null Helsingin kirkoilla pääsee taas valmiiseen pöytään – Iltaruokailu merkitsee tapaamisia, yhdessä tekemistä ja edullista syömistä

Jonna Salomaa ja Viljo Lehtinen tulivat lastensa Aavan ja Tyynen kanssa kirkolle syömään iltaruokaa.

Jonna Salomaa ja Viljo Lehtinen tulivat lastensa Aavan ja Tyynen kanssa kirkolle syömään iltaruokaa.

Ajankohtaista

Helsingin kirkoilla pääsee taas valmiiseen pöytään – Iltaruokailu merkitsee tapaamisia, yhdessä tekemistä ja edullista syömistä

​Laajasalon kirkko on yksi kahdeksasta helsinkiläiskirkosta, jossa tarjotaan iltaruokaa.

Laajasalon kirkon aulaan on katettu ­iltaruoka: kuumaa kalakeittoa ja kasvissosekeittoa, leipää ja levitettä, vettä, mehua ja maitoa, ja vielä jälkiruokakahvit kekseineen. Hinta on aikuisilta kaksi euroa.

On alkamassa kolmas iltaruokailu koronapandemian alettua. Toiminta ehti juuri ja juuri pyörähtää käyntiin ennen kuin pandemia alkoi vaikuttaa Suomessa maaliskuussa 2020.

– Yhtenä iltana meillä oli ruoka pöydässä katettuna, kun meidän pappi tuli sanomaan, että koronarajoitukset alkavat ja kahvila menee kiinni, muistelee rahastusta hoitava seurakuntalainen Kaija Viima.

Se ateria sentään syötiin yhdessä loppuun. Nyt, puolentoista vuoden jälkeen, kattilat porisevat taas kirkon keittiössä ja ulko-ovi käy. Ruokailijat tulevat yksin, kaksin, jotkut koko ­perheen voimin. Ikähaarukka ulottuu lapsista eläke­ikäisiin.

Leena Partanen nautti kalakeittoa ja tapasi tuttuja kirkolla.

Leena Partanen nautti kalakeittoa ja tapasi tuttuja kirkolla.

Parasta lapsiperheen palvelua

Jaana Airaksinen muutti toissa kesänä Laajasaloon ja tuli nyt ensimmäistä kertaa kirkolle syömään.

– On kiva tulla valmiiseen pöytään, ja ruoka on todella hyvää. Aion jäädä vielä iltaehtoolliselle tämän jälkeen, hän kertoo.

Ruokailun jälkeen ne, jotka haluavat, voivat jäädä kirkkoon iltahartauteen. Toisinaan tarjolla on lasten ohjelmaa, esimerkiksi askarteluhetki.

Ruokailu on luonteva tapa jakaa elämää yhdessä kaikenikäisten ja hyvin erilaisissa elämänvaiheissa olevien kanssa.

- Emriikka Salonen

Jonna Salomaa ja Viljo Lehtinen tykkäävät käydä iltaruokailussa joka torstai kahden tyttärensä kanssa. Tällä kertaa mukana on ­Aavan kaverikin.

– Tämä on parasta lapsiperheen palvelua, kun saamme yhden vapaaillan ruuanlaitosta. Samalla tämä on koko perheen tekemistä. Lapset tykkäävät juoksennella ja touhuta täällä ruuan jälkeen.

Perhe asuu kirkon vieressä. Joskus he saavat ilta­ruokailussa juttuseuraa naapureistakin.

– Kun asun yksin, niin aika vähän tulee laitettua ruokaa. Ostan kaupasta valmista, ­sanoo Eero Mäkelä, jolla on tapana käydä Laajasalon kirkossa joka pyhä.

– Kun asun yksin, niin aika vähän tulee laitettua ruokaa. Ostan kaupasta valmista, ­sanoo Eero Mäkelä, jolla on tapana käydä Laajasalon kirkossa joka pyhä.

Paljon tekeviä käsiä

Iltaruoan valmistaa suntio Merja Mähönen. Pöytien kattamisesta, ruuan annostelusta, kahvinkeitosta, likaisten astioiden kantamisesta ja tiskauksesta huolehtivat vapaaehtoiset seura­kuntalaiset.

– Ilman vapaaehtoisia tämä ei pyörisi. Onneksi heitä on paljon, tuumii Mähönen, joka suunnittelee ateriat ja hankkii ­ainekset tukusta.

Leena Savolainen jakaa ruokajuomia. Vapaaehtoiset seurakuntalaiset kattavat pöydät, annostelevat ruuan ja kantavat astiat keittiöön.

Leena Savolainen jakaa ruokajuomia. Vapaaehtoiset seurakuntalaiset kattavat pöydät, annostelevat ruuan ja kantavat astiat keittiöön.

Pappi Emriikka Salosen mielestä iltaruoka on tärkeä seurakunnan ja koko alueen yhteisölli­syydelle.

– Ruokailu on luonteva tapa jakaa elämää yhdessä kaikenikäisten ja hyvin erilaisissa elämänvaiheissa olevien kanssa. Moni yksin tullut on kiittänyt sitä, että ruoan lisäksi löytyy juttuseuraa.

Syyskuun viimeisenä torstaina ruokailijoita oli 52 ja lokakuun alussa 67. Ruokailumaksut tilitetään Suomen Lähetysseuran Lasten Pankille. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.