null Tämä kolahti: Kun johtaja ei kanna vastuuta, tuloksena on pelkoa ja epätoivoa

Tämä kolahti: Kun johtaja ei kanna vastuuta, tuloksena on pelkoa ja epätoivoa

Espoon teatterin Esitystalous 3 – Radio -näytelmä nostaa elävästi esiin työelämän tutun ilmiön: huonosti johdetun muutoksen.

– Hyvä kuulija, tämä on Radio Stage. Seuraavaksi suora raportti Kellomuseosta Leppävaarasta. Sen jälkeen kuullaan suoraan sieluun uppoavaa tunnelmamusiikkia.

Espoon kaupunginteatterin syksyn kantaesitys Esitystalous 3 – Radio vie yleisön keskelle tapiolalaista kaupallista radioasemaa ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Tämä on Radio Stage.

Radio Stage on Jamin (Martti Suosalo) luomus. Hän toimii ohjelmapäällikkönä ja musiikkipäällikkönä. Hänen alaisuudessaan pyörii monenlaista väkeä, kuten  aamujuontaja Karoliina (Ria Kataja) sekä journalismin viimeinen jäänne, uutistoimittaja Tintti (Henna Hakkarainen).

Hallitun arjen ja eetteriin virtaavan vakiintuneen ohjelmavirran katkaisee mediayhtiön edustaja Marikan (Vera Kiiskinen) vierailu. Nyt on tehtävä uudistus ja saatava kanavalle lisää dynaamisuutta. Mutta miten ja kenen ehdoilla uudistus tehdään ja miten se onnistuu?

Yhtäkkiä saatu tai menetetty valta ja asema nostavat ihmisissä esiin kummallisia piirteitä.

Espoon teatterin suositut Esitystalous-näytelmät ovat pureutuneet terävästi ajankohtaisiin ilmiöihin. Niin tämäkin Juha Jokelan käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys. Huonosti ja etäältä laiskasti johdettuja muutosprosesseja Suomessa riittää muuallakin kuin kuvitellulla radioasemalla.

Samastuin osin omien kokemusteni kautta työyhteisöön, jossa vastuullinen johtaja ei kanna vastuutaan, vaan sysää sen alaisilleen, joilla taas ei ole valtaa. Kun toimiva työyhteisö saadaan lyhytnäköisillä ja huonosti harkituilla päätöksillä sekaisin, tuloksena ei ole muuta kuin työinnon menetystä, pelkoa ja epätoivoisia yrityksiä pelastaa itsensä kuivulle. Näytelmää katsoessa samaan aikaan sekä nauratti että itketti.

Mitä tapahtuu ihmisille, jotka ilman omaa syytään joutuvat vallankäytön kohteeksi? Yhtäkkiä saatu tai menetetty valta ja asema nostavat ihmisissä esiin kummallisia piirteitä sekä tässä näytelmässä että oikeassa elämässä.

Esitystalous 3 – Radio kolahti minuun muun muassa siksi, että se nostaa esiin koskettavasti työyhteisön dynamiikkaa eri tilanteissa ja esittelee kaupallisin periaattein toimivan radioaseman pinnallista maailmaa. Journalismilla siellä ei ole kummoista tilaa.

– Hyvä kuulija, laita viestiä tänne studioon ja ehdota, mistä seuraavaksi puhumme. Aamujuontajan mahasta vai jostakin muusta? Tämä on Radio Stage.

Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi