null Thurén: On junttia valittaa siitä, miten Suomessa matkaaminen on liian kallista

Puheenvuorot

Thurén: On junttia valittaa siitä, miten Suomessa matkaaminen on liian kallista

Jos kaipaa aina lomamatkaltaan Thaimaan halpoja hintoja, pitää olla valmis hyväksymään myös orjatyövoima ja se, että suomalaiset yritykset menevät konkurssiin.

Vietin juuri luksusviikonlopun taivaallisissa maisemissa täydellisen rentoutumisen tyyssijassa. Ruoka oli kulinarismin riemuvoitto, lähiseudun taide virkisti ja majoituksen puitteet olivat kuin 1900-luvun alun yläluokan keuhkotautiparantolasta – siis upeat. Saimme lomalta kaikkea, mitä ihminen voi vain toivoa. Minä ja neljä ystävääni teimme viikonloppumatkan hotelli Punkaharjulle. Junamatka eksoottisiin harjumaisemiin kesti kolme ja puoli tuntia. Edellisen samanlaisen rentoutumisloman teimme Hangon ihastuttavaan kylpylään, sinne junalla pääsi Helsingistä alle kahdessa tunnissa. Seuraavia kohteitamme ovat Fiskarsin alue ja Turun saaristo.

Vielä muutama vuosi sitten olisimme saattaneet tehdä tällaisen naistenreissun Pariisiin, Amsterdamiin tai jopa New Yorkiin. Nykyisen ilmastonmuutospuheen keskellä ei tulisi mieleenkään. Eniten minua yllättää, miten lomakohteen vaihtaminen Euroopan-kohteista kotimaahan ei tunnu ollenkaan siltä, että luopuisin jostain tai tekisin kompromissin. Päinvastoin.

Olisiko hyvä, jos tänne tuotaisiin myanmarilaisia orjia palvelemaan turistia alle nälkäpalkalla?

Minua ärsyttää, kun ihmiset hokevat mantrana, miten ”kyllä minä matkustaisin Suomessa, mutta kun Lapin-viikon hinnalla pääsee viikoksi Thaimaahan”. Ihmetyttää, että tällaisen mielipiteen ääneen sanomista pidetään hyväksyttävänä.

Ensinnäkin tekisi mieli kysyä, että: ”Ai, haluatko sinä myös thaimaalaisen yhteiskuntajärjestelmän tänne Suomeen?” Halpa elintaso tarkoittaa yleensä heikkoa hyvinvointivaltiota ja surkeita palkkoja. Olisiko hyvä, jos tänne tuotaisiin myanmarilaisia orjia palvelemaan turistia alle nälkäpalkalla? Minusta on nimittäin ihan kiva maksaa suomalaiselle yrittäjälle lomaviikonlopusta sellainen summa rahaa, että siitä saa otettua verotkin päältä. Nämä yritykset eivät pysy pystyssä, mikäli metsästämme loman tullen automaattisesti halpalentolippuja Kaakkois-Aasiaan.

Toiseksi haluaisin kysyä, että oletko nyt laskenut lomamatikan oikein. Kun minä muutama vuosi sitten vaihdoin ulkomaanmatkat kotimaan reissaamiseen, minulla on ollut varaa tehdä matkoja paljon useammin kuin aikaisemmin. Suomen kalleus ei todellakaan pidä aina paikkaansa. Aikuisen junalippu Punkaharjulle maksoi 20 euroa.

Suosittelen vahvasti harkitsemaan seuraavalla lomalla Suomen tarjoamaa luksusta, lupaan että sitä löytyy.


Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Leikola jeesustelee: Konkurssi on yhteisen uskon loppumista

Puheenvuorot

Uskon hiipumisella on dramaattiset ja peruuttamattomat seuraukset yritykselle ja kaikille niille, jotka siihen uskoivat.
Turistien taivaassa myydään lapsia

Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.