null Kappelilla tarjotaan seuraa ja iltaruokaa Espoossa – Suvelasta toiminta laajenee  neljälle kappelille

Kesäkeitto maistui Suvelan kappelin pihapöydässä istuville Natalie Tuurnalle ja hänen lapsilleen Emilylle, Alexikselle, Lennylle ja Ingmarille. Heitä ovat auttamassa seurakunnan työntekijät Kristiina Hannula ja Kaarina Heinonen.

Kesäkeitto maistui Suvelan kappelin pihapöydässä istuville Natalie Tuurnalle ja hänen lapsilleen Emilylle, Alexikselle, Lennylle ja Ingmarille. Heitä ovat auttamassa seurakunnan työntekijät Kristiina Hannula ja Kaarina Heinonen.

Ajankohtaista

Kappelilla tarjotaan seuraa ja iltaruokaa Espoossa – Suvelasta toiminta laajenee  neljälle kappelille

Safkaa ja seuraa -iltojen idea toimii: niissä on tarjolla ruokaa, seuraa sekä pientä ohjelmaa aikuisille ja lapsille.

Vaikka eletään vielä toukokuuta, ­aurinko paistaa lämpimästi Suvelan kappelin sisäpihalle. Lapset hyppivät ulkona isossa pomppulinnassa, ja muutama aikuinen istuu pihapöytien ääressä. Ihmisiä kulkee ovesta ja sisältä kuuluu puheensorinaa. Hetken kuluttua alkaa kevätkauden viimeinen Safkaa ja seuraa -ilta.

Aulassa Rauni Haaranen kerää tulijoilta käteismaksun ruokailusta: kaksi euroa aikuisilta ja euron lapsilta. Tämän jälkeen ruokailija voi siirtyä noutopöytään, jossa on tarjolla kappelin emännän valmistamaa kesäkeittoa lisukkeineen.

Rahastuksen lisäksi Haaranen vastaanottaa kirpputoripöydälle uusia lahjoitustavaroita ja myy niitä eteenpäin. Tarjolla on muun muassa vaatteita ja lasiesineitä.

Rauni Haaranen (vas.) hoitaa ruokailun rahastusta ja kirpputoripöytää. Marja Liesi on mukana ensimmäistä kertaa.

Rauni Haaranen (vas.) hoitaa ruokailun rahastusta ja kirpputoripöytää. Marja Liesi on mukana ensimmäistä kertaa.

Haaranen on toista kertaa vapaaehtoistehtä­vissä Safkaa ja seuraa -illoissa. Ensimmäisellä kerralla hän oli hoitamassa lapsia, jotta vanhemmat saivat rauhassa osallistua keskusteluun. Silloin oli teemana monikulttuuriset perheet, ja mukana oli paljon eri kieliä puhuvia lapsia.

– Se oli hauska ilta, jossa oli välillä villiä menoa. Uskon, että jatkan syksyllä vapaaehtoisena silloin kun tarvitaan, sanoo muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Haaranen.

 Alexis Ahlqvist ja Ingmar Tuurna testasivat Suvelan kappelin pihalla olevan pomppulinnan.

 Alexis Ahlqvist ja Ingmar Tuurna testasivat Suvelan kappelin pihalla olevan pomppulinnan.

Hyvä alku ilahduttaa

Suvelan Safkaa ja seuraa -illoista vastaava vs. johtava perhetyöntekijä Kristiina ­Hannula tervehtii tulijoita ja vaihtaa muutaman sanan heidän kanssaan. Hän on tyytyväinen kevään tilaisuuksiin. Niihin on osallistunut keskimäärin 40 henkeä.

Suvelan kappelilla oli aiemmin perheiden iltoja, jotka olivat samantyyppisiä matalan kynnyksen tapahtumia ruokailuineen ja ohjelmatuokioineen. Sitten ideaa kehiteltiin laajentamalla kohderyhmää kaikkiin alueen asukkaisiin. Viime syksystä alkaen uudenlaisia tapahtumia oli joka kolmas viikko ja huhti–toukokuussa joka keskiviikko.

– Safkaa ja seuraa -iltojen idea on olla kohtaamispaikka, johon kenen tahansa on helppo tulla. Lapsiperheen kotiin ei noin vain tule kutsuttua vieraita, mutta ystävän kanssa voi sopia tapaamisen tänne kuin olohuoneeseen. Koko perhe voi käydä täällä valmiin ruokapöydän ääreen vaihtelun vuoksi. Eräs osallistuja kertoi antaneensa toiselle vanhemmalle vapaaillan tulemalla tänne lasten kanssa, Kristiina Hannula sanoo.

Suvelan illoissa keittoruokaa on tarjolla kello 17–18.30. Sen jälkeen aikuisille on ohjelmaa ja lapsille omaa puuhaa kuten pelejä. Aikuiset ovat keskustelleet esimerkiksi vanhemmuudesta. Lapsiperheille on kuudelta pikkukirkko. Ilta päättyy iltarukoukseen.

– Olen huomannut, että monet lapset haluavat ruokailun jälkeen jäädä vanhempiensa seuraan. On ollut myös mukavaa nähdä, miten nuori vapaaehtoinen sai houkuteltua iäkkään henkilön kokeilemaan biljardin pelaamista. Se oli molemmille rikastuttava kokemus, Hannula sanoo.

Ruokailumahdollisuudesta iloitseva Anne Vankalo kuuluu Safkaa ja seuraa -iltojen vakiokävijöihin.

Ruokailumahdollisuudesta iloitseva Anne Vankalo kuuluu Safkaa ja seuraa -iltojen vakiokävijöihin.

Vaihtelua arkeen ja maistuvaa ruokaa

Aivan Suvelan kappelin vieressä asuva Anne Vankalo kuuluu Safkaa ja seuraa -iltojen vakiokävijöihin. Yksin asuvana hänelle on tervetullutta vaihtelua, että voi kerran viikossa tulla valmiille aterialle. Samalla saa vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin.

– Käyn näissä tilaisuuksissa pääasiassa syömässä. Keittoruoka on maistuvaa, ja se riittää minulle ilta-ateriaksi. Täällä on ystävällinen ja tervetullut henki. Myös muutaman naapurin ja ystävän olen saanut houkuteltua mukaan. Syksyllä aion tulla uudelleen, Anne Vankalo sanoo.

Välillä on hyvä saada vapaata ruuanlaitosta.

– Natalie Tuurna

Marja Liesi on mukana ensimmäistä kertaa. Hän huomasi mainoksen Safkaa ja seuraa -illoista Kirkko ja kaupungista, ja päätti tulla käymään. Välimatka ei ole pitkä, sillä hän asuu kappelin lähellä. Mukanaan hän toi lahjoitustavaroita kirpputoripöydälle.

– Tämä on aivan ihanaa. Se, mitä seurakunnat tarjoavat, on niin hyvää, puhdashenkistä ja mukavaa. Omassa elämässäni olen saanut kaiken hyvän seurakunnasta, ja olen ollut pienestä pi­täen mukana kirkon toiminnassa. Jatkossa pyydän naapuriani lähtemään mukaani, ­Liesi sanoo.

Lapsiperheelle helpotusta arkeen

Natalie Tuurna ruokailee lastensa kanssa pihapöydän ääressä. Lastenohjaaja Kaarina Heinonen auttaa pienimpien lasten syöttämisessä. Kesäkeitto maistuu Ingmarille (9 v.), Alexikselle (6 v.), Emilylle (3 v. ) ja Lennylle (1 v.).

– Olemme käyneet täällä neljä kertaa. Nautin erityisesti siitä, että tarjolla on valmista ruokaa. Välillä on hyvä saada vapaata ruuanlaitosta. Täällä saa myös hengähtää hetken syömisen jälkeen, koska lapsille on järjestettyä ohjelmaa. Kerran menimme koko porukalla lasten lauluhetkeen, Natalie Tuurna sanoo.

Hän arvelee, että osallistuu Safkaa ja seuraa -iltoihin jatkossa kerran, pari kuukaudessa.

– Jee, sanoi Sirpa Hjulbom kuultuaan, että Safkaa ja seuraa -illat jatkuvat syksyllä.

– Jee, sanoi Sirpa Hjulbom kuultuaan, että Safkaa ja seuraa -illat jatkuvat syksyllä.

Sirpa Hjulbom istuu pöydän ääressä ja virkkaa. Hän on juuri aloittanut vauvanpeiton tekemisen kesällä syntyvälle viidennelle lapsenlapselleen. Hän on syntyperäinen espoolainen ja viihtynyt Kirstinmäessä vuodesta 1974 lähtien.

Kesäkeitto maistui hänelle erityisen hyvin, sillä hän ei ole syönyt sitä moneen vuoteen. Hän asuu yksin eikä valmista itselleen keittoja usein. Sitä tulisi tehtyä kattilallinen, eikä sama ruoka maistu monena peräkkäisenä päivänä.

– Suvelan kappelille on aina mukava tulla, ja täällä on paljon tutuksi tulleita ihmisiä. Olen käynyt Safkaa ja seuraa -tilaisuuksissa viime syksystä lähtien muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Seurakunta on minulle tärkeä yhteisö. Kun kuulin, että nämä illat jatkuvat syksyllä, sanoin heti jee! Sirpa Hjulbom sanoo.

Kirkkoherra: ”Haluamme kuunnella ihmisten tarpeita”

Syyskaudella Safkaa ja seuraa -­illat jatkuvat Suvelassa, ja niitä järjestetään myös neljällä muulla kappelilla Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa. Kauklahdessa iltoja on joka keskiviikko ja Kalajärvellä joka torstai. Aurorassa ja Viherlaaksolahdessa niitä on vuoroviikoin keskiviikkoisin Perheiden illat -nimellä.

Kirkkoherra Ari Paavilaisen mukaan seurakunnalla on ollut tarve kehittää jotakin uutta sekä lapsiperheille että kaikille muille ikään ja elämäntilanteeseen katsomatta.

– Koimme tarpeelliseksi luoda jotain sellaista, mikä helpottaa tavallisten ihmisten kiireistä ja stressaavaa elämää ja jonka kautta kaikenlaiset espoolaiset voisivat tulla kirkon piiriin. Tarvitaan matalan kynnyksen tapahtumia, joissa ovet ovat avoinna kaikille, pöytä katettuna ja kaikki valmiina, Ari Paavilainen sanoo.

Hänen mukaansa vastaavanlaista toimintaa on muuallakin Suomessa hieman eri nimillä ja ajatuksella, mutta samalla pohjalla.

Kirkkoherra korostaa, että Safkaa ja seuraa -iltojen sisällön ja luonteen on tarkoitus elää vahvasti paikallisten tarpeiden ja toiveiden mukaan. Espoossa on hyvinkin erilaisia alueita, ja toimintaa eri kappeleilla halutaan kehittää kunkin alueen näköiseksi. Sen keskiössä ovat tavalliset ihmiset, ei seurakunta.

– Meidän on opeteltava kuuntelemaan espoolaisia entistä tarkemmin, ja siinä meillä on hieman parantamisen varaa. Emme ole halunneet määritellä Safkaa ja seuraa -toiminnalle mitään erityistä tavoitetta, mutta tämä voisi olla sellainen, Paavilainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Viikin kirkko on suosittu iltaruokapaikka, ja aterian jälkeen lapset pääsevät vielä leikkimään yhdessä

Hyvä elämä

Viikin kirkon iltaruoka vetää vuosi toisensa perään tuvan täyteen lapsiperheitä. Keskiviikkoisin soppalautasten ääreen kerääntyvät niin ensikertalaiset kuin vakiokävijätkin.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.