null Taivaan tähden: Jumalan nimet ja kuvat

Taivaan tähden: Jumalan nimet ja kuvat

Mitä Jumalasta ajattelenkin, käsitykseni hänestä on harhaa. Edes Raamatun kirjoittajat eivät tienneet, kuka Hän on.

Voit myös kuunnella tekstin:

-:- / -:-
Älä palvele vierasta ja outoa jumalaa. Niin Mooses israelilaisille sanoi. Miten viisasta. Ja miten hieno tavoite. Että Jumalan on syytä olla tuttu. Että tavoitteeni on pysyä lähellä juuri minulle tuttua, ei muiden sanoittamaa tai määrittelemää Jumalaa.

Taas se oikaisee, sinä sanot. Mutta totta se on: uskonnot määrittelevät jumalansa. Koraanissa on Jumalalle 99 nimeä. Valtaosa niistä on samoja kuin ne, joita kristittyjen Jumalasta on tapana käyttää.

Raamatun kertomukset piirtävät Jumalasta kuvan, joka ajan myötä Vanhasta testamentista Uuteen siirryttäessä käy yhä ystävällisemmäksi ja määrätietoisemmaksi.

Minulle vieras ja outo Jumala on se, joka puhuu kuin ihminen ja on perso kostolle ja palvonnalle. Tutuksi tunnistan sen, joka maksaa mitä tahansa, koska rakastaa niin intohimoisesti.

Mitä Jumalasta ajattelenkin, käsitykseni hänestä on harhaa. Edes Raamatun kirjoittajat eivät tienneet, kuka Jumala on. Heidän kynänsä jälki on vain yksi kokemuksen tarkentama piirto.

Jumalan oivaltamisen viisaus on sen sijaan tie, jota ei korppikotka näe eikä haarahaukan silmä erota, kirjoittaa yksi heistä. Sitä tietä eivät astele vuorten pedot eivätkä leijonat. Ihminen kääntää kyllä nurin vuoret ja louhii tunneleita kallioon, mutta viisaus, sen luokse ihminen ei löydä tietä. Tästä maailmasta sitä ei voi löytää.

Miten vapauttavaa. Viisautta ei anna syvyys, ei meri, ei ukkosenjylinä. Saati että sen tietäisimme me, sinä ja minä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: