Taiteilija Risto Vilhunen lahjoittaa huomattavan ikonikokoelmansa ortodoksiseen kirkkomuseoon – "Kun seinät tyhjenevät, keräämisen kiima vain kasvaa"
Esineisiin ei pidä rakastua, varoittaa tuhansia taideteoksia hankkinut Vilhunen. Hänen keräilyvimmansa ulottuu myös vanhoihin hautakiviin, sieniin ja marjoihin.
Vantaalainen taiteilija ja keräilijä Risto Vilhunen eli Leonardo da Vilhu on vuosikymmenten aikana kerännyt lähes 900 esineen kokoelman ikoneita ja muuta ortodoksista esineistöä. Nyt kokoelma siirtyy testamenttilahjoituksena Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiölle. Suurin osa lahjoituksesta päätyy kirkkomuseo Riisaan Kuopioon. Alun perin kokoelma oli lahjoitettu Vantaan kaupunginmuseoon, mutta Vilhunen ja kaupunginmuseo päättivät yhteistuumin kokoelman luovutuksesta Riisalle.
Suurin osa Vilhusen kokoelmasta on metalli-ikoneita, joita on arviolta 600–650. Sen lisäksi lahjoitukseen sisältyy tavallisia ikoneita, tekstiilejä ja jumalanpalvelusesineistöä. Kokoelma on ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä, sillä tällä hetkellä Riisassa on metalli-ikoneita vajaat 80 ja esimerkiksi Suomen Kansallismuseossa vain kolmisenkymmentä.
Kokoelma sai alkunsa kolmiosaisesta matkaikonista, jonka Vilhusen isä toi mukanaan sodasta. Metalli-ikoneita ovatkin omistaneet varsinkin sotilaat, merimiehet ja kauppiaat. Jollekin sotilaalle on todennäköisesti kuulunut myös kokoelman vanhin, 1500-luvulta peräisin oleva ikoni, joka on löytynyt Kymijoen varresta. Metalli-ikoneita on laitettu myös hautaristeihin ja haudattu vainajien mukana. Katovuosina niitä on saatettu kaivaa maahan paremman sadon toivossa.
Metalli-ikoneja ja -ristejä alettiin valmistaa nykyisen Venäjän ja Ukrainan alueella 1100-luvulla. Niitä valoivat varsinkin vanhauskoiset ortodoksit. Valaminen loppui vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen, mutta käynnistyi taas uudelleen 1990-luvulla Neuvostoliiton hajottua.
Vilhunen on onnellinen siitä, että hänen kokoelmansa päätyy juuri Kuopioon, jossa hän on syntynyt ja kasvanut. Hän muistaa nuorena käyneensä usein ortodoksisessa kirkkomuseossa ja ihailleensa erityisesti sarjakuvamaisia kertomusikoneita.
– Museo on ollut minulle tärkeä, vaikka minä olen vääräuskoinen kaikilla tavoilla, Vilhunen sanoo.
Hän muistuttaa, että on kerännyt ikoneita kuten muitakin taideteoksia esteettisistä eikä uskonnollisista lähtökohdista.
Vielä muutaman viikon ikonit koristavat Vilhusen ateljeekodin seiniä Vantaan Sotungissa. Elokuussa ne siirretään Kuopioon, jossa ne ensin luetteloidaan. Yleisön nähtäville lahjoitus tulee keväällä 2020 avautuvassa Jumalainen valo -näyttelyssä, jolla juhlitaan samana vuonna 75 vuotta täyttävää Vilhusta.
Johan Jeesuskin sanoi, että autuaampi on antaa kuin ottaa.
- Taiteilija ja keräilijä Risto Vilhunen
Vilhunen ei suostu suremaan tyhjeneviä seiniä.
– Johan Jeesuskin sanoi, että autuaampi on antaa kuin ottaa.
– Jos ihminen rakastuu esineisiin, niin kusta on päässä. Elämässä on muitakin arvoja. Ja toisaalta: kun seinät tyhjenevät, keräämisen kiima vain kasvaa, hän tokaisee.
Vilhunen puhuu kokemuksesta, sillä hän on elämänsä aikana kerännyt paljon ja monenlaista. Hän aloitti lapsena keräämällä kiviä. Kivien kerääjästä tuli intohimoinen taiteenystävä, jonka keräämään noin 6 200 taideteoksen kokoelmaan kuuluu muun muassa Picasson, Chagallin, Rembrandtin ja Gallen-Kallelan töitä. Hän on lahjoittanut taidekokoelmansa Vantaan taidemuseolle. Tänä vuonna Vilhunen on ehtinyt hankkia jo 150 teosta. Sama keräämisvietti on ulottunut myös marjoihin ja sieniin ja esimerkiksi vanhoihin hautakiviin.
Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on lahjoituksesta kiitollinen.
– Suurta ja arvokasta on sekä lahjoituksen tekijä itse että nämä esineet, jotka nyt siirtyvät uuteen paikkaan. Nyt ei ole menossa mikään haudanryöstö, vaan kokoelman luovutus tapahtuu kaikkien osapuolten yhteisestä tahdosta ja hyvässä hengessä. Tämä on lahjoitus myös kaikille niille, jotka uskaltautuvat Riisan oven avaamaan.
Tämänkesäinen Leonardo da Vilhun veistospuiston näyttely on Sodan kauhuja 2018. Näyttely on kunnianosoitus Risto Vilhusen isoisälle Aapeli Vilhuselle. Veistospuiston vierailevana taiteilijana on tänä kesänä taiteilijaprofessori Pekka Jylhä. Veistospuisto on avoinna 20.–29.7. päivittäin klo 14–18 osoitteessa Sepänrinne 2, Vantaa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suomalaiskotien tavarataivaassa elävät enkelit, Neitsyt Maria ja Buddha lempeästi rinnakkain
HengellisyysTutkija Johan Bastubackan mukaan uskonnolliset kuvat ja esineet ovat nykyisin jo eräänlaista vastakulttuuria.