null Taivaan tähden: Kolme kruunua

Hengellisyys

Taivaan tähden: Kolme kruunua

Itämaan tietäjät toivat terveisiä kaukaisista maista.

Ruotsin valtiosymboli, kolme kruunua, on tuttu suomalaisille esimerkiksi Ruotsin jääkiekkojoukkueesta. Me olemme Leijonia. Ruotsalaiset ovat Tre Kronor.

Kolme kruunua on ollut ruotsin vaakunassa jo 1300-luvulta. Mutta mistä kolme kruunua tulevat? Yksi vahva arvaus on loppiaisen evankeliumista, kolmesta itämaan tietäjästä, jotka kävivät kumartamassa Betlehemissä syntynyttä Jeesus-lasta.

Kertomus löytyy vain Matteuksen evankeliumista, mutta evankelista ei kerro heidän nimiään eikä lukumääräänsä. Perinteinen lukumäärä kolme näyttää tulleen Raamatussa mainittujen lahjojen lukumäärästä. Kirkon perinteessä heidän on uskottu olleen kuninkaita, vaikka protestantit puhuvat mieluummin tietäjistä.

Kertomus kolmesta kuninkaasta on kiehtonut kristittyjä. Aikansa mahtimies 1100-luvulla – Saksan ja Italian kuningas ja Rooman keisari Frederik I – lahjoitti kolmen kuninkaan luita sisältävän pyhäinjäännöslippaan Kölniin, mikä teki kaupungista suositun pyhiinvaelluskeskuksen. Sen ympärille rakennettiin 1200-luvulla Pohjois-Euroopan suurin goottilainen kirkko, Kölnin tuomiokirkko.

Kahden vuosituhannen takainen raamatunkertomus itämaan tietäjistä on itse asiassa ällistyttävä. Siihen aikaan merkittävää oli lähinnä vain oma kylä. Tai korkeintaan seuraava kaupunki. Tässä kerrotaan kaukaisista maista, joista kukaan ei ollut kuullut. Karttoja eri ollut eikä juuri ulkomaalaisiakaan.

Ei ihme, että kolmesta kuninkaasta eli loppiaisesta tuli globaalin kristinuskon juhla.

Jaa tämä artikkeli: