null Suonpää: Kun kokoomus alkoi kuulostaa punakaartilta

Puheenvuorot

Suonpää: Kun kokoomus alkoi kuulostaa punakaartilta

Suomalainen oikeisto kasvattaa pesäeroa länsimaiseen oikeustajuun – ja samalla kirkkoon.

"Pihalla seisoi miehiä ja kaksi tuli sisään. Ne sanoivat, että niillä on oikeus tulla katsomaan, ettei meillä piilotella ketään. Ne uhkasivat rangaista kaikkia. Minä ja sisko itkimme ja meitä pelotti, mutta veljet olivat lähteneet yöllä pakoon. Ne olisi muuten viety pois ja tapettu."

Millainen on yhteiskunta, jossa lapsen pitää pelätä poliisin, miliisin tai järjestyskaartin tulevan yöllä kotiin etsimään sisältä turvaa hakevia ihmisiä? Isoäitini kertomuksessa painajainen päättyi, kun Mannerheim ja valkoinen armeija vapauttivat Hämeenlinnan. Veljetkin säilyivät hengissä ja lopulta voittivat vapaussodan. Suomesta tuli itsenäinen, vapaa maa, koko ikänsä ensin IKL:ää ja sitten kokoomusta äänestänyt vanhempi polvi minulle opetti. Nyt se sukupolvi on kuollut, mutta kokoomus palauttaa mieleeni painajaisia, joista minulle lapsena kerrottiin.

Turun murhien jälkimainingeissa sisäministeri Paula Risikko on kerran toisensa jälkeen korostanut, että yhteiskunnan ”pitää tehdä kaikki mahdollinen”, jotta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saadaan pois maasta. Kokoomukselle se kaikki mahdollinen näyttää olevan kovin paljon – aivan liikaa.

Ensimmäisenä esitettiin vankeusrangaistuksia laittomasta maassaoleskelusta ja vähintään sakkoja niillekin, jotka näitä laittomia ihmisiä piilottelevat eli auttavat. Samalla keskusteluun palasivat jo aiemmin tyrmätyt ”keskukset” kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille. Osa poliitikoista uskalsi kutsua keskuksia leireiksikin. Punavihreät ystäväni puhuvat 30-luvun paluusta, mutta minun mielessäni nousee päinvastoin punainen vaara.

Punavihreäksi haukuttu kirkko puolustaa vapauden ja länsimaisen demokratian isänmaallisia arvoja paljon johdonmukaisemmin kuin oikeisto.

Oikeisto, joka itkee yksityisyydensuojan ja normitalkoiden perään joka jumalan kerta, kun joku yrittää säätää veronkiertoa suitsevia lakeja, kannustaa nyt tarkkailemaan ja ilmiantamaan naapureita. Poliisille ajetaan uusia pakkokeinoja niitä kohtaan, jotka tarjoavat yösijaa ja suojelua ahdistetuille.

Jyväskylässä maanantaina järjestetyn mielenosoituksen jälkimainingeissa Pauli Kiurukin innostui kirjoittamaan avoimen kirjeen toimituksille. Kiuru komentaa mediaa ruotuun, valitsemaan puolensa. Toimittajien pitäisi lopettaa viranomaisten ja päätösten arvostelu. Jos eivät lopeta, ”niin seuraukset ovat vakavat”. Päinvastoin, edustaja Kiuru! Meidän toimittajien tehtävä on pitää teidät, sinut ja viranomaiset ruodussa. Niin demokratia toimii. Kokoomuksen piti olla länsimaisten arvojen puolella, mutta nyt puheet ovat ehtaa neuvostoliittoa.

Tänään Ilta-Sanomat ehti uutisoida jokamiehen kiinniotto-oikeudenkin tulevaisuudessa laajenevan koskemaan myös laittomaan maassa oleskeluun syyllistyviä. Uutisen luettuaan oikeusministeri Antti Häkkänen sentään ymmärsi, ettei Odinin poikien ja kaiken maailman järjestyskaartien päästäminen ulkomaalaisen näköisten kimppuun ehkä sittenkään olisi hyvä ajatus.

Niin hyvin on oikeusministeriössä uusi ja oikea maailmanjärjestys kuitenkin omaksuttu, ettei edes jutussa haastateltu virkamies osannut ajatusta kyseenalaistaa.

Suomalaisen oikeiston kasvattaessa pesäeroa länsimaiseen oikeustajuun kasvaa myös railo kirkon ja oikeiston välillä. Poliitikot syyttävät kirkkoa turvapaikanhakijoiden piilottelusta, vaikka minun tietääkseni meillä on sakasteissa piiloteltu lähinnä aseita, kun ne piti sodan jälkeen johonkin kätkeä, isänmaan turvaksi. Juuri nyt punavihreäksi haukuttu kirkko puolustaa vapauden ja länsimaisen demokratian isänmaallisia arvoja paljon johdonmukaisemmin kuin oikeisto. Oikeiston puheissa kaikuu sen yhteiskunnan ääni, jolta isovanhempani uskoivat valkoisten Suomen pelastaneen.

Kari Suomalaisen pilakuvissa kokoomusta edusti kypäräpäinen pappi. Nykykokoomus on toista maata. Kun kypäräpapilta on riisuttu papinkaapu ja kristillisyys, seisoo edessämme moderni oikeistolaisuus paljaana. Se on kypärä päässä ja munasillaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Laura Huhtasaaren lyttääminen ei ole hyvää journalismia

Puheenvuorot

Presidenttiehdokkaan haastattelu jakoi mielipiteitä sen mukaan, mitä kukin ajattele Huhtasaaresta. Mitä se kertoo kyvystämme arvioida journalismia?


Suonpää: Turun Sanomat sortui MV-lehden tasolle

Puheenvuorot Kolumnisti


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.