null Rooman Colosseum valaistiin punaiseksi pakistanilaisen kristityn vuoksi

Colosseum valaistiin punaiseksi lauantaina 24. helmikuuta. Kuva: Remo Castilli / Reuters / Lehtikuva

Colosseum valaistiin punaiseksi lauantaina 24. helmikuuta. Kuva: Remo Castilli / Reuters / Lehtikuva

Rooman Colosseum valaistiin punaiseksi pakistanilaisen kristityn vuoksi

Muun muassa Amnesty ja paavi Franciscus ovat vedonneet jumalanpilkasta syytetyn Asia Bibin puolesta. Bibi odottaa Pakistanissa kuolemantuomiota.

Italian tunnetuin nähtävyys Colosseum valaistiin lauantaina punaiseksi. Tempaus oli solidaarisuudenosoitus pakistanilaista kristittyä Asia Bibiä kohtaan. Bibi on ollut vangittuna vuodesta 2009 syytettynä jumalanpilkasta. Pakistanin jumalanpilkkalakien mukaan profeetta Muhammadin pilkkaamisesta voi seurata kuolemantuomio. Bibin mukaan häntä vastaan esitetyt syytteet ovat vääriä.

On osuvaa, että juuri Colosseum valaistiin solidaarisuudenosoitukseksi vainottuja kristittyjä kohtaan. Monet ensimmäisten vuosisatojen kristityt menettivät areenalla henkensä, kun kristittyjä vainottiin Rooman valtakunnassa.

Jumalanpilkkalakien tarkoitus on murskata eri tavalla uskovat ihmiset.

– Arkkipiispa Nunzio Galantino

Paavi Franciscus tapasi Asia Bibin aviomiehen ja tyttären lauantaina. Reutersin mukaan paavi sanoi Bibin tyttärelle, että ajattelee usein tämän äitiä ja rukoilee hänen puolestaan.

 

Pakistanin jumalanpilkkalainsäädäntö on herättänyt kansainvälisesti paljon kritiikkiä. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kritisoinut Asia Bibin oikeudenkäyntiä.

"Jumalanpilkkalakien tarkoitus on murskata eri tavalla uskovat ihmiset", italialainen arkkipiispa Nunzio Galantino sanoi Reutersin mukaan lauantaina.

Pakistanin korkein oikeus on tähän mennessä kumonnut kaikki jumalanpilkasta annetut kuolemantuomiot.

Pakistanilainen katolinen isä James Channan kertoi joulukuussa Kirkko ja kaupungille, että hänen lapsuudessaan kristittyjen ja muslimien välit olivat hyvät. Channanin arvion mukaan nykyään noin 10 prosenttia Pakistanin muslimeista on radikaaleja.

Channanin mukaan jotkut pakistanilaiset käyttävät jumalanpilkkalainsäädäntöä välineenä omien etujensa tavoitteluun. Esimerkiksi maakiistaan voidaan saada erilainen lopputulos, jos toinen osapuoli keksii syyttää naapuriaan jumalanpilkasta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: