null Muumikahvilan perustanut Sanna Kiiski haluaa, että lämpimät arvot näkyvät rekrytoinnissa

Sanna Kiiski avasi ensimmäisen muumikahvilan Helsingissä vajaa vuosi sitten.

Sanna Kiiski avasi ensimmäisen muumikahvilan Helsingissä vajaa vuosi sitten.

Hyvä elämä

Muumikahvilan perustanut Sanna Kiiski haluaa, että lämpimät arvot näkyvät rekrytoinnissa

Vajaassa vuodessa on avattu viisi muumikahvilaa Helsinkiin ja yksi Tukholmaan. Seuraavaksi on vuorossa Tallinna.

Sanna Kiiski porhaltaa Liisankadun muumikahvilaan verkkaritakissa, juoksutrikoissa ja lenkkareissa, ilman laukkua tai reppua. Helsingin viiden muumikahvilan eli Mumin Kaffen toimitusjohtaja työskentelee liikkuvassa toimistossa.

– Seilaan päivisin kahviloidemme väliä, sillä palaverien välillä en mielelläni istu toimistossa. Kävellessäkin voi hoitaa asioita puhelimessa, Kiiski sanoo.

Neljän aikaan iltapäivällä asiakkaita on paikalla mukavasti. Lapsi keinuu leikkinurkkauksessa ja hoitaa välillä pehmomuumia. Yksin istuva mies näyttää keskittyvän työntekoon läppärillä.

– Paljon puhutaan huonokäytöksisistä lapsista, mutta meidän paikoissa olen nähnyt vain suloisia lapsia. Täällä vanhempien ei tarvitse hyssytellä eikä nöyristellä.

Nuuskamuikkunen on rock

On oikeastaan hassua, että muumikahvilat syntyivät vasta nyt, kun buumi on kestänyt Suomessa jo 25 vuotta. Sanna Kiiskin mukaan Aasiassa on kyllä jokunen aikuisille suunnattu kahvila. Myös Helsingissä aasialaiset matkailijat ovat muumikahviloiden vakioasiakkaita.

– Monet heistä tykkäävät Nuuskamuikkusen hahmosta, koska heille se edustaa saavuttamatonta unelmaa, villiä vapautta, Kiiski on huomannut.

Itse tajusin vasta aikuisena, että Muumipeikko ja pyrstötähti -kirja kertoo maailmansodasta.

– Sanna Kiiski

Kiiskille itselleen oli lapsena tärkeä näkymätön lapsi, Ninni. Hänen omat 6-, 5- ja 4-vuotiaat lapsensa pitävät kovasti hemulista ja Pikku Myystä.

Tove Janssonin luomat hahmot ja tarinat kestävät aikaa, koska niissä on syvyyttä. Itse tajusin vasta aikuisena, että Muumipeikko ja pyrstötähti -kirja kertoo maailmansodasta.

Kiiskin ja kumppaneiden yritys on ostanut Muumi-tuotemerkin omistavalta Moomin Characters -yhtiöltä lisenssin hahmojen käyttöön. Yhtiö mieltyi kahvilan lapsiystävälliseen konseptiin, joka korostaa suomalaista designia ja kotimaisia raaka-aineita. Muumeista on tullut maailmanlaajuinen tuotemerkki, jolla on yli 600 lisenssinhaltijaa.

Sanna Kiiski avasi ensimmäisen muumikahvilan Helsingissä vajaa vuosi sitten.

Sanna Kiiski avasi ensimmäisen muumikahvilan Helsingissä vajaa vuosi sitten.

Reilut periaatteet rekrytoinnissa

Sanna Kiiski on monille tuttu Huomenta Suomi -ohjelman juontajana ja blogin pitäjänä. Radiokeikkoja hän teki viimeksi kesällä juontajana Radio Nostalgiassa ja tuottaa nyt myös tv-sarjaa.

– Kahvilaketjumme aloitti viime joulukuussa, ja nyt meillä on 20 työntekijää. En ollut ihan ensimmäisenä maksamassa tästä palkkaa itselleni, Kiiski kertoo sivutöiden tarpeellisuudesta.

Ketjun lämminhenkiset arvot ulottuvat myös rekrytointiperiaatteisiin. Töihin on palkattu muun muassa pitkäaikaistyöttömiä yli 50-vuotiaita naisia sekä riittävästi suomea puhuvia maahanmuuttajia, ja hyvin on mennyt.

– Ikä ja ulkomaalaisuus ovat rasitteita työmarkkinoilla. Tästä pitää puhua ja tehdä muuveja, jotta saadaan osaaminen käyttöön. Eihän sen parempaa työntekijää olekaan kuin yli viisikymppinen nainen!

Nuoriakin on palkattu. Nuorin työntekijä on 18-vuotias ja työskentelee oppisopimuksella.

Sanna Kiiski ei valittele ruuhkavuosien kiirettä. Päinvastoin:

– Tunnen, että olen saanut niin hyvät kortit! Saan toteuttaa unelmiani, minulla on osallistuva avomies ja rakkaat lapset.

Suuri kiitollisuuden aihe on se, että syövän sairastanut esikoispoika on parantunut ja on nyt reipas eskarilainen.

P.S.

– Minua huolestuttaa passiivis-aggressiivinen mieliala, joka velloo Suomessa.

– Rentoudun mieluiten katsomalla iltamyöhällä telkkarista hömppää. Kauniit ja rohkeat sopii siihen tarkoitukseen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kauppalaiva Christina on lajinsa viimeinen: Helsingin saaristo saa ostoksensa kuusi kertaa viikossa

Hyvä elämä

Veneen miehistö paiskii yli kymmenentuntisia päiviä. Muut yrittäjät ovat luovuttaneet.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.