null Risto Vilhunen tekee taidetta vaikka paistinpannulle

Risto Vilhunen on tehnyt latonsa täyteen postpopiksi kutsumaansa taidetta.

Risto Vilhunen on tehnyt latonsa täyteen postpopiksi kutsumaansa taidetta.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Risto Vilhunen tekee taidetta vaikka paistinpannulle

Leonardo da Vilhun kesänäyttelyssä voi bongata monistettuja Mona Lisoja ja veistettyjä piruja, mutta erikoisinta on ehkä taiteilija itse.

Toista video

Tontin reunalla tököttävä sähkökaappikin on saanut uuden kuosin, kun taiteilija Risto Vilhunen on valmistellut kesänäyttelyä veistospuistossaan Vantaan Sotungissa. Taiteilijanimellä Leonardo da Vilhu tunnettu Vilhunen on spreijannut ikonisia kuva-aiheita Mona Lisasta Marilyniin sinne ja tänne. Niitä on perinteisemmillä alustoilla, kuten vanerilevyillä ja kartongilla, mutta myös kierrätyskeskuksesta hankittujen mallinukkien iholla ja paistinpannujen pohjassa.

Vilhunen laskeskelee maalanneensa kuluneen vuoden aikana 2300 teosta. Spraymaaleilla sapluunoiden läpi tehdyt ovat vain osa niistä, sillä öjymaalauksiakin syntyi viitisenkymmentä. Lisäksi hän on tehnyt tikkatauluiksi kutsumiaan värikkäitä, abstrakteja teoksia akryylilevyille. Ensimmäiset sellaiset hän teki jo 1960-luvulla ollessaan aloitteleva poptaiteilija.

Ideat eivät lopu

Risto Vilhunen on nyt 71-vuotias ja virallisesti eläkkeellä, mutta työntekoa hän ei aio lopettaa.

– Minua huvittaa maalata ja nautin siitä. Se pitää elämän syrjässä kiinni, eikä minulta ideat lopu, hän sanoo.

– Toisaalta en ole koskaan tyytyväinen omiin tekemisiini. Minulla on vähän sellainen tunne, että en ole onnistunut missään, hän lisää.

Kesänäyttelyssä spraymaaleilla tehdyt teokset täyttävät ladon – ja ladon ovetkin. Taiteilijan ateljeessa on esillä Vilhusen keräämää kansainvälistä ja kotimaista taidetta ja ateljeekodin eteisessä hänen maisemamaalauksiaan. Pitkin pihamaita levittyvät Vilhusen veistokset, joita on 140. Tontilta löytyy myös hautakivien hautausmaa, johon Vilhunen on asetellut kiviveistämöltä pelastamansa nelisenkymmentä käytöstä poistettua hautakiveä.

Sotunki on Risto Vilhuselle paratiisi.

Sotunki on Risto Vilhuselle paratiisi.

Luonnon keskellä

Vilhunen kutsuu veistospuistoa henkivakuutuksekseen. Pirujen ja muiden hahmojen veistäminen piti hänet aikoinaan poissa juopottelemasta. Hän muutti Sotunkiin jo 1970-luvulla, raivasi ryteikköisen tontin ja rakennutti sille ateljee-asuinrakennuksen.

– Minähän asun paratiisissa. Sotunki on ihan maaseutua, täällä on susia, ilveksiä ja supikoiria – ja matkaa Helsingin keskustaan on vain 20 kilometriä, Vilhunen kuvailee.

Maalaiselämää hän viettääkin ja ylpeilee sillä, että pärjää ilman pankkikorttia, kännykkää ja tietokonetta. Suurin osa ruuasta tulee omalta kasvimaalta. Marjoja ja sieniä kasvaa tontilla. Sen sijaan kalajutulta kyllä kuulostaa se, että hän olisi pyydystänyt lähiojasta haukia, särkiä ja ahvenia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.