null Martti Suosalo aloitti kepillä, mutta nyt on jo kivasti rautaa tangon päissä

Martti Suosalo tahtoo palvella.

Martti Suosalo tahtoo palvella.

Hyvä elämä

Martti Suosalo aloitti kepillä, mutta nyt on jo kivasti rautaa tangon päissä

Suosittu näyttelijä kiertää esiintymässä ympäri Suomea, mutta vapaa-ajalla hän keskittyy tempauksiin ja työntöihin.

Ei voi olla ihan varma, onko Martti Suosalo tosissaan, kun hän intoutuu kertomaan ja näyttämään mallia uudesta harrastuksestaan. Hänen esityksensä vakuuttaa, mutta miehen ilmeistä ei tiedä. Joka tapauksessa harrastuksia on kaksi, ja ne kuulostavat umpimiehekkäiltä.

– Käyn nykyisin Tempaus-Areenalla. Olen ruvennut harrastamaan olympianostoa, johon kuuluu tempaus ja työntö. Löysin sieltä henkisen johtajan Masan, joka on painonnostoguru. Minun ei tarvitse käydä areenalla kuin kerran viikossa, ja puolentoista tunnin harjoituksesta tulee minulle sellainen testosteronipaukku, että pärjään sillä kolme päivää.

Suosalon toinen uusi harrastus alkaa aina sunnuntaisin kello 7.40, ellei hän ole näytelmäkiertueellaan. Entinen nyrkkeilijä Carl Huovinen hakee miehen kotipihalta.

– Ajellaan Carlin kanssa autolla Kisahalliin ja ruvetaan nyrkkeilemään. Mätkimme toisiamme tunnin verran. Harrastusten voimalla jaksan tehdä töitä.

Vähitellen käy ilmi, että nyrkkeillessä miehillä on aidot hanskat käsissään, mutta Tempaus-Areenalla olympianostoihin käytetään keppijumpasta tuttua välinettä. Painoja ei Suosalon mukaan tarvita.

– On ihan tarpeeksi, kun mies tekee harjanvarren kanssa niin sanotun tempausvalan: menee kyykkyyn ja nousee sieltä oikeassa asennossa. Siitä kehittyy korsetti, eikä selkä jumiudu sohvalla pötkötellessä.

– Minäkin aloitin kepillä, mutta nykyisin on jo kivasti rautaa tangon päissä.

Turkka otti tosissaan

Nuorena Martti Suosalo pelasi aktiivisesti jalkapalloa, mutta yllättäen hän ilmoittautui kaverinsa kanssa nuorisoteatteriin. Lehdestä löytyi ilmoitus, jossa haettiin uusia jäseniä.

– Teatteri rupesi viemään minua. Lopetin lukion kesken ja sanoin äidille, että kyllä minä ilman ylioppilastodistustakin pääsen korkeakouluopintoihin.

Ensimmäisellä kerralla Teatterikorkeakouluun pyrkiessään Suosalo pääsi loppusuoralle, mutta ei vielä sisään. Toisella kerralla varusmies ei jaksanut keskittyä.

Tajusin alusta pitäen, että jos tekee työnsä hyvin, pääsee kentälle, eikä joudu vaihtoon.

– Kolmannella kerralla pyrkiessäni näin Jouko Turkan ensimmäisestä katseesta, että nyt pääsen sisälle. Ilme kertoi, että nyt joku ottaa minut tosissaan. Turkalla oli silmää ihmisten lahjoille.

Turkan kauden teatterikoulu sopi Suosalolle. Opintojen fyysisyys ei tuntunut hänestä pahalta.

– Minulla oli tosi hyvä kunto ja jaksoin sen rääkin.

Suosalon ensimmäinen oma alan työpaikka löytyi Teatteri Pienestä Suomesta. Seuraavaksi hän pääsi Ryhmäteatteriin Suomenlinnaan.

– Siellä ympärilläni olivat Suomen parhaat näyttelijät. Pääsin ottamaan oppia toisesta vinkkelistä.

Aina pitää olla liikkeessä

Seitsemän vuoden jälkeen Ryhmäteatteri hajosi. Martti Suosalolle se oli järkytys. Teatteri oli ollut kuin perhe. Miehen täytyi miettiä, että mitä sitten.

– Meni vähän aikaa, etten tehnyt mitään. Mutta sitten tapasin Virpin. Meille tuli perhe, ja minä olin siihen niin valmis. Ja kun tulee lapsia, alkaa uutteraksi.

Suosalo pääsi paikkaamaan Lilla Teatternissa näyttelijöitä, ja yleisö piti. Hän tajusi jo alusta pitäen, että urheilusta tuttu kaava pätee muuallakin.

– Jos tekee työnsä hyvin, pääsee kentälle, eikä joudu vaihtoon.

Näyttelijän työ on ehdottomasti palveluammatti.

Kun Asko Sarkolasta tuli Helsingin kaupunginteatterin johtaja, Suosalo vieraili heidän näytelmissään. Sittemmin Suosalo löysi yrittäjyyden ja itselleen ominaisen tavan tehdä näyttelijän työtä. Mies kun on aina kokenut olevansa jotenkin levoton, sellainen, että aina pitää olla liikkeessä. Hän arvelee sen olevan peruja siitä, että lapsuuden perhe muutti usein. Nyt hän on kiertänyt ympäri Suomea kymmenen vuotta esittäen monologeja.

– Tässä työssä pääsen rakentamaan ja pystyttämään näytelmän lavasteet, siis tekemään fyysistä työtä, ja esiintymään ja lähtemään taas seuraavaan paikkaan.

Nuorisoteatteriaikana Suosalo näki kuvan, joka pinttyi hänen päähänsä. Siinä oli vanha Mercedes Benz -pikkubussi. Bussin takaosaan oli laitettu Jeppe Niilonpoika -näytelmän lavasteet ja ratissa oli mies itse. Muita ihmisiä ei näkynyt.

– Nyt teen sitä! Pikkubussia minulla ei ole, on vaan tuommoinen cee kolmonen, tavallinen henkilöauto. Enkä ole vielä Jeppe Niilonpoikaa esittänyt, mutta ehkä sen vuoro tulee joskus.

Kaikki ammatit palvelua?

Yksi Martti Suosalon ohjelmiston monologeista on Palvelija. Siinä tarkastellaan, liittyykö palvelualttius vain ammattiin vai onko se ihmisessä syvemmällä olevaa. Idea sai alkunsa Suosalon mankeloinnista. Kari Hotakainen sattui soittamaan useamman kerran juuri silloin, kun Suosalo touhusi kotonaan mankelointihuoneessa. Hotakainen ihmetteli, että mitä sinä siellä.

– Sanoin, että olen tällainen palvelija. Se ajatus taas lähti siitä, kun kirjailija-pastori Veli-Pekka Hänninen vihki minut ja Virpin. Muistan ikuisesti hänen puheestaan tämän: kilvoitelkaa toistenne palvelemisessa. Palveleminen on minulle luontaista ja olen yrittänyt toteuttaa sitä: palvella mahdollisimman paljon – ennen kuin toinen ehtii, minä ehdin jo tehdä.

Palvelemisesta saa mielihyvää. Suosalo tahtoo laajentaa palvelijuuttaan perhepiirin ulkopuolelle.

– Näyttelijän työ on ehdottomasti palveluammatti. Ja jos katsoo tarkkaan, kaikki ammatit ovat palveluammatteja. Tai voisivat olla. Tai ehkä niiden pitäisi olla.

Kuka?

Näyttelijä Martti Suosalo, 55, asuu Helsingissä. Naimisissa dokumenttiohjaaja Virpi Suutarin kanssa. Kolme lasta.

Mitä?

Suosalo esiintyy muun muassa Suomen hauskin mies -näytelmässä ja Kari Hotakaisen kirjoittamassa Palvelija-monologissa Helsingin kaupunginteatterissa. Suosalo vierailee pe 17.11. klo 19 Korson kirkossa, jossa hän esittää otteen Palvelija-monologista.

Motto?

"Ei tänne lepäämään ole tultu."

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä kolahti: Jumalan ja terapeutin kiivassanainen keskustelu saa pohtimaan asioita maan ja taivaan välillä

Hyvä elämä

Martti Suosalo ja Sanna-Kaisa Palo tekevät sykähdyttävät roolityöt Espoon Kaupunginteatterin näytelmässä Voi Luoja!





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.