null Open Doors -järjestö: Afganistan on kristityille nyt lähes yhtä vaarallinen kuin Pohjois-Korea

Isisin terrorismi Egyptissä vaati vuonna 2017 kymmeniä kristittyjä uhreja. Iskujen johdosta Open Doorsin World Watch Listissä Egypti nousi sijalle 17.

Isisin terrorismi Egyptissä vaati vuonna 2017 kymmeniä kristittyjä uhreja. Iskujen johdosta Open Doorsin World Watch Listissä Egypti nousi sijalle 17.

Ajankohtaista

Open Doors -järjestö: Afganistan on kristityille nyt lähes yhtä vaarallinen kuin Pohjois-Korea

Kun arvioidaan kaikkia syrjinnän muotoja, kaikkein väkivaltaisin maa kristitylle on Pakistan.

Aasiassa kristittyihin kohdistuvia vainoja ovat lisänneet buddhalainen ja hindulainen nationalismi. Tänään julkaistussa kansainvälisen Open Doors -järjestön vainoja indeksoivassa World Watch Listissä Intia nousi sijalle 11 ohi Saudi-Arabian.

– Intiassa vuonna 2014 valtaan nousseen äärihindulaisen BJP-puolueen aikana kristittyjen ja muslimien vainot ovat lisääntyneet merkittävästi. Vuonna 2017 raportoitiin yli kuusisataa uskonnollisesti motivoitunutta vainotapausta, jotka sisälsivät laittomia vangitsemisia, uhkailua ja väkivaltaa, sanoo Open Doors Finlandin toiminnanjohtaja Miika Auvinen.

Vuoden 2017 aikana hinduradikaalit hyökkäsivät Intiassa ainakin 34 kirkkoon. Hyökkäyksiä kohdistui lähes 24 000 kristittyyn.

– Kaduilla on myös kylteissä iskulauseita, joissa sanotaan, että "muslimit Pakistaniin ja kristityt hautaan", Auvinen kuvailee.

Hänen mukaansa äärioikeistolainen hindunationalistinen Rashtriya Swayamsevak Sangh -järjestö on lähettänyt jäsenilleen kirjeitä, joissa luvataan rahapalkkio jokaiselle, joka raiskaa kristityn naisen tai tappaa pastorin.

Myös buddhalainen nationalismi on muodostunut vakavaksi uhaksi, mutta ei vain kristityille vaan myös muslimeille ja muille vähemmistöille.

Afganistan lähes yhtä vaarallinen kuin Pohjois-Korea

Hindulaisen ja buddhalaisen nationalismin nousun ohella toinen merkittävä kristittyjen vainoja lisäävä tekijä poliittinen islam eli islamismi. Valtaosassa Open Doorsin ranking-listan maista vainon syynä olivat joko islamistinen hallinto tai islamistiset kapinalliset.

Open Doorsin World Watch Listin ykköspaikalla on ollut vuodesta 2002 lähtien Pohjois-Korea. Vuoden 2018 listauksessa vain pisteen päähän siitä nousi Afganistan.

Kaikki Afganistanin kristityt ovat ex-muslimeita, mutta koska vallalla on hyvin vanhoillinen uskontulkinta, johon yhdistyy kunniaväkivalta, monien kristittyjen uhkana ovat myös lähisukulaiset.

– Pelkkä epäilys kääntymisestä kristityksi riittää Afganistanissa siihen, että suku tai viranomaiset voivat tappaa. Tämä alleviivaa sitä vastuuta, mikä turvapaikanhakijoiden päätöksiä käsittelevillä viranomaisilla on Suomessa, Miika Auvinen sanoo.

Kaikki Afganistanin kristityt ovat ex-muslimeita, mutta koska vallalla on hyvin vanhoillinen uskontulkinta, johon yhdistyy kunniaväkivalta, monien kristittyjen uhkana ovat myös lähisukulaiset.

Open Doorsin tiedotustilaisuudessa luennoinut Suomen ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki kuvailee Afganistania monimuotoiseksi ja monietniseksi yhteiskunnaksi, jossa puhutaan useita eri kieliä.

– Afganistan on 99-prosenttisesti muslimimaa, jossa on sunnienemmistö ja pieni shiialainen vähemmistö, Ruohomäki sanoo.

– Kyseessä on hyvin hauras valtio, jonka kehitys jatkuu vähitellen ja vaivalloisesti, myös epäonnistumisen kautta. Se on riippuvainen ulkoisesta tuesta pitkään, ja ennusteen mukaan turvallisuustilanne säilyy hyvin ongelmallisena. Uusi heikkeneminenkään ei ole poissuljettua, hän sanoo.

Isis-solut Aasiaa myöten uhkana

Open Doorsin World Watch List -tutkimuksessa vainolla tarkoitetaan syrjintää, vihamielisiä asenteita, sanoja ja tekoja. Tutkimusryhmä kokoaa aineistoa tarkkailemalla vapautta uskoa yksilönä, perheessä, yhteisössä, yhteiskunnassa ja seurakuntana. Tämän lisäksi World Watch -ryhmä kirjaa ylös väkivallan. Nämä eri osa-alueet pisteytetään.

Kansainvälinen uskonnonvapauden instituutti International Institute for Religious Freedom (IIRF) on auditoinut eri maiden pistemäärien laskemiseksi kehitetyt menetelmät ja maiden välisen vertailun.

Vuoden 2018 listauksessa viidenneksi sijoittunut Pakistan on kristityille kaikkein väkivaltaisin maa. Syynä tähän ovat hyvin ankarat jumalanpilkkalait.

– Vaikka valtion viranomaiset toteaisivat syyttömäksi, islamistiradikaalit voivat panna kuolemantuomion täytäntöön helposti, Auvinen sanoo.

– Samalla kun Isisin vaikutusvalta on kaventunut Irakissa, järjestö on saanut kannatusta Aasiassa. Isisillä on soluja esimerkiksi Indonesiassa ja Malesiassa, Auvinen kertoo.

Kristittyjen olot ovat koventuneet tuntuvasti myös Egyptissä, jonka hallinto ei ole kyennyt talttumattaan Siinain niemimaalla riivaavia islamistiryhmittymiä, joista tunnetuin on Isis.

– Egyptissä oli vuonna 2017 kristittyihin kohdistuvia iskuja terrori-iskuja enemmän kuin koskaan ennen. Koskaan ennen ei ole ollut sellaista, että kesken jumalanpalveluksen kirkkoon kävelee itsemurhapommittaja, joka kirkon keskikäytävällä räjäyttää itsensä, Auvinen sanoo.

Vuodesta 2013 Egyptiä hallinnut presidentti Abdel Fattah el-Sisi on suhtautunut kristittyihin myötämielisesti, mutta uskonnonvapaus on Egyptissä vielä kaukana.

– Edelleen Egyptissä muslimin on virallisesti mahdoton kääntyä kristityksi. ID-korttiin muutosta ei tule, Auvinen sanoo.

Suomen ulkopoliittisen instituutin vierailevan vanhemman tutkijan Olli Ruohomäen mukaan radikaali-islamistinen terrorismi on Persianlahden maiden rahoittamaa.

Suomen ulkopoliittisen instituutin vierailevan vanhemman tutkijan Olli Ruohomäen mukaan radikaali-islamistinen terrorismi on Persianlahden maiden rahoittamaa.

Radikalismin taustalla on Persianlahden alue

Olli Ruohomäki näkee, että radikaali-islamismi on kasvanut laajaksi ilmiöksi, joka ulottuu Aasiasta Afrikkaan.

– Eri maanosien väliltä on hahmotettavissa epävakauden vyöhyke, joka muistuttaa muodoltaan sirppiä. Vyöhyke alkaa Afganistanin ja Pakistanin rajapinnasta, minkä jälkeen siihen kuuluvat Tadžikistan, Turkmenistan, koko Lähi-itä ja Levantti sekä Pohjois- ja osa Länsi-Afrikkaa. Tällä alueella, johon kuuluu myös Afrikan sarvi, on jatkuva kaaos, joka sykkii pulssimaisesti, Olli Ruohomäki kuvailee.

Tämän alueen maailmankatsomuksissa yhtenä yhdistävänä tekijänä on Ruohomäen mukaan islam.

– Historiassa on näyttöä, että islam on kyennyt elämään rinnakkain muiden uskontojen kanssa. Nykyisten ongelmien taustalla on radikaali-islamistinen ajattelu, jota Saudi-Arabia ja muut Persianlahden maat ovat rahoittaneet ja levittäneet tietoisesti, Ruohomäki sanoo.

– Radikaali-islamismin kannattajat ovat pyrkineet monopolisoimaan paikallisen islamin tulkinnat ja syrjäyttämään ne.

Koskaan ennen ei ole ollut sellaista, että kesken jumalanpalveluksen kirkkoon kävelee itsemurhapommittaja, joka kirkon keskikäytävällä räjäyttää itsensä. – Miika Auvinen

Hänen mukaansa myös Pakistanin jumalanpilkkalait ovat seurausta saudien vaikutusvallasta 1970-luvulla.

Ruohomäki ei usko, että radikaali, väkivaltainen islamintulkinta olisi reaktiota esimerkiksi siirtomaa-aikana koettuihin vääryyksiin ja riistoon.

– Kolonialismista alkaa olla kulunut niin paljon aikaa, että valtioiden johtajien täytyy myös itse katsoa peiliin.

Ruohomäen mukaan Afganistan on surullinen esimerkki.

– Kun maan hallinto ei toimi, valtion instituutiot ovat läpeensä mätiä ja oikeusistuin on lahjottavissa, kansa hakee oikeutta talibanien shariaan ja tapaoikeuteen nojautuvista tuomioistuimista.

Tansania laittamassa vainoajat kuriin

Vuonna 2017 World Watch Listin sijalla 33 oli Tansania, jonka alueella vaikutti Somalian ja Kenian vastaisilta rajoilta levinnyt pahamaineinen terroristijärjestö al-Shabaab. Sen lisäksi Tansanian kristittyjä vainosivat muutamat pienemmät islamistijoukot.

Vuoden 2018 listauksessa Tansania on pudonnut kokonaan 50 pahimman vainoajan joukosta. Käännekohta oli vuosi 2015, jolloin Tansanian presidentiksi valittiin John Magufuli.

– Tansaniassa hallitus on käyttänyt paljon varoja ja energiaa islamistijärjestöjen vaikutusvallan torjumiseksi, ja se on tuottanut tulosta, Miika Auvinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.