Helsingin kirkoilla pääsee taas valmiiseen pöytään – Iltaruokailu merkitsee tapaamisia, yhdessä tekemistä ja edullista syömistä
Laajasalon kirkko on yksi kahdeksasta helsinkiläiskirkosta, jossa tarjotaan iltaruokaa.
Laajasalon kirkon aulaan on katettu iltaruoka: kuumaa kalakeittoa ja kasvissosekeittoa, leipää ja levitettä, vettä, mehua ja maitoa, ja vielä jälkiruokakahvit kekseineen. Hinta on aikuisilta kaksi euroa.
On alkamassa kolmas iltaruokailu koronapandemian alettua. Toiminta ehti juuri ja juuri pyörähtää käyntiin ennen kuin pandemia alkoi vaikuttaa Suomessa maaliskuussa 2020.
– Yhtenä iltana meillä oli ruoka pöydässä katettuna, kun meidän pappi tuli sanomaan, että koronarajoitukset alkavat ja kahvila menee kiinni, muistelee rahastusta hoitava seurakuntalainen Kaija Viima.
Se ateria sentään syötiin yhdessä loppuun. Nyt, puolentoista vuoden jälkeen, kattilat porisevat taas kirkon keittiössä ja ulko-ovi käy. Ruokailijat tulevat yksin, kaksin, jotkut koko perheen voimin. Ikähaarukka ulottuu lapsista eläkeikäisiin.
Parasta lapsiperheen palvelua
Jaana Airaksinen muutti toissa kesänä Laajasaloon ja tuli nyt ensimmäistä kertaa kirkolle syömään.
– On kiva tulla valmiiseen pöytään, ja ruoka on todella hyvää. Aion jäädä vielä iltaehtoolliselle tämän jälkeen, hän kertoo.
Ruokailun jälkeen ne, jotka haluavat, voivat jäädä kirkkoon iltahartauteen. Toisinaan tarjolla on lasten ohjelmaa, esimerkiksi askarteluhetki.
Ruokailu on luonteva tapa jakaa elämää yhdessä kaikenikäisten ja hyvin erilaisissa elämänvaiheissa olevien kanssa.
- Emriikka Salonen
Jonna Salomaa ja Viljo Lehtinen tykkäävät käydä iltaruokailussa joka torstai kahden tyttärensä kanssa. Tällä kertaa mukana on Aavan kaverikin.
– Tämä on parasta lapsiperheen palvelua, kun saamme yhden vapaaillan ruuanlaitosta. Samalla tämä on koko perheen tekemistä. Lapset tykkäävät juoksennella ja touhuta täällä ruuan jälkeen.
Perhe asuu kirkon vieressä. Joskus he saavat iltaruokailussa juttuseuraa naapureistakin.
Paljon tekeviä käsiä
Iltaruoan valmistaa suntio Merja Mähönen. Pöytien kattamisesta, ruuan annostelusta, kahvinkeitosta, likaisten astioiden kantamisesta ja tiskauksesta huolehtivat vapaaehtoiset seurakuntalaiset.
– Ilman vapaaehtoisia tämä ei pyörisi. Onneksi heitä on paljon, tuumii Mähönen, joka suunnittelee ateriat ja hankkii ainekset tukusta.
Pappi Emriikka Salosen mielestä iltaruoka on tärkeä seurakunnan ja koko alueen yhteisöllisyydelle.
– Ruokailu on luonteva tapa jakaa elämää yhdessä kaikenikäisten ja hyvin erilaisissa elämänvaiheissa olevien kanssa. Moni yksin tullut on kiittänyt sitä, että ruoan lisäksi löytyy juttuseuraa.
Syyskuun viimeisenä torstaina ruokailijoita oli 52 ja lokakuun alussa 67. Ruokailumaksut tilitetään Suomen Lähetysseuran Lasten Pankille.
Katso kirkkojen iltaruokailujen ajat ja paikat täältä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Viikin kirkko on suosittu iltaruokapaikka, ja aterian jälkeen lapset pääsevät vielä leikkimään yhdessä
Hyvä elämäViikin kirkon iltaruoka vetää vuosi toisensa perään tuvan täyteen lapsiperheitä. Keskiviikkoisin soppalautasten ääreen kerääntyvät niin ensikertalaiset kuin vakiokävijätkin.