null Suonpää: Natsit kävivät Sotaveteraaniliiton kimppuun

Puheenvuorot

Suonpää: Natsit kävivät Sotaveteraaniliiton kimppuun

Natsijärjestö masinoi vihakampanjan Sotaveteraaniliittoa vastaan, koska liitto puolustaa niitä arvoja, joiden puolesta Suomi taisteli.

Fasismia vastaan on taisteltava, tässä ja nyt, aina ja kaikkialla.

Näin alkaa Paavo Haavikon runo, jota olen itsenäisyyspäivän jälkeen muistellut. Fasismia on aina ja kaikkialla, sitä pitää myös vastustaa aina ja kaikkialla. Kirjoittaessaan runon vuonna 1973, lähes kolmekymmentä vuotta natsi-Saksan kaatumisen jälkeen, Haavikko oivalsi fasismista jotakin erittäin tärkeää:

Olin kahdeksan vanha kun fasistit tulivat etelästä,
neljäntoista kun ne ajettiin pohjoiseen.

Kyse ei ollut vain natsi-Saksasta. Vuonna 1931 syntyneelle Paavo Haavikolle myös talvisodassa oli kyse Suomen taistelusta fasismia vastaan. Isovanhempieni Suomen kimppuun hyökkäsi vuonna 1939 fasismi, neuvostokommunismin muodossa. Runo on pyörinyt mielessäni, kun olen seurannut fasistien hyökkäystä sotaveteraanien kimppuun tällä viikolla.

Suomen Sotaveteraaniliitto muistutti itsenäisyyspäivän tienoilla sosiaalisessa mediassa usealla twiitillä siitä, miksi Suomen vapaus ja itsenäisyys ovat tärkeitä. Veteraaniliitto muistutti suomalaisuudesta ja siitä, mikä Suomea nyt uhkaa.

Sotaveteraanien viesti herätti kiitoksen lisäksi valtavasti vihaa. Nyt oikeuden päätökselläkin lakkautettu natsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike masinoi nopeasti vihakampanjan. Sotaveteraaniliiton sähköposti on täynnä vihaviestejä. Tätä on miltei mahdoton ymmärtää. Kaikista maailman järjestöistä nimenomaan Suomen Sotaveteraaniliittoa syytetään nyt kommunistipropagandan levittämisestä. Liiton tiedottajan yhteystietoja on levitetty netissä ja hän saa häirintä- ja uhkaussoittoja.

On vaikea keksiä, mikä olisi isänmaallisempaa.

Sotaveteraaniliitto ei ole valkoisen Suomen perinneyhdistys, sen enempää etnisessä kuin poliittisessakaan mielessä. Liiton tehtävä on tukea niitä miehiä ja naisia, jotka Suomi lähetti sotaan, kun puolustajia tarvittiin. Niihin puolustajiin kuului suomalaisia kaikista uskonnollisista ja etnisistä ryhmistä. He puolustivat Suomea 1939, ja nähtävästi heidän perinnettään vaalivan yhdistyksen tehtävä on puolustaa Suomea fasismilta myös vuonna 2017. Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä teki liiton kannan selväksi blogissaan:

”[H]aluamme puolustaa kaikkia Suomen puolesta taistelleita veteraaneja heidän taustastaan riippumatta. Kaikki veteraanit puolustivat sodissa itsenäistä ja demokraattista Suomea, jossa kaikilla on yhtäläinen arvo. Se on myös meidän tehtävämme ja toimimme sen puolesta myös viestinnässä.”

Suomessa, vuonna 2017, natsit käyvät Sotaveteraaniliiton kimppuun, sillä liitto puolustaa niitä arvoja, joita Suomi puolusti, kun taisteluhaudoissa pelkäsivät rinta rinnan kristityt, muslimit, juutalaiset ja ateistit. Sotaveteraaniliitto puolustaa vuonna 2017 sitä samaa vapaiden arvojen Suomea, jota puolustettiin jo 1939. On vaikea keksiä, mikä olisi isänmaallisempaa.

Kiitos veteraanit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.