null Espoolainen! Ryhtyisitkö arkiystäväksi vanhukselle tai maahanmuuttajalle?

Tiina Hietaniemen mukaan arkiystävätoiminta on merkityksellistä, sillä Espoossa on paljon yksinäisyyttä.

Tiina Hietaniemen mukaan arkiystävätoiminta on merkityksellistä, sillä Espoossa on paljon yksinäisyyttä.

Ajankohtaista

Espoolainen! Ryhtyisitkö arkiystäväksi vanhukselle tai maahanmuuttajalle?

Arkiystävä voi olla kuka tahansa, joka haluaa antaa aikaansa toiselle ihmiselle. Kyse ei ole muutamasta tapaamisesta, vaan pidemmästä ihmissuhteesta.

Espoossa on ollut arkiystävätoimintaa jo 50 vuotta. Mitä arkiystävä tekee, diakonissa Tiina Hietaniemi Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta?

– Hän on vapaaehtoinen henkilö, joka tapaa hänelle nimettyä lähimmäistä. Tapaamisia voi olla kerran tai kaksi kuukaudessa tai vaikka joka viikko. Hän voi olla juttuseuraa, asiointi- ja ulkoilukaveri vanhukselle, aistivammaiselle tai maahanmuuttajalle tai muuta, mitä lähimmäinen toivoo. Toiminta tunnettiin aiemmin lähimmäispalveluna.

Kuka sopii arkiystäväksi?

– Kuka tahansa ulospäin suuntautunut ja ihmisistä innostunut henkilö, joka haluaa antaa aikaansa toisille. Kyse ei ole muutamasta tapaamisesta, vaan pidemmästä luottamuksellisesta ihmissuhteesta.

– Allekirjoitamme arkiystävän ja lähimmäisen kanssa sopimuksen, jossa määritellään suhteen pelinsäännöt. Siihen eivät kuulu esimerkiksi siivous eivätkä muut arjen askareet. Arkiystävälle ei myöskään saa tulla kuluja tapaamisista. Monet vapaaehtoiset ovat eläkkeellä olevia naisia, mutta toki miehiäkin ja työikäisiä on mukana.

Miten toimintaan pääsee mukaan?

Ottamalla yhteyttä oman seurakunnan diakoniaan. Me tarjoamme vapaaehtoisille säännöllisesti koulutusta, tapaamisia ja tukea. Meille tulee tietoa arkiystävää kaipaavista henkilöistä usein heidän läheisiltään, naapureiltaan tai kaupungin kotipalvelusta. Pyrimme löytämään toisilleen sopivat henkilöt mieluiten samalta alueelta.

– Toiminta on merkityksellistä, sillä Espoossa on paljon yksinäisyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.