null Taivaan tähden: Hyvä epidemia

Hengellisyys

Taivaan tähden: Hyvä epidemia

Älä tuomitse toista, sillä ulkoapäin on mahdotonta erottaa hyvä ja paha.

Voit halutessasi kuunnella tekstin:

-:- / -:-


Lika on määritelty aineeksi väärässä paikassa. Lautasella kastike on maukasta, mutta housuille pudonneena kiusallinen ongelma. Puhtaus sen sijaan on tunnetusti puoli ruokaa.

Tahrattomuudesta on tullut ansioista syvin. Köyhän vaatteet saivat olla paikatut, mutta eivät likaiset. Kunnon ihmisellä on viikkosiivouksensa. Hartaudenharjoitukset ovat nekin vaatineet puhdistautumisriittinsä, konkreettiset niin kuin juutalaisilla papeilla, joiden piti kylpeä ennen astumistaan kaikkein pyhimpään, tai symbolisia niin kuin kaste, joka muutamalla pisaralla pesee perisynnin pahan. Tänään varjelen puhtauttani valikoimalla, mitä syön, ja karsimalla tavaroiden tahmaa.

Kristillisen kirkon on tasapainoiltava vanhatestamentillisen oikeudenmukaisuuden ja uusitestamentillisen armollisuuden välissä. Moralismista virkeyttä saavat tietävät tarkkaan, mitä huonosta elämästä seuraa. Heillä on tarve kitkeä paha keskuudestaan tai ainakin osoittaa sitä sormella.

Jeesus sanoo kuitenkin vähän niin kuin Facebookissa kiertävä meemi: Älä tuomitse toista, koska et tiedä, millaista taistelua hänen sisällään juuri nyt käydään. Ulkoapäin on mahdoton erottaa hyvä ja paha.

Siksi kristityllä ei ole muuta vaatetta kuin armahtavaisuus. Ystävällisyyden hymynaama paistaa hänen puserostaan. Lämpö, joka hänen lempeydestään leviää, sulattaa kohmettuneet mielet, ja hyvä tarttuu. Epidemiana se kulkee elämän likaisissa kortteleissa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Aina kannattaa kylvää

Hengellisyys

Jeesuksen kylväjävertaukseen sisältyy lupaus sadosta.


Taivaan tähden: Puhallus ja lohdutus

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.