null Tämä kolahti: Kesä -85 -sarja kuvaa hykerryttävästi sitä, kuinka mummilla ja yh-äidilläkin on elämää

Ruotsalaisessa Kesä -85 -sarjassa on kolmen sukupolven naisia: mummi Barbro, tytär Åsa ja tyttärentytär Lena.

Ruotsalaisessa Kesä -85 -sarjassa on kolmen sukupolven naisia: mummi Barbro, tytär Åsa ja tyttärentytär Lena.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Kesä -85 -sarja kuvaa hykerryttävästi sitä, kuinka mummilla ja yh-äidilläkin on elämää

Ruotsalaissarja kolmen sukupolven naisista on loistavasti käsikirjoitettu ja näytelty ja samalla herkullista ajankuvaa.

Psykiatrisessa sairaalassa hoitajana työskentelevä yksinhuoltajaäiti Åsa (Emma Broomé) on uuden edessä. Hänen teini-ikäinen tyttärensä Lena (Elina Sätterman) on lähdössä ensi kertaa pidemmäksi aikaa pois kotoa, kielikurssille Englantiin, jos äiti saa rahat kokoon. Se tarkoittaa sitä, että myös äidillä on ensimmäistä kertaa pidempi jakso ilman, että hänen tarvitsee huolehtia tyttärestään. Myös Barbro-mummi (Lotta Tejle) on tottunut huolehtimaan toisista, usein pyytämättä ja liikaakin. Nyt kun häntäkään ei enää niin paljoa tarvita, mummi alkaa purkaa tarmoaan makkarafestivaalin järjestämiseen ja parisuhteensa elvyttämiseen.

Kiehtovimmaksi hahmoksi nousee ehkä hieman yllättäen kuitenkin Barbro-mummi.

Ruotsalaissarja Kesä -85 sijoittuu nimensä mukaisesti vuoteen 1985 ja ruotsalaiseen pikkukaupunkiin. Ajankuva on herkullista: Samantha Fox soi, kaupungin solarium-liikkeessä riittää asiakkaita ja yhteydenpito lankapuhelimien aikana tekee joskus elämästä monimutkaista. Sarja alkaa näennäisen kevyenä ja komediallisena, mutta saa vähitellen myös vakavampia sävyjä kuvatessaan äidin, tyttären ja tyttärentyttären itsensä etsintää.

Kesä -85 ei iskenyt vain siksi, että se olisi vienyt riemukkaalle nostalgiamatkalle, sillä minulla ei ole vielä muistikuvia kyseisestä vuodesta, vaan ennen kaikkea hienon käsikirjoituksen ja näyttelijäntyön ansiosta. Päähenkilöt ovat moniulotteisia ja muistuttavat siitä, ettei kukaan ole vain tytär, äiti tai mummi, vaan jokaisella on omat haaveensa ja salaisuutensa. Murrosikäinen Lena on yhtä aikaa ikäisekseen kypsä ja silti hetkittäin vielä lapsi, joka kaipaa äitiä ja isovanhempia Englannissa. Åsa on omistautuva äiti ja tunnollinen työntekijä, mutta osaa myös pitää puolensa, haaveilla seksilomasta Korfulla ja irroitella tilaisuuden tullen.

Mummi Barbro (Lotta Tejle) yrittää kohentaa parisuhdettaan miehensä Stickanin (Mats Blomgren) kanssa, mutta mies ei ole tottunut puhumaan tunteistaan.

Mummi Barbro (Lotta Tejle) yrittää kohentaa parisuhdettaan miehensä Stickanin (Mats Blomgren) kanssa, mutta mies ei ole tottunut puhumaan tunteistaan.

Kiehtovimmaksi hahmoksi nousee ehkä hieman yllättäen kuitenkin Barbro-mummi. Hän päivittää kesän aikana suhdettaan kehoonsa, seksuaalisuuteensa ja mieheensä, jolla on taipumus keksiä jotakin nikkaroitavaa kun pitäisi puhua tunteista. Mummia esittävä Lotta Tejle tekee hienon näyttelijäsuorituksen ja osoittaa, että hieman kypsempään ikään ehtineille naisille kannattaa todellakin kirjoittaa suuria rooleja.

Toimittajan fiilikset:

Kesä -85 Yle Areenassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.