null Risto Vilhusen ainutlaatuinen veistospuisto aukeaa hetkeksi

Leonardo da Vincin versio Vitriviuksen miehestä on toiminut innoittajana Risto Vilhusen veistoksille.

Leonardo da Vincin versio Vitriviuksen miehestä on toiminut innoittajana Risto Vilhusen veistoksille.

Ajankohtaista

Risto Vilhusen ainutlaatuinen veistospuisto aukeaa hetkeksi

Taiteilija Risto Vilhusen veistospuisto Vantaan Sotungissa avataan kesäisin määräajaksi yleisölle. Tänä kesänä se on auki runsaan viikon.

Vantaan Sotungin kesään ovat jo 31 vuoden ajan kuuluneet taiteilija Risto Vilhusen eli ”Leonardo da Vilhun” veistosnäyttelyt. Näyttely on auki vain lyhyen aikaa, tällä kertaa 17.7.–25.7. Veistospuistoon on tähän mennessä tutustunut yli 40 000 kävijää.

Veistospuiston pysyvässä näyttelyssä on teräsveistoksia, kuten tanssivat pirut ja Vitriviuksen miehet, sekä vaihtuvassa näyttelyssä pop-taidetta, maalauksia, veistoksia ja kokoelma esineistöä maya- ja inkakulttuureista, Afrikasta ja Aasiasta.

Ensimmäisenä kesänä veistospuistossa oli jo viisikymmentä piruveistosta. Lopulta niitä kertyi yli 140. Vilhusen mukaan veistosten valmistamiseen kului aikanaan 200 000 kiloa öljysäiliöitä ja taiteilija laihtui niiden tekemisen aikana 18 kiloa.

Myös tänä vuonna on syntynyt uusia teoksia, vaikka taiteilija kertoo olleensa sairaana ja huonossa kunnossa. Hänellä on ikää 75 vuotta ja hän sanoo, ettei voi luvata, että veistospuisto olisi enää ensi vuonna auki. Kannattaa siis käydä siellä nyt.

– Kaksi viikkoa sitten valmistui viimeksi sarjakuva. Yhteensä olen tehnyt vuodessa 150 uutta työtä, Vilhunen sanoo.

Veistospuiston vierailevana taiteilijana on tänä kesänä kuvanveistäjä Pekka Jylhä. Hänen teoksensa Ikkuna taivaalle on saanut innoituksensa Sakari Topeliukselta. Teos esittää kaukoputkea, joka on suunnattu taivaalle kohti Ajomiehen tähdistön kirkkainta tähteä, Capellaa.

Capella on tähti, jota lapset Sakari Topeliuksen sadussa Koivu ja tähti seurasivat ja löysivät kotiin. Sadun taustalla on tarina Topeliuksen isän isoisästä, joka vietiin Isovihan aikana orjaksi Venäjälle vuonna 1714. Hän karkasi ja pääsi tähtiä seuraten takaisin Suomeen.

Risto Vilhunen on myös aktiivinen taiteen kerääjä. Kuvassa hänen ikonikokoelmaansa.

Risto Vilhunen on myös aktiivinen taiteen kerääjä. Kuvassa hänen ikonikokoelmaansa.

Vilhunen on paitsi harvinaisen monipuolinen taiteilija myös taiteen kerääjä.

– Minulla on varmaan maailman suurin vielä elävän taiteilijan kokoelma, 8 000 teosta, muun muassa Rembrandtia ja Picassoa, ja joukossa 1 600 ikonia. Ikoneista on nyt näyttely Kuopiossa ortodoksisessa kirkkomuseossa. Vantaan taidemuseossa Artsissa on retrospektiivinen näyttely omista teoksistani, Vilhunen kertoo.

Vilhunen on lahjoittanut edellä mainitun kokoelman ja omat teoksensa kahdeksaan eri museoon. Vilhusen omia teoksia on Suomessa ja ulkomailla yhteensä noin 8 400.

Veistospuiston näyttely on avoinna 17.7.–25.7. päivittäin kello 14–18. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta 15 euroa. Vain käteinen käy.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taiteilija Risto Vilhunen lahjoittaa huomattavan ikonikokoelmansa ortodoksiseen kirkkomuseoon – "Kun seinät tyhjenevät, keräämisen kiima vain kasvaa"

Hyvä elämä

Esineisiin ei pidä rakastua, varoittaa tuhansia taideteoksia hankkinut Vilhunen. Hänen keräilyvimmansa ulottuu myös vanhoihin hautakiviin, sieniin ja marjoihin.


Risto Vilhunen tekee taidetta vaikka paistinpannulle

Hyvä elämä Ajankohtaista

Keräämisen vimma


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.