null Tämä kolahti: Nomadland on kiehtova tarina nykypäivän nomadista – elämä tien päällä on aineellisesti niukkaa mutta henkisesti avartavaa

Työtön Fern joutuu sopeutumaan aivan uudenlaiseen elämään, kun kotina toimii vanha pakettiauto. 

Työtön Fern joutuu sopeutumaan aivan uudenlaiseen elämään, kun kotina toimii vanha pakettiauto. 

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Nomadland on kiehtova tarina nykypäivän nomadista – elämä tien päällä on aineellisesti niukkaa mutta henkisesti avartavaa

Elokuvassa nähdään Frances McDormandin hieno roolisuoritus leskinaisena, joka työttömäksi jäätyään lähtee kiertämään pakettiautolla Yhdysvaltoja.

Kun paikkakunnan tehdas suljetaan, Fern (Frances McDormand) jää monen muun tavoin työttömäksi. Fernin aviomies on kuollut, joten häntä ei pidättele seudulla enää mikään. Niinpä Fern pakkaa omaisuutensa pakettiautoon ja lähtee kiertämään Yhdysvaltoja. Hänestä tulee vaelteleva nomadi ilman kiinteää asuinpaikkaa.

Fern asustaa autossaan parkkipaikoilla ja nomadiyhteisöjen leireissä ja tekee tilapäistöitä paikallisissa yrityksissä, kuten pakkausfirmassa ja pikaruokalassa. Siten tulee paremmin toimeen kuin pelkän toimeentulotuen varassa.

Samalla Fern tutustuu samanlaisiin kiertolaisiin kuin itse on. He perehdyttävät hänet nomadina elämisen saloihin. Tärkeää on, että ajopeli on toimiva ja hyvin varusteltu, varsinkin vararengas on jossain aavikolla elintärkeä hengissä pysymisen kannalta.

Kolme elokuvassa esiintyvästä Fernin uudesta ystävästä, Linda May, Swankie ja Bob Wells, on nomadeja oikeassa elämässäkin. Lisäksi Fern tapaa Daven (David Strathairn), josta tulee hänelle jonkinlainen kumppani.

Erityisen koskettavalta elokuvassa tuntuu nomadien välinen ystävyys ja solidaarisuus.

Chloé Zhaon ohjaama Nomadland perustuu toimittaja Jessica Bruderin kirjaan, joka sijoittuu vuoden 2008 talouskriisin jälkeiseen aikaan. Tuolloin moni amerikkalainen menetti työpaikkansa. Osa teki silloin radikaalin ratkaisun ja aloitti uuden elämän nykypäivän nomadina. Monet nomadeista ovat eläkeläisiä, jotka eivät tulisi ilman tilapäistöitä toimeen eläkkeellään.

Edesmennyttä miestään kaipaava Fern sopeutuu melko nopeasti alkeelliseen ja aineellisesti niukkaan pakettiautoelämään. Elokuva kertookin myös Fernin surusta. Uusien kokemusten ja ihmisten avulla hän pääsee elämässä eteenpäin.

Kiinnostavaa on se, mitä Fern oppii muilta nomadeilta matkansa varrella. Kaikille heille on tärkeää liikkumisen vapaus, se, että voi seikkailla ja kokea elämää auton ratissa, usein vielä upeissa maisemissa. Nomadien mentorina toimiva Bob Wells kertoo, että hän ei koskaan hyvästele ketään, koska jossain aina kuitenkin kohdataan.

Erityisen koskettavalta elokuvassa tuntuu nomadien välinen ystävyys ja solidaarisuus. Yhdessä he surevat aivokasvaimeen kuolleen Swankien poismenoa. Kiertolaiselämän myötä myös heidän maailmankuvansa avartuu, kun he kohtaavat erilaisia ihmisiä ja ilmiöitä.

Vuonna 2020 valmistunut elokuva sai Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan. Teos voitti myös kaksi Golden Globe -palkintoa parhaasta draamaelokuvasta ja ohjauksesta.

Nomadland on nyt nähtävissä pääkaupunkiseudulla vain Kino Engelissä. Sielläkin näytöksiin pääsee enintään kuusi katsojaa kerrallaan.

Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.