatavan hävikin määrä on vähentynyt paljon, ja lihatuotteita tulee jaettavaksi hyvin vähän. Jaettavien ruokakorien määrää joudutaan välillä rajoittamaan. Tällä kertaa sitä riitti kaikille jonottajille.

Viikossa ruokakassin saa noin 300 eri henkilöä. Jonojakelun lisäksi noin 50 kassia varataan erityisruokavaliota noudattaville, sairaille ja muille erityisperusteisille, ja niistä 15 kuljetetaan liikuntarajoitteisille kotiin.

Kaikki lahjoitettavat elintarvikkeet saadaan lahjoituksina alueen yhdeksästä ruokakaupasta ja yhdestä kioskista, pääosin K-ryhmän myymälöistä.

Yhteiskunnassa on jotakin pielessä, kun ihmiset joutuvat hakemaan hävikkielintarvikkeita.

– diakoni Klarika Vastamäki

– Elintarvikejakelussa kävijät ovat valtaosin samoja henkilöitä, ja osa heistä on diakonian asiakkaita. Mukana on paljon eläkeläisiä. Koronan jälkeen uudeksi asiakasryhmäksi ovat tulleet nuoret perheet. Uskon, että yleinen hintojen nousu on kiristänyt nuorten perheiden taloutta niin, että lainojen ja laskujen maksamisen jälkeen ruokaan jää entistä vähemmän rahaa, Klarika Vastamäki sanoo.

Kauppojen hävikkilahjoituksissa karamellien määrä on kasvanut. Se on Vastamäen mielestä merkki siitä, että asiakkaiden raha ei enää riitä herkkuihin.

– Yhteiskunnassa on jotakin pielessä, kun ihmiset joutuvat hakemaan hävikkielintarvikkeita. Heidät pitäisi saada oikean avun ja tuen piiriin. Tukien väärinkäyttö on pienempi paha kuin tukien alikäyttö, Klarika Vastamäki sanoo.

– Palvelut ovat siirtyneet digitaalisiksi, eivätkä kaikki osaa käyttää niitä. Monen on helpompi tulla jonottamaan ruokaa, koska siellä kukaan ei kysele mitään. Yhteiskunnasta on tullut osalle ihmisiä liian vaikea. Eikä kyse ole pelkästään ikä­ihmisistä.

Elintarvike­jakelua Espoon­lahdessa jo 20 vuotta

Espoonlahden kirkolla elintarvikejakelu alkoi vuonna 2003. Tämän vuoden lokakuussa toiminta täyttää 20 vuotta. Alussa ruokakassin hakijoita oli päivässä 30. Nyt ruokakasseja jaetaan kuukaudessa 1 600. Viime vuoden lopulla määrä nousi 2 000:een kuukaudessa, koska silloin jakelussa kävi paljon ukrainalaisia pakolaisia.

Espoonlahden seurakunnan elintarvikejakelu on nyt hyvin ammattimaista toimintaa, ja se rakentuu 35 vapaaehtoisen työpanokseen. He työskentelevät työvuorolistan mukaisesti. Monet vapaaehtoiset ovat olleet mukana useita vuosia, jotkut yli kymmenen vuotta. Työvuorossa olevilla on mahdollisuus ottaa itselleen saman verran elintarvikkeita kuin asiakkaat saavat. Monelle heistä se on tarpeellinen apu.

Muilla Espoon seurakunnilla ei ole vastaavaa toimintaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.