null Suonpää: Seksuaalinen ahdistelu on eduskunnassa samanarvoinen rike kuin homojen vihkiminen kirkossa

Suonpää: Seksuaalinen ahdistelu on eduskunnassa samanarvoinen rike kuin homojen vihkiminen kirkossa

Teuvo Hakkarainen kävi eduskunnassa käsiksi kansanedustajaan ja sai varoituksen. Kirkko on toiminut samoin niiden pappien kanssa, jotka ovat vihkineet homopareja.

Tällä viikolla kaikki tuomitsivat kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen, joka oli eduskunnan pikkujoulujen yhteydessä käynyt käsiksi toiseen kansanedustajaan ja yrittänyt suudella häntä väkisin. Paitsi, etteivät kaikki oikeasti Hakkaraista tuominneet, sanoivat vain tuomitsevansa.

Tämähän ei ollut ensimmäinen kerta. Koko työyhteisö on tiennyt Hakkaraisen käytöksestä jo pitkään. Hän on kansanedustajauransa aikana ehtinyt kiihottaa kansanryhmää vastaan, lähettää peniskuvia ja kerätä Helsingin Sanomien nettisivuille valtavasti klikkejä videolla, jossa puhuu neekeriukoista ja pilkkaa muslimeita. Hakkaraista on pidetty pellehahmona ja hänelle ovat naureskelleet niin työyhteisö kuin mediakin. Samaan aikaan useampikin kuin yksi kansanedustaja on kertonut olevansa salaa kiitollinen siitä, että oma känniremellys on jäänyt huomaamatta Hakkaraisen varastaessa show’n.

Tämänkertainen tuomitseminen on samaa kaksinaismoralismia, joka mahdollistaa ahdistelun jatkumisen muillakin työpaikoilla, kouluissa ja kirkossa. Vasta, kun Hakkaraisen kohteekseen valitsema kansanedustaja ilmoitti tekevänsä rikosilmoituksen, ovat muutkin ääneen muistelleet aiempia vastaavia tilanteita. Ne oli hoidettu vähin äänin ja Hakkaraista liiemmälti vaivaamatta. Koko työyhteisö on tiennyt, miten väkivaltainen ja arvaamaton mies on kyseessä – ja samalla koko työyhteisö on nähnyt, ettei väkivaltaisella käytöksellä ole mitään seurauksia. Eduskunnan arvovallan suojeleminen on ollut tärkeämpää kuin oikeus turvalliseen työympäristöön.

Koko työyhteisö on tiennyt, miten väkivaltainen ja arvaamaton mies on kyseessä – ja samalla koko työyhteisö on nähnyt, ettei väkivaltaisella käytöksellä ole mitään seurauksia.

Vähän toista viikkoa olen lukenut #Totuusvapauttaa-sivuston kertomuksia seksuaalisesta ahdistelusta kirkon piirissä. Ne ovat toinen toistaan kammottavampia. Siinä, miten kirkon piirissä on reagoitu seksuaaliseen ahdisteluun, on paljon yhteistä eduskunnan kanssa. Ei yleensä ole reagoitu ollenkaan. Väkivallan uhrit jäävät yksin, kun tekijää kerta toisensa jälkeen ymmärretään ja samalla suojellaan julkisivua. Myös kirkko on monelle turvaton ympäristö työskennellä – tai elää ja uskoa.

Yhteistä kirkon kertomuksissa ja eduskunnassa tapahtuneessa on myös se, että ahdistelua käsitellään usein pitkälle menneenä flirttinä tai ihastumisena. Aivan kuin Hakkarainenkin olisi rakastunut työtoveriinsa ja kyse olisi ollut vain kömpelön maaseudun aikamiespojan lähestymisyrityksestä. Silloin jää oleellisin huomaamatta. Saman illan aikana kansanedustaja Hakkarainen kävi rähjäämässä Perussuomalaisista lähteneille Sinisen eduskuntaryhmän ryhmähuoneessa. Myös Veera Ruoho on entinen perussuomalainen, hän loikkasi Kokoomukseen kesällä samaan aikaan kun muut perustivat uuden eduskuntaryhmän. Hakkaraisen riehuminen ei ollut ihastumista vaan vihaa. Hakkarainen yritti panna naisen paikoilleen, alistaa häntä.

Mitään oikeaa rangaistusta väkivallasta ei taaskaan annettu. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä antoi varoituksen ja eduskunnan puhemies huomautuksen, uhaten samalla koko työyhteisöä pikkujoulujen kieltämisellä. Ryhmärangaistus ei ainakaan madalla seuraavan uhrin kynnystä kertoa väkivallasta. Samalla mekanismilla uhrit pidetään hiljaisina muillakin työpaikoilla, kirkossa ja ylioppilaskunnassa. Kuka uskaltaa kertoa tapahtuneesta, jos seurauksena loppuvat pikkujoulut ja muu hauskanpito? 

Kirkon piirissäkin on vastaavia rangaistuksia jaettu, muuten. Ei juurikaan seksuaalisesta väkivallasta, mutta avioliittoon vihkimisestä on Helsingin hiippakunnassa saanut vakavan moitteen, Espoossa ja Lapualla varoituksen. Naisen väkivaltainen seksuaalinen ahdistelu on eduskunnassa samanarvoinen rike kuin homojen avioliittoon vihkiminen kirkossa. Nähtäväksi jää, millaisena rikkeenä kirkko seksuaalista väkivaltaa pitäisi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: