null Tämä kolahti: Rantojen aarteenetsijät esittelevät muoviesineitä Meren tuomat -elokuvassa – mereen päätyy kahdeksan miljoonaa tonnia muovia vuosittain

Lonneke tekee asetelmia päivän rantalöydöistä.  

Lonneke tekee asetelmia päivän rantalöydöistä.  

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Rantojen aarteenetsijät esittelevät muoviesineitä Meren tuomat -elokuvassa – mereen päätyy kahdeksan miljoonaa tonnia muovia vuosittain

Uusi dokumenttielokuva kuljettaa katsojaa kolmen meren rannoilla, jonne huuhtoutuvat lelun palat, muovikengät, pullot ja ilmapallon jämät.

Anna Antsalon ohjaama tiivis tunnin mittainen dokumentti Meren tuomat (2021) kuljettaa katsojaa Englannissa, Hollannissa ja Japanissa kolmen meren rannoilla, missä ”rantaharavoijat” perkaavat lähirantojaan muoviroskasta.

Hollannissa kaksi arkeologia tekee tulevaisuuden arkeologiaa keräämällä rannalta muovia, joka järjestetään värien mukaan valtavaksi kokoelmaksi. Kukkien luvatussa maassa rannalta löytyy joka kerta muovikukkien jäänteitä. Esimerkiksi muistopäivän unikoita käytetään vain päivän ajan, samoin ilmapalloja. Lopulta ne huuhtoutuvat maihin.

Japanilaisen taideopettajan mielenkiinto suuntautuu enemmän muovin seasta löytyviin eläinten luihin, simpukoihin ja siemeniin. Hän määrittää ne kaikki ja piirtää niistä kuvat luonnoslehtiöönsä.

Meren tuomaa kenkävalikoimaa.

Meren tuomaa kenkävalikoimaa.

Britti-insinööri Rob löytää Cornwallin rantahiekasta legoja. Ne ovat peräisin Tokio Express -laivan kontista, joka irtosi kiinnityksistään 20 vuotta sitten. Koko muovilasti upposi mereen. Usein mukaan tarttuu myös nopeasti hajoavia printterin värikasetteja.

Legoukot tekevät näkyväksi merten valtavan muoviongelman. Muovipullot, -pussit ja -narut ovat vaarallisia eläimille. Esimerkiksi vesilinnut vievät pesänsä pehmusteiksi muovilankoja, jotka sitten kiertyvät poikasten jalkoihin ja estävät niitä lentämästä.

Muovi hiutuu ja hajoaa rakeiksi, joita linnut ja kalat luulevat mädiksi. On löydetty lintuja, jotka ovat lakanneet syömästä, kun niiden vatsa on jo ”täynnä” – sulamattomia muovirakeita.

Rob kerää löytönsä merikonttiin. Hän on kehittänyt itselleen säännön: jos kosken esineeseen rannalla, olen vastuussa siitä.

Antsalo on löytänyt dokumenttiinsa hienot henkilöt. Kerronnan tahti on verkkainen. Henkilöiden taustoja ei paljon avata eikä englantilaisen ranta-apujärjestön toimintaa selitetä, mutta ei tarvitsekaan. Katsoja tajuaa, että kahdeksan miljoonaa tonnia muovia mereen vuosittain on mahdoton tilanne pitkän päälle.

Hollantilaiset sanovat sen suoraan: meidän on luovuttava muovin mukavuudesta ja pyrittävä minimalistisempaan elämään.


Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.