null Suonpää: Vau mikä uutispommi – rikkaat maksavat veroja enemmän kuin köyhät

Puheenvuorot

Suonpää: Vau mikä uutispommi – rikkaat maksavat veroja enemmän kuin köyhät

Tämän viikon maanantaina, parituhatta vuotta sen jälkeen kun keisari Augustus oli pannut verolle koko maailman, julkaisi Tilastokeskus tietoja suomalaisten vuonna 2017 maksamista veroista. Kävi ilmi, että rikkaat maksavat veroja enemmän kuin köyhät.

Tilastokeskuksen mukaan verotus on alentunut ja tulot ovat nousseet. Tätä ilouutista eivät sosiaalisen median taivaalliset sotajoukot kuitenkaan rientäneet julistamaan kaikelle kansalle. Koska meillä ei vieläkään ole sitä luvattua rauhaa maan päällä, hyvästä tahdosta ja ymmärryksestä puhumattakaan, saimme lukea siitä, että pienituloiset maksavat ansiotuloveroja kovin vähän.

Suomalainen verojärjestelmä on melko monimutkainen. Siksi kokoomuksen Verkkouutiset, jolle monimutkaisten kokonaisuuksien hallinta on aina vähän haaste, haki uutiskärkensä mieluummin Akavan talouspoliittisen vaikuttamisen pääekonomistin, Pasi Sorjosen, twiitistä:

Twiitin mukaan ”40K tienanneet (22% kaikista) maksoivat #ansiotulovero'ista 95.8%”. Kokoomuksen maailmassa tämä oli se verotilaston kiinnostavin asia, joten twiitti kelpasi otsikoksi sellaisenaan: Yli 40000 euroa ansaitseva viidennes maksaa 96 prosenttia ansiotuloveroista. Otsikko on herkullinen. Se hätkähdyttää, se on teknisesti ottaen ihan totta – ja samalla se kätevästi syyllistää köyhiä.

Ansiotulovero eli valtiolle ansiotuloista maksettava tulovero on aikoinaan nimetty vähän kiusallisesti. Toki se on ansiotuloista maksettava vero, mutta niin on kunnallisverokin. Oleellisin ero on siinä, että ansiotulovero on progressiivinen eli pienistä tuloista veroa ei makseta käytännössä ollenkaan, suurista tuloista ansiotuloveroa maksetaan lähes kolmannes.

Pääekonomistin twiitti oli tietysti talouspoliittista vaikuttamista. Sen tarkoitus oli esittää, että hyvätuloisia verotetaan aivan liikaa, ja siksi erityisesti kokoomuskansanedustajat innostuivatkin sillä sosiaalisessa mediassa elämöimään. Useimmilta jäi sanomatta, että ansiotuloverojen osuus kaikista tuloveroista on alle 20 prosenttia. Sen veron osuus, josta hyvätuloisin viidennes tuon 96 prosenttia hoitaa, on siis vain viidennes.

Veropopulismin ytimessä on aina ajatus siitä, että muut maksavat liian vähän veroa.

Verotuksesta puhutaan kovin harvoin totta. Tai ainakaan koko totuutta. Todellisuudessa tämä yli 40 000 euroa vuodessa tienaavien hyvätuloisten viidennes maksaa kaikista tuloveroista 65 prosenttia – samalla kun saa kaikista veronalaisista tuloista puolet. Ei tämä ihan kohtuuttomalta kuulosta.

Mitä muuta verotilastosta olisi voinut nostaa esiin? Jos tuloverojen ohessa puhuttaisiin tuloeroista, voisi kai kiinnittää huomiota ainakin siihen, että yli 100 000 euron huipputuloihin yltävä kaksi prosenttia suomalaisista saa 11,5 prosenttia kaikista tuloista. He muuten maksavat kaikista kunnallisveroista vain 10,5 prosenttia eli muita pienemmän osuuden. Myös sitä voisi pohtia, että vain joka viides meistä yltää edes 3 200 euron kuukausituloihin, mikä on suomalaisten mediaanipalkka.

Veropopulismin ytimessä on aina ajatus siitä, että muut maksavat liian vähän veroa. Siksi hyvätuloisille maalataan kuvaa järjestelmästä, jossa suurin osa suomalaisista lusmuilee ja vastuuta joutuu kantamaan vain hyväosaisten pieni vähemmistö. Kovin syvällistä paneutumista suomalaiseen verojärjestelmään ei kuitenkaan tarvita sen ymmärtämiseksi, miksi köyhiä verotetaan kevyesti. Heillä vain on niin pirun vähän rahaa.

 

Korjattu 20.12. klo 11.25. 3 200 euroa kuukaudessa on suomalaisten palkansaajien mediaanipalkka, ei kaikkien suomalaisten mediaanitulo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Pienin mahdollinen ongelma natsismissa on hakaristilippu

Puheenvuorot

Natsismi ei tullut Suomeen itsenäisyyspäivänä, mutta asioista alettiin vihdoin puhua oikeilla nimillä.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.