null ”Maalasin kolme enkeliä, koska paperissa ei ollut enemmän tilaa” – nyt 7-vuotiaan Lucaksen enkelit lentävät Espan lavalla

Lucas Maukola löysi Espan lavalta omat enkelinsä.

Lucas Maukola löysi Espan lavalta omat enkelinsä.

Hengellisyys

”Maalasin kolme enkeliä, koska paperissa ei ollut enemmän tilaa” – nyt 7-vuotiaan Lucaksen enkelit lentävät Espan lavalla

Parin viikon ajan Esplanadin puistossa liikkuessaan voi nähdä enkeleitä lasten ja nuorten silmin. Kaupunkitaidehankkeen tarkoitus on herättää keskustelua yli uskontorajojen.

Miltä näyttää enkeli? 7-vuotias Lucas Maukola kertoo, että enkelit ovat normaalin ihmisen värisiä, mutta niillä on siivet. Ja koska enkeleillä on siivet, ne osaavat lentää.

Lucasta kannattaa uskoa, koska hänen käsialaansa olevat kolme suurikokoista enkelihahmoa koristavat nyt Espan lavan lasiseiniä. Enkeleitä on kolme siksi, että paperissa ei ollut tilaa useammalle. Lucas maalasi enkelit viime keväänä Meilahden kirkolla enkelityöpajassa, ja kuvataiteilija Raita Virkkunen ja taidekäsityöläinen Kaisa Barbieri ovat nyt suurentaneet ne installaatioksi Espan lavalle.

Enkeli-installaatio valaisee Esplanadia 14.10. asti.

Enkeli-installaatio valaisee Esplanadia 14.10. asti.

Virkkusen ja Barbierin kaupunkitaidehankkeessa on ollut mukana noin kaksi sataa lasta ja nuorta eri uskontokunnista ja niiden ulkopuolelta. He ovat tehneet enkelikuvia työpajoissa kolmessa eri seurakunnassa – luterilaisessa, ortodoksisessa ja katolisessa – ja kolmessa Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksessa. Nuorimmat lapsista olivat muutaman vuoden vanhoja, vanhimmat rippikoululaisia.

– Emme oikeastaan ohjanneet lapsia, vaan he saivat ryhtyä heti tekemään kuvia. Oli jännää, että kaikilla tuntui olevan käsitys siitä, mikä on enkeli. Silti kuvista tuli hyvin erilaisia, Raita Virkkunen kertoo.

Lucas Maukola miettii pitkään, kun häneltä kysyy, missä enkeleitä voisi nähdä.

– En tiedä… no joulukoristeissa! hän muistaa.

Hankkeessa mukana olleen katolisen Pyhän Henrikin seurakunnan kirkkoherra Marco Pasinato on Lucaksen linjoilla siinä, että ihmiset eivät tiedä enkeleistä kovin paljoa.

– Raamatun perusteella voisi sanoa Jumalan käyttävän enkeleitä viestintuojina, jotta ihmiset voisivat pikkuisen lempeämmin huomata Jumalan toimivan elämässään. Enkeli on välikappale, jonka avulla Jumala lähestyy meitä, Pasinato sanoi paneelikeskustelussa Enkeli-installaation avajaisissa.

– On sellainen maailma, jota meidän fyysiset silmämme eivät pysty näkemään, mutta jonka tunnemme hengellisillä aisteilla. Ehkä hengellisten aistien kokema läsnäolo puetaan enkelikuviksi, hän jatkoi.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappi Sergei Petsalo kertoi huomanneensa, että enkelit yhdistävät erilaisista uskonnollisista ja kulttuurisista taustoista tulevia ihmisiä. Niihin liittyy pääasiassa myönteisiä mielikuvia.

– Enkelit eivät loukkaa kenenkään tunteita. Jos taas ruvetaan puhumaan Jumalasta, voidaan olla hyvinkin eri linjoilla, Petsalo sanoi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Valokuvaaja Heli Kolho näkee enkelien siipiä kaikkialla

Ajankohtaista

Heli Kolhon valokuvat alkoivat elää, kun hän sairastui vakavasti.
Taivaalliset auttajat ovat nyt in

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.