null Suonpää: Kesäjournalismi ammentaa helteestä, seksistä ja järkyttyneistä perheenisistä

Puheenvuorot

Suonpää: Kesäjournalismi ammentaa helteestä, seksistä ja järkyttyneistä perheenisistä

Perhe eksyi Yyterin nakurannalle järkyttymään ja suomalaiset saivat jälleen kollektiivisen pöyristymisen kokemuksen.

Kesällä, kun aurinko paistaa ja kukat kukkivat, maailma näyttää helposti kauniilta ja onnelliselta. Medialle se on iso ongelma, kauneus ja onnellisuus kun myyvät lehtiä kovin huonosti. Tätä mediamaailman ongelmaa ratkaisemaan on kehittynyt aivan oma journalismin lajinsa, kesäjournalismi. Kesäjournalismin tunnistaa alkaneeksi silloin, kun säätiedotuksessa on eroottinen lupaus, seksihelle, ja kun jättiläishauet ilmestyvät uimavesiin lapsia vaanimaan.

Kun maailma on muuten pysähtynyt eikä oikein mikään ota päähän, kesäjournalismi etsii pöyristymisen aiheita asioista, jotka muina vuodenaikoina saisivat meidät kääntämään häveliäästi katseemme toiseen suuntaan. Viime vuosina kesän hittijuttuja on ollut muun muassa se, että porilaiset harrastavat Yyterissä seksiä. Tämän viikon luetuimpien juttujen joukkoon kuuluu Ilta-Sanomien juttu perheenisästä, joka käveli lasten kanssa vahingossa Yyterin nakurannalle. Mies näki jo kaukaa joukon alastomia ihmisiä ja “outoa liikettä”. Häveliäämpi mies olisi kai käskenyt lasten katsoa merelle päin, mutta tämä sankaripa päättikin lähteä “tarkistamaan, mikä on tilanne”. Kävi ilmi, että tilanne oli “sukupuoliakti”, vieläpä “takapuolet paljaana”, mikä toisaalta lienee melko tavanomainen vaatetuksen tila niin seksin harrastamiseen kuin nakurannallekin. Niin läheltä mies ei sentään tohtinut tilannetta tarkastella, että olisi tunnistanut seksin harrastajien sukupuolen. Iltapäivälehden toimittajalle hän toki arveli kyseessä olleen samaa sukupuolta olevien sukupuoliaktin.

Lopulta mies sai pelastettua lapset, jotka eivät onneksi olleet ehtineet järkyttyä, kun eivät olleet mitään nähneetkään. Koska perheenisä itse oli kuitenkin edelleen järkyttynyt, hän soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti, mitä oli tilannetta tarkastellessaan havainnut. Niin järkyttynyt hän ei ollut, että olisi enää vastannut, kun poliisi myöhemmin yritti soittaa hänelle ja kysyä, onko siellä rannalla vielä joku hädässä. Onneksi aikaa kuitenkin riitti iltapäivälehden toimittajalle ja me kaikki seksihelteen uuvuttamat saimme yhteisöllisen pöyristymisen kokemuksen.

Jokin kovin erikoinen tilaus näille ulkoilmaseksijutuille näyttää olevan.



Osaisiko joku selittää minulle, mikä tässä oli se varsinainen uutinen? Se, että Yyterin nakurannalla harrastetaan seksiä? Se oli toki uutinen jo viime kesänä. Yleisradio tiesi kertoa, että Yyterillä on “panorannan leima”, Hymy löysi “panorannalta” yhdynnän “keskellä kirkasta päivää” ja jopa Maaseudun Tulevaisuus lähetti tutkivan toimittajan testaamaan, mikä siellä Yyterin kaislikossa kuhisee. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos rantaa kutsutaan panorannaksi, siellä saattaa joskus olla joku harrastanut seksiä.

Jokin kovin erikoinen tilaus näille ulkoilmaseksijutuille näyttää olevan. Ensin samat lehdet julkaisevat pitkin vuotta seksipositiivisia tsemppijuttuja, joissa kannustetaan rohkeasti kokeilemaan niin ulkona rakastelemista kuin ryhmäseksiäkin ja sitten kun joku kokeilee, haastatellaan järkyttynyttä perheenisää, joka kävi “tarkistamassa tilanteen”. Se tilanteen tarkistaminen ei itse asiassa ollut ajatuksena ollenkaan huonoimmasta päästä, se vain jäi pahasti kesken. Sen sijaan, että vastuuntuntoinen tarkastaja tilastoi ryhmäseksin osallistujamäärää, keskeisempää olisi selvittää, onko seksin harrastaminen koko ryhmän mielestä hyvä ajatus, ollaanko siellä osapuilleen selvin päin ja ovatko kaikki täysi-ikäisiä.

Ei tämän lopulta kovin vaikeaa pitäisi olla. Kesällä ihmiset harrastavat joskus seksiä ulkona. Se ei johdu niinkään seksihelteen hullaannuttavasta vaikutuksesta, vaan enemmänkin siitä, että talvella ei tarkene. Joskus jopa kunnollinen perheenisä saattaa nähdä seksiä ulkona muuallakin kuin mainostauluilla. Ei siitä pöyristyä tarvitse. Riittää, kun kysyy, onko kaikilla hyvä olla ja kääntää katseensa sen jälkeen toiseen suuntaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.