Taivaan tähden: Paras aika ikinä

Taivaan tähden: Paras aika ikinä

Yksi lapsuuteni pyhäkoululauluista alkoi sanoilla ”Älä silmä pieni katso mitä vain”. En ymmärtänyt. Miten kukaan voi kulkea silmät kiinni? Inhosin laulua muutenkin.

Nykyisin olen valmis tarkistamaan kantaani. Nimittäin se, mitä juutumme tuijottamaan, vaikuttaa näkemykseemme siitä, millainen maailma on. Esimerkiksi että maailma on paha. Ihminen on paha. Tulevaisuus on paha. Näinhän olemme luterilaisittain tottuneet katselemaan. Sitten näemme pahuutta kaikkialla. Varsinkin uutisissa. Sotia, raiskauksia, väkivaltaa ja petosta.

Ennen oli paremmin, ja maailma kulkee vääjäämättä kohti pahuuden voittoa. Niinkö?

Steven Pinker, evoluutiopsykologiaan erikoistunut Harvardin professori, kutsuu tätä kognitiiviseksi illuusioksi. Uutiset tuovat väkivallan olohuoneisiimme, ja maailma näyttää turvattomammalta kuin se oikeasti on.

Tilastot puhuvat maailman jatkuvan parantumisen puolesta. Euroopassa kuolee vuosittain seitsemän kertaa enemmän ihmisiä flunssaan kuin väkivaltaan. Keskiajan Euroopassa ihmisiä murhattiin 40 kertaa enemmän kuin nykyään. Historian tuhoisimmat sodat ja kansanmurhat on käyty paljon ennen viimeisiä maailmansotia. Nyt on historian toistaiseksi turvallisin aika.

Ensi sunnuntain teema on Jeesus, pahan vallan voittaja. Hän opetti mielenmuutoksen mahdollisuutta. Mitäpä jos maailma onkin hyvä ja ihminen perisynnin sijasta peri-siunattu?

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi