null Taivaalliset auttajat ovat nyt in

Kristilliset suojelusenkelit ovat monelle tuttuja lapsuudesta. Uusi enkelihenkisyys ammentaa useista traditioista. Kuva: Maria Tulhinskaya / KuvaKotimaa

Kristilliset suojelusenkelit ovat monelle tuttuja lapsuudesta. Uusi enkelihenkisyys ammentaa useista traditioista. Kuva: Maria Tulhinskaya / KuvaKotimaa

Hyvä elämä

Taivaalliset auttajat ovat nyt in

Suojelusenkeli ei ole pelkkä kiiltokuva. Moni työikäinen nainen tarttuu enkelienergiaan.

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja saa päivittäin sähköpostiinsa kysymyksiä. Vuosittain yli 1 500. Samat aiheet toistuvat, mutta ufoista ei enää udella.

"Ufot ovat menneet kokonaan pois muodista. Eihän me Juhanistakaan (af Grann) ole kuultu 10–15 vuoteen. Nyt ovat muut hömpät in, tämmöiset enkelit ja muut. Että siellä ei enää puskissa rapisekaan ufohumanoidi, vaan enkeli."

Näin Valtaoja kertoo Yle.fi -sivujen tuoreessa henkilökuvassa.

Vaikka avaruustähtitieteen professori kuittaa enkeliuskon hölynpölynä, tutkimukset osoittavat, että 47 prosenttia suomalaista uskoo enkeleiden olemassaoloon (Gallup Ecclesiastica 2011).

Enkelit kiinnostavat etenkin naisia

Viime vuosikymmeninä etenkin naiset ovat innostuneet enkeleistä. Tutkijat kutsuvat ilmiötä enkelihenkisyydeksi.

Irlantilainen enkelikirjailija Lorna Byrne kokoaa Suomen vierailuillaan toistuvasti tuhatpäisen yleisön. Muutama vuosi sitten uskontotieteilijä Terhi Utriainen teki kyselyn Byrnen vierailun aikana.

Luentojen yleisöstä 94 prosenttia oli naisia. Suurin ryhmä oli 35–55-vuotiaat, jotka olivat kaupan, hallinnon, opetusalan sekä hoitoalan työtehtävissä.

Kolme neljästä oli luterilaisen kirkon jäseniä. Suurin osa (59 prosenttia) valitsi ensisijaiseksi uskonnolliseksi identiteetikseen "henkinen ihminen", joka viides kutsui itseään kristityksi. New age -vaihtoehdon valitsi vain kaksi prosenttia.

Utriaisen haastattelemat ihmiset hakevat enkelihenkisyyden avulla elämäänsä muun muassa hyvää oloa, iloa, terveyttä, toivoa ja itsetuntemuksen kasvua. Välineinä käytetään muun muassa enkelikortteja ja -kirjoja sekä enkelihoitoja ja -meditaatioita.

Haastateltavien mukaan enkelit ovat auttajia, henki- ja valo-olentoja, sanansaattajia, suojelusenkeleitä, Jumalan apureita, oppaita tai ystäviä.

Uushenkisyys limittyy kansanuskoon

Enkelihenkisyyttä seuraa myös Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg, joka tutkii uushenkisyyttä ja uusia uskonnollisia liikkeitä.

 

Moni kokee, että enkeli on helpommin lähestyttävä kuin jumaluus tai Jumala.

 

"Ilmiössä enkeleiden koetaan olevan osa jumalallista tai universaalia energiaa. Enkeleiden apua pyydetään jopa aivan arkisiin asioihin. Moni kokee, että enkeli on helpommin lähestyttävä kuin jumaluus tai Jumala."

Enkelihenkisyydessä on Sohlbergin mukaan kyse eräänlaisesta modernista kansanuskon muodosta. Kaikissa uskonnoissa esiintyy välittäjähenkiä, joiden ajatellaan olevan osa näkymätöntä maailmaa.

"Enkelihenkisyydessä ihminen kokee enkelin läsnäoloa esimerkiksi valona tai lämpönä. Hän hakee yksilöllistä kontaktia enkeleihin."

Raamatussa enkelit toimivat lähettiläinä

Kontaktin etsiminen enkeliin poikkeaa perinteisestä kristillisestä suhtautumisesta. Sana enkeli tulee latinan sanasta angelus, joka tarkoittaa sanansaattajaa, lähettilästä. Raamatun teksteissä enkelit toimivat Jumalan lähettiläinä monissa eri tehtävissä.

Esimerkiksi Gabriel mainitaan enkelinä, joka ilmoitti Marialle Jeesuksen syntymästä. Enkelit ilmestyivät myös opetuslapsille kertomaan Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Kristinuskon perinteeseen kuuluvat suojelusenkelit ovat monille tuttuja lapsuudesta. Mikkelinpäivä (4.10.) on saanut nimensä enkeli Mikaelin mukaan.

Enkeli ei elämöi omiaan

Toimittaja Olli Seppälä on kirjoittanut useita kirjoja enkeleistä. Hänen teoksensa Enkeli. Taivaallinen sanansaattaja (Kirjapaja 2003) on alan perusteos. Seppälän mukaan kirkko voi vastata enkelibuumiin pitämällä esillä kristillistä enkelinäkemystä.

"Kristillisen käsityksen mukaan enkelit eivät elämöi, eivätkä tee mitään omaan piikkinsä. Ne ovat Jumalan läsnäolon ja suojeluksen vertauskuva", Seppälä sanoo.

"Todellisuus on tietenkin monikerroksinen, ja siksi liitän enkeli-innostuksen laajempaan trendiin, jota voi nimittää pyhyyden kokemisen kaipuuksi."

 

Testaa, millainen enkeli olet!

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Maalasin kolme enkeliä, koska paperissa ei ollut enemmän tilaa” – nyt 7-vuotiaan Lucaksen enkelit lentävät Espan lavalla

Hengellisyys

Parin viikon ajan Esplanadin puistossa liikkuessaan voi nähdä enkeleitä lasten ja nuorten silmin. Kaupunkitaidehankkeen tarkoitus on herättää keskustelua yli uskontorajojen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.