null Tekniikan Maailma: Jerusalemista löytyi 2000 vuotta vanha pyhiinvaeltajien katu, jonka rakennuttaja saattoi olla Pontius Pilatus

Arkeologit ovat löytäneet Jerusalemissa Israelissa pyhiinvaeltajien kadun, joka vie suoraan Temppelivuorelle, jossa vuoteen 70 jKr. asti sijaitsi juutalaisten temppeli. Kuvalähteet: Istock ja Wikimedia commons.

Arkeologit ovat löytäneet Jerusalemissa Israelissa pyhiinvaeltajien kadun, joka vie suoraan Temppelivuorelle, jossa vuoteen 70 jKr. asti sijaitsi juutalaisten temppeli. Kuvalähteet: Istock ja Wikimedia commons.

Ajankohtaista

Tekniikan Maailma: Jerusalemista löytyi 2000 vuotta vanha pyhiinvaeltajien katu, jonka rakennuttaja saattoi olla Pontius Pilatus

Katukivien alta löytyneisiin kolikoihin taotut valmistusvuodet auttoivat tutkijoita kadun ajoittamisessa.

Arkeologit ovat kaivaneet Jerusalemissa esiin kadun, jonka rakennuttajaksi arvellaan vuosina 26–36 jKr. Juudeassa roomalaisena prokuraatorina eli maaherrana ollutta Pontius Pilatusta.

Asiasta kertoo Suomessa ensimmäisenä Tekniikan Maailma. Arkeologinen löytö on julkaistu Tel Avivin yliopiston lehdessä Tel Aviv: Journal of the Institute of Archeology.

Arkeologien mukaan katu on pyhiinvaellusreitti Temppelivuorelle, jossa sijainnut temppeli oli juutalaisten pyhin paikka, kunnes Rooman valtakunta hävitti sen vuonna 70 jKr. Erityisesti juutalaisten pääsiäisjuhlan aikaan Jerusalemiin saapui antiikin aikana jopa kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia.

Katu on mahtipontinen. Se on kivetty louhitusta kalkkikivestä tehdyillä kivilaatoilla, mikä oli Rooman valtakunnan tienrakennuksessa tapana. Katu on 600 metriä pitkä ja noin kahdeksan metriä leveä. Siitä on kaivettu esiin 220-metrinen osuus. Tutkijat arvioivat, että tälle kadunpätkälle on käytetty noin 10 000 tonnia kalkkikiveä. Kadun olemassaolo sinänsä ei ole uusi asia, sillä brittiläiset arkeologit löysivät siitä pätkiä jo vuonna 1894, mutta sen merkitys avautuu vasta nyt, kuusi vuotta kestäneiden kaivausten tuloksena.

Katukivetysten päällä olleesta kerrostumasta arkeologit ovat löytäneet kivimurskaa, nuolenkärkiä ja linkokiviä.

Journal of the Institute of Archeologyn mukaan tutkijat ovat aiemminkin arvelleet, että kyseinen katu olisi voitu rakentaa ajanlaskun alussa tai jopa ennen sitä kuningas Herodes Suuren (73– 4 eKr.) aikana. Herodeksen aikana juutalaisten temppeliä laajennettiin merkittävästi. Jerusalemin kuuluisa Itkumuuri on juuri tuon temppelin läntinen muuri.

Uutta arkeologien mukaan on kadun ajoittaminen juuri Jeesus Nasaretilaisen ja Pontius Pilatuksen aikaan. Ajoittaminen perustuu katukivetyksen alta löytyneisiin kolikoihin, joista osaan on taottu niiden valmistusvuosi. Kolikoista tuoreimmat olivat vuosilta 17–31 jKr.

Katukivetysten päällä olleesta kerrostumasta arkeologit ovat löytäneet kivimurskaa, nuolenkärkiä ja linkokiviä. Lisäksi kasaantumista on paljastunut palaneiden puiden ja kivirakennusten jäänteitä. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että nämä jäänteet ovat syntyneet vuonna 66 jKr. puhjenneiden juutalaissotien aikaan, jolloin roomalaiset hävittivät Jerusalemin temppelin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuningas Daavidista kaivettiin lisää todisteita – tutkijat uskovat löytäneensä filistelaiskaupungin, jonne Daavid pakeni Saulia

Ajankohtaista

Israelin arkeologiaan perehtyneen teologian tohtori Eero Junkkaalan mukaan löytö on kiinnostava ja tutkijat alan huippuja. Toisaalta hän kehottaa odottamaan lisätietoja, sillä kytkös Raamattuun on hätäinen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.