null Suonpää: Seksivalistusta saunassa – miten kertoa lapselle suostumuksesta?

Puheenvuorot

Suonpää: Seksivalistusta saunassa – miten kertoa lapselle suostumuksesta?

Perehdytäänkö esimerkiksi koulun seksuaalikasvatuksessa tarpeeksi itsemääräämisoikeuteen?

Joitakin vuosia sitten kävin silloin alle kymmenvuotiaan poikani kanssa saunassa keskustelun saunaetiketistä. Muistutin, että kun saunoo yksin, saa saunoa ihan millä tavalla haluaa, mutta jos saunoo yhdessä jonkun toisen kanssa, pitää olla varma siitä, että saunominen on siitä kumppanistakin mukavaa. Löylyn heittäminen on kivaa, mutta siinä voi samalla helposti satuttaakin toista. Poika epäili, että jos heittää heti liikaa löylyä, niin aika helposti käy niin, ettei se toinen halua sen jälkeen saunoa yhdessä ollenkaan.

Ihan ensinnä puhuimme siitä, että ennen kuin edes ottaa saunassa vesikauhaa käteensä, olisi hyvä selvittää siltä kaverilta, onko se hänenkin mielestään hyvä ajatus. Jos ei sano mitään, vaan alkaa hommiin kyselemättä, tilanne on hyvinkin pelottava. Ei riitä, että toisella on mahdollisuus kieltäytyä kovemmista löylyistä vaan pitää aidosti kysyä lupa. Saunassa tilanteen pitää kaiken lisäksi olla niin turvallinen, että vastaus on aito. Painostaa ei saa.

 

Samalla muistutin poikaani siitä, että tämä luvan kysyminen ei nykyisin ole pelkästään meidän miesten tehtävä. Myös meiltä pitää kysyä lupa, me miehetkin tarvitsemme turvallisen saunakokemuksen. Ei sovi olettaa, että mekään olemme koska tahansa valmiita saunan kuumuuteen.

Tutuiltakin pitää kysyä lupa, muistutin. Vaikka se joskus voikin vähän tuntua turhalta, ei silti pitäisi olettaa toisen haluavan kovia löylyjä. Ei, vaikka olisi ennenkin yhdessä saunottu. Ei ole ollenkaan selvää, että vakituinenkaan saunakumppani haluaa lisää löylyä. Kurjaa käytöstä olisi myös kyseenalaistaa toisen päätös. Saunassa emme koskaan kysy, että ”minkä takia tänne sitten tultiin, jos ei kuumuutta kestetä”. Aina saa muuttaa mieltään löylyistä, siirtyä alemmille lauteille istumaan tai jättää saunominen keskenkin, oli toisella sitten miten kova löylyfiilis tahansa.

 

Ehkä koulussa kerrotaan vain kiukaan toimintaperiaatteista, kun pitäisi puhua siitäkin, miten kivaa saunominen parhaimmillaan on ja miten saunasta tehdään kaikille mukava kokemus.

 

Kaikki tämä oli pojasta ihan järkeenkäypää ja ihan hyvä ajatus häneltä oli sekin, että kannattaa jonkun verran harjoitella saunomista myös yksin, silloin kun on ehkä helpompi oppia, millaisista löylyistä oikeastaan pitää. Se ajatus osui kyllä täsmälleen oikeaan. Lopulta ihmettelimme yhdessä, miten vaikeita tällaiset perussäännöt joillekin ihmisille ovat. Ehkä koulussa kerrotaan vain kiukaan toimintaperiaatteista, kun pitäisi puhua siitäkin, miten kivaa saunominen parhaimmillaan on ja miten saunasta tehdään kaikille mukava kokemus.

 

Palasin saunakeskusteluun tänään, kun kaivoin pankkitunnuksia esiin ja kerroin pojalleni, miksi allekirjoitin kansalaisaloitteen itsemääräämisoikeutta kunnioittavan raiskauslainsäädännön puolesta. Poika väitti, että oli jo tuolloin kauan sitten saunassa ymmärtänyt, mitä oikeasti tarkoitin. Maailma muuttuu paremmaksi, pienin askelin. Yksi niistä askelista on kansalaisaloite Suostumus2018.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Saunominen keksittiin ennen mindfulnessia – ”Siihen liittyy jopa new age -henkistä uutta mystisyyttä”

Hyvä elämä

Väitöstutkimuksessa suomalainen sauna on luonnonkirkko, jossa puhdistuvat sielu ja ruumis. Siellä voi vaikka muistella edesmennyttä marsua.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.