null Taivaan tähden: Pyhä rikkinäinen perhe

Hengellisyys

Taivaan tähden: Pyhä rikkinäinen perhe

Epäselvää ja ristiriitaista taisi olla vanhemmuuden alku Marialla ja Joosefillakin.

Idän perinteessä Jeesuksen syntymä ei ole mikään hileellä koristeltu kiiltokuva eikä siloteltu seimiasetelma. Jouluikonissa kertomuksen henkilöt ovat hajallaan, omissa nurkissaan kuin suomalaisessa olohuoneessa. Harras madonna ei sylittele pienokaistaan eikä ylpeä isä kumarru huolehtivasti perheensä puoleen. Lapsen arkkumainen vuode muistuttaa ennemmin kuolemasta kuin elämästä, ja lapsi makaa siinä kuin kapaloitu muumio.

Äiti ei katso lastaan vaan on kääntynyt hänestä pois. Hänen kerrotaan kantavan asennossaan koko maailman suhdetta vastasyntyneeseen pelastajaan. Kuvan alakulmassa onnettomalta näyttävä isä tuijottaa karvaiseen riepuun pukeutunutta piinaavaa epäilystään. Mihin minä rupesin? Mistä ihmeestä tuo lapsi sai alkunsa?

Pyhä perhe on jouluikonissa kuvattu hetkellä, jona ovikello ei ole vielä soinut. Kaikki on juuri niin epäselvää ja ristiriitaista kuin se suurten odotusten jännitteessä on. Jokainen on yrittänyt parhaansa ja pakottanut roolinsa äärimmilleen. Tämänkö takia? kysytään nyt. Kannattiko todella se kaikki tätä varten?

Mutta itämaiset vieraat ratsastavat jo lahjoineen kukkulan syrjää. Paimenet odottavat syntymäluolan suulla. Kohta kokoaa Joosef itsensä ja astuu seimen ääreen. Maria kääntää lempeät kasvonsa lapseen. Enkelin siivestä sataa hilettä kuvaan, jonka tarvitsemme, että jaksaisimme sen, mitä olohuoneissamme oikeasti tapahtuu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.