null Taivaan tähden: Valkoisen vaatteen päivä

Hengellisyys

Taivaan tähden: Valkoisen vaatteen päivä

Voit halutessasi kuunnella tekstin:

-:- / -:-

Pääsiäinen oli ensimmäisten kristittyjen erityinen kastepäivä. Ristiäiset eivät päättyneet papin aameneen, vaan kastetta juhlittiin koko pääsiäisen tienoo. Kastepukua ei vaihdettu arkiasuun altaasta noustessa vaan vasta monta päivää myöhemmin, valkoisen vaatteen viikon jälkeen.

Siihen aikaan moni kastettu oli aikuinen. Kaste oli askel ylösnousseen todistajien joukkoon. Mutta ikä ei ollut este vastasyntyneen roolille. Uusi kristitty sai olla pieni, harjoitella alkeellisia taitoja ja juoda Jumalan sanaakin helposti sulavana kuin maito. Näin apostoli Paavali kuvaili tuoreen kristityn osaa.

Kasteen ja ylösnousemuksen teologia on sanoiksi saatettuna tavalliselle kirkon jäsenelle melkoista ammattislangia. Tavan kieltä on helpompi puhua ja ymmärtää. Miksi emme siis elvyttäisi avuttoman vastasyntyneen uskon merkkiä, valkoisen vaatteen tapaa?

Ihan niin kuin surevan tunnistaa suruajan mustasta vaatteesta, tunnistaisi valkoisesta sen, joka juuri juhlii tuoretta kristityn identiteettiään tai muistelee sen syntyä vuosia aikaisemmin.

Pienellä salapoliisityöllä voisin alkajaisiksi selvittää kasteeni päivän. Pukeutumalla vuosittain sen kunniaksi valkoiseen muistaisin, mikä on olennaista muistaa: Olen päivän lapsi. En kuulu yölle enkä pimeydelle. Kellin uuden mahdollisuuden valossa. Voin jakaa sitä muille.

Jaa tämä artikkeli: