null Viikin kirkko on suosittu iltaruokapaikka, ja aterian jälkeen lapset pääsevät vielä leikkimään yhdessä

Jesper Paavola (oik.), Ada ja Luka käyvät usein ilta-aterialla Viikin kirkolla.

Jesper Paavola (oik.), Ada ja Luka käyvät usein ilta-aterialla Viikin kirkolla.

Hyvä elämä

Viikin kirkko on suosittu iltaruokapaikka, ja aterian jälkeen lapset pääsevät vielä leikkimään yhdessä

Viikin kirkon iltaruoka vetää vuosi toisensa perään tuvan täyteen lapsiperheitä. Keskiviikkoisin soppalautasten ääreen kerääntyvät niin ensikertalaiset kuin vakiokävijätkin.

– Tultiin tänne ensimmäistä kertaa, kun ystävä pyysi, että lähdetään kokeilemaan. En ole aiemmin käynyt Viikin kirkolla kuin ehkä pihalla jossain laskiaisriehassa, kertoo Aurora Belegu, 35.

Kellon lähestyessä viittä kirkon aula kuhisee väkeä. Ihmisiä sujahtaa toimituskeskusteluihin pappien kanssa. Belegun kuusivuotias tytär Rianna heittää aulassa kärrynpyörää kaverien touhottaessa vierellä.

Lapset ryhtyvät muistelemaan, miten ja missä he ovat alun perin tutustuneet kuin meneillään olevan ystävänpäivän kunniaksi.

– Mä oon tavannut hänet, kun olin neljä vuotta ja aloitin päiväkodissa, Rianna kertoo ja viittoo kaveriinsa, joka on jo kirmaissut etäämmälle.

Ystävänpäivänä Viikin kirkolla tarjottiin herne- ja bataattikeittoa.

Ystävänpäivänä Viikin kirkolla tarjottiin herne- ja bataattikeittoa.

Läheisessä Latokartanon päiväkodissa lastensa kautta toisiinsa tutustuneet vanhemmat nyökkäilevät. Tänään kaveriporukan on kutsunut koolle Anna Santala, 33, puolisonsa Jesper Paavolan, 33, kanssa.

– Meidän perhe on käynyt täällä monesti, viime keväänä lähes joka kerta. Täällä on lapsille tekemistä eikä tarvitse itse tehdä kotona yhtenä iltana ruokaa. Se on iso apu, sanoo Santala.

On hienoa, että kirkko järjestää tällaista. Kun ajat ovat tiukat ja vaikeat, tämä voi olla monelle melkein pelastus.
– Aurora Belegu

Ensimmäistä kertaa mukana oleva Aurora Belegu komppaa.

– On hienoa, että kirkko järjestää tällaista. Kun ajat ovat tiukat ja vaikeat, tämä voi olla monelle melkein pelastus.

– Kivointa on leikki, huutaa Luka, 5, mönkiessään aulan penkkkien alla.

– Toiseksi kivointa on ruoka! Mun lemppari on tomaattikeitto, hän kajauttaa.

– Joo, täällä se siihen tykästyi, virnistää isä Jesper Paavola.

Suntio Terhi Mäenpää esittelee lapsille päivän keittoateriaa. 

Suntio Terhi Mäenpää esittelee lapsille päivän keittoateriaa. 

Viikin kirkon iltaruoalla on nautittu alusta asti kasvisruokaa. Useimmiten tarjolla on erilaisia kasviskeittoja ja -soseita ja lisäksi leipää ja jälkiruoaksi kahvia, teetä ja keksejä. Ruuasta voi maksaa vapaaehtoisen euron maksun Kirkon ulkomaanavun hyväksi.

– Mitä keittoa tänään? kiljuvat lapset ja kurkottavat kohti kattiloita, kun emäntä saapuu tarjoiluvaunujen kanssa.

– Hernekeittoa ja bataattikeittoa. Teidän pitää syödä sitä tosi paljon, ainakin viisi lautasta, jos ei muuta väkeä tule, heittää emäntä Terhi Mäenpää.

Vuodesta 2015 asti pyörineellä iltaruoalla ei ole ollut kävijöistä puute. Soppalautasten ääreen kokoontuu viikoittain noin 70–90 ruokailijaa. Alunperin muskarihetkien jälkeen muskariperheille järjestettävästä iltaruoasta on kasvanut Viikin perheiden olkkari.

Tomi Kakko kehuu paikan fiilistä ja tarjoilua.

Tomi Kakko kehuu paikan fiilistä ja tarjoilua.

Seurakuntasalin puulattiat tömisevät pienten jalkojen alla ja kiljahdukset kaikuvat kattoon asti, kun muksut hakevat tottuneesti juomia muovimukeihinsa ja kiikuttavat lisää leipiä pöytään.

Yhdessä pöydässä ruokailevat toiset illan ensikertalaiset, pariskunta Elmeri Laakso, 30, ja Mira Mattila, 29, parikuisen kuopuksensa Noelin ja esikoisensa Leon, 3, kanssa.

– Katsottiin kirkon verkkosivuilta, onko iltaisin mitään ohjelmaa lapsiperheille ja huomattiin tämä, kertoo Mattila.

Isä pitelee vierellä vauvaa harteillaan.

– Varmaan hinta on yksi suosion syy. Ja kirkkoon oli myös helppo tulla, kun on luotettava järjestäjä ja turvallinen ympäristö lapsille, kertoo Laakso.

Kivaa vaihteluahan tämä on, että ei aina pyöritä päiväkotipäivän jälkeen vain kotona.
– Satu Niemelä

Illan mittaan pöytiin istahtaa muitakin kuin lapsiperheitä. Kaverukset Tomi Kakko, 51, ja Antti Masalin, 66, nauttivat nokatusten hernerokkaa.

– Täällä on hyvä fiilis eivätkä lapset meitä häiritse, vaan voi itsekin mölistä ihan rauhassa, toteaa Kakko, joka käy ystävänsä kanssa myös Pihlajamäen kirkon aamupalalla.

– Kyllä se on parasta, että näitä ylipäänsä järkätään, toteaa Masalin.

– Ruoka on hyvää. Ja vapaaehtoinen maksu. Euro ei ole paha hinta, komppaa Kakko.

 Satu Niemelä ja tyttärensä Elina askartelevat iltaruuan jälkeen.

Satu Niemelä ja tyttärensä Elina askartelevat iltaruuan jälkeen.

Kirkko ja kaupungin vierailu Viikin kirkolla osuu ystävänpäivään. Joukkoliikenteen lakosta ja ystävänpäiväriennoista huolimatta illan aikana tyhjenee kuutisenkymmentä soppalautasta.

Osa jatkaa ruokailtuaan matkaansa, mutta iso osa väestä vaeltaa muksujen perässä leikkihuoneeseen. Siellä lapset askartelevat ohjaajan johdolla kartongista mäkihyppääviä pupuja, ja taaperot konttailevat leikeissään lattialla. Yhdessä pöydässä muovailuvahat saavat kyytiä pienissä käsissä.

– Kivaa vaihteluahan tämä on, että ei aina pyöritä päiväkotipäivän jälkeen vain kotona. Ohjatut askartelut ovat esikoiselle hitti ja kuopus taas innostuu, kun täällä on eri lelut kuin kotona, kertoo malmilainen vakiokävijä Satu Niemelä, 37.

Viikin kirkon iltaruoka syntyi alunperin vastauksena yhteisöllisyyden kaipuuseen. Idea lähti seurakuntalaiselta, joka kaipasi töihin palattuaan ja lasten aloitettua päiväkodin iltoihin muiden perheiden seuraa. Iltaruoka pyöri aluksi pitkälti vapaaehtoisten ringin voimin, mutta nyt suntiot kaipaavat lisää vapaaehtoisia rinnalleen.

– Yksi vakkari meillä on lähes joka kerta, mutta uusia mahtuu mukaan. Täällä riittää tehtävää kuten kattamista, tiskaamista ja keiton lämmitystä, sanoo emäntä Terhi Mäenpää.

Illan pimetessä leikkihuoneen ikkunoiden takana alkavat vanhemmat kerätä leikkejä ja lapsia kokoon ja suunnata laumaansa kohti ulkotamineita.

Aulassa lähtijöitä odottaa yllätys. Kahdeksan puolen litran hernekeittoboksia ja vieressä lappu: Saa ottaa mukaan!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.