null Tämä kolahti: Jumalan ja terapeutin kiivassanainen keskustelu saa pohtimaan asioita maan ja taivaan välillä

Martti Suosalo ja Sanna-Kaisa Palo sanailevat Jumalana ja terapeuttina Voi Luoja! -näytelmässä. Terapeutin autistista poikaa esittää Ari Kauppila.

Martti Suosalo ja Sanna-Kaisa Palo sanailevat Jumalana ja terapeuttina Voi Luoja! -näytelmässä. Terapeutin autistista poikaa esittää Ari Kauppila.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Jumalan ja terapeutin kiivassanainen keskustelu saa pohtimaan asioita maan ja taivaan välillä

Martti Suosalo ja Sanna-Kaisa Palo tekevät sykähdyttävät roolityöt Espoon Kaupunginteatterin näytelmässä Voi Luoja!

Näyttämöllä on yksinkertainen lavastus, kaksi valkoista tuolia ja pari muuta huonekalua. Tuoleissa istuvat terapeutti Ella (Sanna-Kaisa Palo) ja hänen asiakkaakseen tullut Jumala (Martti Suosalo). He käyvät kahden tunnin ajan polveilevaa ja välillä hyvinkin kiivasluonteista keskustelua. Samaan aikaan etualalla puuhailee Ellan autistinen poika (Ari Kauppila) sellonsa parissa.

Jo Taru Mäkelän ohjaaman Voi Luoja! -näytelmän alkuasetelma on hykerryttävä, sillä Ella ei ota millään uskoakseen, että masentunut ja elämänhalunsa menettänyt asiakas todella on Jumala. Kun Ellalle lopulta valkenee, että näin tosiaan on, alkaa huumorin värittämä sanallinen pallottelu, jonka kuluessa ei välttämättä aina tiedä, kumpi on terapeutin roolissa.

Jopa Jumala voi masentua. Taru Mäkelän ohjaamassa näytelmässä puidaan elämän peruskysymyksiä.

Jopa Jumala voi masentua. Taru Mäkelän ohjaamassa näytelmässä puidaan elämän peruskysymyksiä.

Jumalan ja Ellan keskustelu on täynnä viittauksia

Jumalan ja Ellan keskustelu on täynnä viittauksia Raamatun Vanhaan testamenttiin ja Jumalan tekoihin. Keskustelussa käydään yhtä lailla läpi modernin maailman ilmiöitä Freudin sysäämästä terapiainnosta ja ihmisen tuhovimmasta alkaen.

Jumala on pettynyt luomaansa maailmaan ja haluaisi kuolla. Toisaalta häntä tuntuu painavan Jobin kohtelu, mutta hän myöntää sen vasta painostuksen jälkeen. Ella puolestaan on vammaisen pojan yksinhuoltajana joutunut melkoisesti luovimaan elämässään. Hän on myös puhellut mielessään Jumalalle ongelmistaan, vaikka ei sitä halua tunnustaakaan.

Kun monivaiheinen terapiasessio päättyy, Jumala tuntuu päässeen pahimmasta ahdistuksestaan. Hienon huipennuksen näytelmä saa, kun Ellan poika hihkaisee elämänsä ensimmäisen sanan: Äiti!

Israelilaisen näytelmäkirjailijan Anat Govin monimuotoinen teksti pureutuu vaikuttavasti elämän peruskysymyksiin. Mäkelä on tehnyt oivalliset valinnat päärooleihin: Suosalon ja Palon yhteispeli toimii loistavasti ensimmäisestä hetkestä lähtien.

Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ahdistunut Jumala tilittää ongelmistaan Espoon Kaupunginteatterin näyttämöllä

Hyvä elämä

Voi Luoja! -näytelmä kuvaa sitä, mitä terapeutin vastaanotolla tapahtuu uupuneen Jumalan saapuessa asiakkaaksi.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.