null Saku Timonen moittii kirkon työttömyyshanketta: ”Palkatonta työtä”

Kari Latvus (vasemmalla) ja Saku Timonen ovat eri mieltä siitä, onko kirkon työttömyyshanke hyvä juttu.

Kari Latvus (vasemmalla) ja Saku Timonen ovat eri mieltä siitä, onko kirkon työttömyyshanke hyvä juttu.

Ajankohtaista

Saku Timonen moittii kirkon työttömyyshanketta: ”Palkatonta työtä”

Bloggaaja Saku Timosen mukaan kirkon 1001 työtilaisuutta -hanke tarkoittaa palkattoman työn teettämistä pitkäaikaistyöttömillä. Timonen oikoo mutkia kohtuuttomasti, vastaa kirkkohallituksen asiantuntija Kari Latvus.

Uuninpankkopoika-nimistä Imagen blogia kirjoittava juristi Saku Timonen väittää, että kirkkohallituksen 1001 työtilaisuutta -kampanja esittää pitkäaikaistyöttömyyteen "jo moneen kertaan keksityn" ratkaisun eli palkattoman työn teettämisen työttömillä. Timonen on käsitellyt kirkkohallituksen kampanjaa kriittisesti kahdessa blogissaan.

Timonen näkee 1001 työtilaisuutta -hankkeessa myös hyvää, kuten kirkon osallistumisen työttömyyskeskusteluun ja äänen antamisen työttömille. Moitittavaa löytyy kuitenkin kirkkohallituksen työryhmän ehdottamasta mallista, jossa pitkäaikaistyöttömälle tarjottaisiin kuusi kuukautta kestävä työkokeilu ja sen jälkeen 3–4 kuukauden palkkatuettu työjakso.

Timonen toteaa, että työkokeilun aikana ei makseta palkkaa, vaan työmarkkinatukea ja yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta. TE-keskuksen myöntämän palkkatuen saaminen on nykyisin epävarmaa, joten työttömän käteen voi jäädä vain kokemus palkattomasta työstä. Työsuhdetta ei synny eikä eläkettä ja lomaoikeutta kerry.

Ihminen kokee palkattoman työn erittäin vähätteleväksi. Asia tuntuu vielä pahemmalta, kun mukaan liitetään tekopyhältä vaikuttava hurskastelu tukena olemisesta.

– Saku Timonen

– Työttömille tarjotaan jopa kuuden kuukauden palkatonta työjaksoa, jonka jälkeen on mahdollisesti luvassa 3–4 kuukauden mittainen palkkatukijakso. Kyseessä on selvästi palkatta sesonkiaikaan eli kesällä esimerkiksi hautausmailla teetettävä työ, Timonen päättelee.

1001 työtilaisuutta -hankkeen suunnittelua vetänyt kirkkohallituksen johtava asiantuntija Kari Latvus sanoo, että työryhmässä ei puhuttu kertaakaan hautausmaiden hoitoon liittyvästä kesätyöstä.

– Timonen oikoo mutkia kuvitellessaan tietävänsä, mitä hankkeeseen osallistuvat seurakunnat tekevät. Kukaan ei tiedä sitä vielä tässä vaiheessa, Latvus sanoo.

Latvus tähdentää, että hankkeen tarkoituksena on nimenomaan uusien työtilaisuuksien luominen eikä se, että pitkäaikaistyöttömät veisivät koululaisilta kesätyöpaikat. Työryhmän raportissa mainittu työkokeilun ja palkkatuetun jakson yhdistelmä on Latvuksen mukaan vain esimerkki, joka voisi sopia pitkään työttömänä olleelle tai alanvaihtajalle.

– Jollekin pelkkä tuetun työllistämisen jakso voi olla riittävä vaihtoehto, vaikka silloin työjakso jääkin kovin lyhyeksi.

Huonot kokemukset kuuluvat kommenteissa

Saku Timonen huomauttaa, että palkatonta työtä teetetään Suomessa monella nimikkeellä. Toiminta peitetään työllistämispuheiden taakse, jolloin asioita tuntematon kuvittelee, että kyseessä on tavallinen palkkatyö.

– Kuntouttava työtoiminta on sosiaalityötä ja tarkoitettu niille, jotka eivät kykene työhön. Sitä käytetään lainvastaisesti korvaamaan palkkatyötä ja tuomaan kunnille säästöjä. Sitten on työkokeilu, jota alkaa olla valtaosa tarjotusta työtä. Näiden lisäksi on työnantajien omia keksintöjä, kuten työharjoittelua ja työhön koulutusta, jonka päätteeksi luvataan palkkatyötä. Sitä ei kuitenkaan tule, vaan työnantaja aloittaa uuden koulutuksen.

Palkattoman työn aiheuttama katkeruus näkyy Timosen mukaan sosiaalisen median keskusteluryhmissä, missä myös kirkon 1001 työtilaisuutta -hanke kuulee kunniansa. Yksi Facebookissa jaettu meemi julistaa, että "kirkko lähti mukaan työttömien hyväksikäyttöön".

Työtön antaa oman panoksensa, ja työyhteisö tulee vastaan. On propagandistista sanoa, että työkokeilu on palkatonta työtä.

– Kari Latvus

Timosen mukaan palkatta teetettävä työ vahvistaa työttömän kokemusta osallisuuden puuttumisesta.

– Ihminen kokee palkattoman työn erittäin vähätteleväksi. Asia tuntuu vielä pahemmalta, kun mukaan liitetään tekopyhältä vaikuttava hurskastelu tukena olemisesta. Nyt tuntuu siltä, että kirkko ei ole koskaan ennen kuullut palkattomaan työhön kohdistuvasta kritiikistä, Timonen sivaltaa.

Myös sosiaalisen median keskusteluihin osallistunut Kari Latvus näkee työllisyystoimenpiteisiin liittyvän katkeruuden.

– Huonoja kokemuksia on niin paljon, että kaikki nykyisiin pelisääntöihin perustuvat avaukset kuullaan epäilyttävinä. Selvästi on myös tilanteita, joissa työkokeilu ei ole tuonut ihmiselle hyvää. Näitä kokemuksia ei pidä millään lailla väheksyä, Latvus korostaa.

Timosen kritiikin pääkohdasta Latvus on kuitenkin eri mieltä. Latvuksen mukaan työkokeilussa ei ole kyse palkattomasta työstä.

– Työkokeilu ja siihen lisättävä Kela-korotus antavat ihmiselle mahdollisuuden oppia ja olla osa työpaikan yhteisöä. Työtön antaa oman panoksensa, ja työyhteisö tulee vastaan omalta puoleltaan. On propagandistista sanoa, että työkokeilu on palkatonta työtä.

Eettiset käskyt työllistäjän avuksi

Kari Latvus myöntää, että kriitikoiden huoli ei ole täysin aiheeton. 1001 työtilaisuutta -hanke saattaa myös epäonnistua.

– Kirkko saattaa mokata tämän hankkeen olemalla sinisilmäinen. Mutta hanke ei epäonnistu sen vuoksi, että kirkko haluaisi riistää työttömiä ja käyttää heitä hyväkseen, Latvus vakuuttaa.

Kirkkohallituksessa suunnitellaan parhaillaan "Työllistäjän eettisiä käskyjä", joiden avulla pyritään siihen, että hankkeen myötä syntyvät työtilaisuudet ovat reiluja ja myös työntekijän kannalta myönteisiä.

Eettisten käskyjen suunnittelu alkaa Latvuksen mukaan maaliskuun aikana. Pelisääntöjä suunnitellaan vuorovaikutteisesti avoimessa keskustelutilassa kuten Kytkin.fi-verkkolehden sivulla tai Facebookissa.

Saku Timonen ehdottaa Työllistäjän eettisiin käskyihin muutamaa pykälää, jotka sopisivat hänen mielestään 1001 työtilaisuutta -kampanjan ohjenuoraksi.

– Niissä pitää korostaa, että liikaa ei saa luvata, eikä työttömille saa antaa sellaista tunnetta, että tässä nyt paapotaan reppanoita. Lisäksi pitää nostaa julkiseen keskusteluun palkkatukirahojen jatkuva leikkaaminen, joka on johtanut palkattoman työn teettämiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkon työllisyyskampanja jäi kauas tavoitteestaan

Ajankohtaista

Seurakuntien säästökuurit, palkattomien työkokeilujen huono maine ja paperisodan pelko jarruttivat työtilaisuuksien luomista. Yksittäisissä seurakunnissa on onnistuttu työllistämään ihmisiä.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.