null Talousongelmiin saa pian apua vapaaehtoisilta Espoossa

”Talousvaikeuksiensa selvittelyyn on mahdollista saada tukea ja neuvoja. Raha-huoliaan ei kannata jäädä yksin pohtimaan”, diakoniatyöntekijä Minna Maijanen Espoonlahden seurakunnasta sanoo.

”Talousvaikeuksiensa selvittelyyn on mahdollista saada tukea ja neuvoja. Raha-huoliaan ei kannata jäädä yksin pohtimaan”, diakoniatyöntekijä Minna Maijanen Espoonlahden seurakunnasta sanoo.

Hyvä elämä

Talousongelmiin saa pian apua vapaaehtoisilta Espoossa

Kaksi Espoon seurakuntaa aloittaa syksyllä vapaaehtoisvoimin toteutettavan raha-asiainneuvonnan. Henkilökohtaiselle talousneuvonnalle on tarvetta.

Syksyllä järjestettävällä kurssilla koulutetaan kokemusasiantuntijoita, jotka auttavat talousongelmissa olevia henkilöitä selvittämään omia velka-asioitaan. Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Espoonlahden seurakunta tarvitsevat kokemusasiantuntijoita, sillä ne käynnistävät uudenlaisen raha-asiainneuvonnan, jossa vapaaehtoisilla on merkittävä rooli.

– Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden auttaa toisia uusin tavoin, diakoniatyöntekijä Minna Maijanen Espoonlahden seurakunnasta sanoo.

Raha-asiainneuvonnan vapaaehtoisiksi kaivataan erityisesti ihmisiä, jotka ovat joko omassa työssään tai oman elämän haastavassa kohdassa olleet tekemissä talousasioiden, niiden selvittämisen ja niistä selviämisen kanssa.

– Näillä ihmisillä on vapaaehtoisina paljon sellaista osaamista, josta myös me diakoniatyöntekijät voimme oppia, diakoniatyöntekijä Ayda Meskanen Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta pohtii.

Koulutuksessa käydään läpi muun muassa taloussuunnitelman laatimista, laskujen maksamisjärjestyksen kriteerejä sekä velka- ja luottotietojen perusasioita. Kouluttamassa ovat Espoon järjestöjen yhteisön Jalkautuva talousohjaus, Takuusäätiö, Espoon talous- ja velkaneuvonta sekä Länsi-Uudenmaan ulosottovirasto.

Koulutukseen toivotaan henkilöitä, jotka voivat tehdä neuvontatyötä päivisin ja iltaisin. Se toteutetaan yhteistyössä Jalkautuva talousohjaus -hankkeen kanssa, jonka työntekijät ovat tarjonneet jo aiemmin luottamuksellista apua ja tukea taloushuolista kärsiville espoolaisille.

Näillä ihmisillä on vapaaehtoisina paljon sellaista osaamista, josta myös me diakoniatyöntekijät voimme oppia. - diakoniatyöntekijä Ayda Meskanen

Vapaaehtoisten keskeisiä kriteerejä ovat hyvät vuorovaikutustaidot ja oman taloudenpidon hallitseminen. Heidän ei tarvitse olla talouden ammattilaisia. Asiakkaat ohjataan pareittain työskentelevien neuvojien luokse seurakunnan diakoniatyön kautta. Vaitioloon sitoutuvien palkattomien vapaaehtoisten jaksamista tuetaan muun muassa säännöllisillä palautekeskusteluilla. Kurssille haluavat haastatellaan ennen mukaan hyväksymistä.

Vastaavaa toimintaa on ollut Tampereen ja Helsingin seurakunnissa. Tampereella vapaaehtoista raha-asiainneuvontaa on tarjottu kymmenisen vuotta. Viime vuonna Helsingissä kurssipaikkaa vapaaehtoiseksi raha-asiainneuvojaksi joutui jonottamaan. Työssä on tavoitettu ihmisiä, joilla talousasiat ovat syystä tai toisesta sekaisin.

Henkilökohtaiselle talousneuvonnalle näyttää olevan tarvetta. Merkkejä velkaongelmista ovat esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät ja ulosottovelat. Yllättävät elämänmuutokset ja pikavipit voivat suistaa talouden hallitsemattomaan velkaantumiseen. Esimerkiksi vuonna 2016 ulosottoviranomaisten tilastoissa oli 17 292 espoolaista velallista.

Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvontapalvelut auttaa kaupunkilaisia talousasioiden selvittelyssä. Yksikön asiakasmäärät ovat viime vuosina pysyneet samoina.

– Vuosittain meillä on noin 1 100 asiakasta. Tänä vuonna on ollut noin 560 asiakasta. Tapaamisajan meille saa noin kolmessa viikossa, johtava talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.