null Rippikoulut mullistuivat koronakeväänä – tällaisia uusia ratkaisuja Kannelmäen seurakunnassa mietitään

– Päivärippikoulu on monesti pidetty takanani näkyvässä Malminkartanon kappelissa, kertoo Kannelmäen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kaija Aalto. Nyt kappelilla on entistä enemmän käyttöä, kun kirkko on remontissa.

– Päivärippikoulu on monesti pidetty takanani näkyvässä Malminkartanon kappelissa, kertoo Kannelmäen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kaija Aalto. Nyt kappelilla on entistä enemmän käyttöä, kun kirkko on remontissa.

Hyvä elämä

Rippikoulut mullistuivat koronakeväänä – tällaisia uusia ratkaisuja Kannelmäen seurakunnassa mietitään

Leirejä voidaan puolittaa väljyyden takaamiseksi. Päivärippikouluun saatetaan lisätä ryhmiä. Riskiryhmäläiset voivat tarvita etäopetusta.

Kannelmäen seurakunnassa on tänä vuonna kuusi rippikoulua: hiihtolomaripari, kaksi päivärippikoulua ja kolme kesäleiriä. Hiihtolomaripari ehdittiin pitää ennen koronaepidemiaa, mutta muita ei ehditty aloittaakaan.

­– Viime sunnuntaina, 17.5., piti olla rippikoulujemme yhteinen suuri tapaamispäivä, kotiseurakuntakierros. Sen sijaan kesän riparilaiset tekivät ensimmäisen ennakkotehtävänsä eli seurasivat suoratoistettua jumalanpalvelusta verkosta, kertoo nuorisotyönohjaaja Kaija Aalto.

– Normaalisti tässä vaiheessa kevättä rippikoululaiset olisivat jo tuttuja meille. Ensimmäisten ryhmätapaamisten piti olla juuri silloin, kun kokoontumisrajoitukset tulivat. Emme aloittaneet etätapaamisia, koska emme olleet tavanneet ryhmiä, Aalto kertoo.

Hänen työvuoteensa kuuluu normaalisti kolme rippikoulua.

Tarvitaanko rippikoulussa etäopetusta?

Kannelmäen rippikoulujen ohjaajat ovat lähettäneet riparilaisille ja heidän huoltajilleen kyselyn toiveista. Haluaako nuori pitää tämänhetkisen rippikoulupaikan vai toivooko perhe siirtoa päivärippikouluun, pienryhmäopetukseen tai etärippikouluun riskiryhmään kuulumisen vuoksi? Perheenjäsenkin voi kuulua riskiryhmään.

Jos leirien turvallisuus arveluttaa monia, päivärippikouluun perustetaan uusi ryhmä.

– Periaatteessa pyrimme nyt siihen, että leirejä ei peruta. Mutta niitä voidaan joutua puolittamaan, jolloin leiri lyhenee. Puoli ryhmää ja puoli viikkoa, Kaija Aalto kaavailee.

Kun nuoret ovat käyneet pari kuukautta koulua etäalustoilla, emme halunneet kuormittaa heitä etäriparilla.

Kannelmäessä odotetaan nyt, paitsi perheiden vastauksia, myös seurakuntayhtymän majoitussuosituksia ja ohjeita turvallisuudesta. Turvallisuus- ja hygieniaohjeet ovat yhteiset kaikille, mutta etenkin majoitustilat ovat eri leiripaikoissa erilaiset.

– Hassussa ja poikkeuksellisessa tilanteessa tässä ollaan. Olemme miettineet rippikoulun etämahdollisuuksia. Mutta kun tilanne on ollut koko ajan epävarma ja nuoret ovat käyneet pari kuukautta koulua etäalustoilla, emme halunneet kuormittaa heitä etäriparilla, Kaija Aalto toteaa.

– Olemme kovasti miettineet, miten yhteisöllisyyttä voisi luoda etänä. Aika vaikea sitä on lähteä etänä toteuttamaan, kun ei ole tavannut nuorista yhtäkään.

Yhteisöllisyys syntyy kasvokkain

Huoltajille pidetään yksi tapaaminen Teams-kokouksena, ja isoset ”etäsiunattiin” tehtäväänsä. Miksi on kuitenkin tärkeää, että rippileiriin sisältyy live-osuus eikä kaikki tapahdu etänä?

– Siinä pääsee ryhmäytymään. Leirillä ja päivärippikoulussa työntekijät voivat tehdä töitä ryhmäytymisen eteen. Pidetään esimerkiksi huolta, että ketään ei kiusata.

– Syntyy yhteys ja yhteisöllisyyttä, jossa on turvallista olla oma itsensä ja elää yhdessä kristityn arkea. Parhaimmillaan yhteisössä on mahdollisuus hengelliselle pohdinnalle, johon ei kotioloissa tai omasta sisimmästä löydy tilaa, Kaija Aalto kuvaa.

Helsingin seurakunnissa pidetään tänä vuonna 102 rippikoulua. Kaikkialla mietitään nyt riparien käytännön järjestelyjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.