null Turistien taivaassa myydään lapsia

Punaisissa valoissa. Soy cowboy on tunnettu katu Bangkokissa. Sen baareihin ei päästetä kameran kanssa kulkevia prostituution ja sopimattomien seksiesityksien vuoksi. Tämä kuva on kadulta, ja pian kuvan ottamisen jälkeen täkäläiset tulivat sättimään kuvaamisesta.

Punaisissa valoissa. Soy cowboy on tunnettu katu Bangkokissa. Sen baareihin ei päästetä kameran kanssa kulkevia prostituution ja sopimattomien seksiesityksien vuoksi. Tämä kuva on kadulta, ja pian kuvan ottamisen jälkeen täkäläiset tulivat sättimään kuvaamisesta.

Ajankohtaista

Turistien taivaassa myydään lapsia

Turistien suosimassa lomaparatiisissa Thaimaassa kukoistaa laaja ihmiskauppa ja lapsiseksiturismi. Matkailija, älä sulje silmiäsi.

Olemme hiukan hukassa. Pörräämme tovin Suomen Lähetysseuran lähetin ja pastori Tero Massan kanssa vehreällä kampuksella, kunnes törmäämmekin meitä odottavaan nuoreen naiseen.

Hänen nimensä on Phunyanuch Pattanotai. Kutsumanimeltään hän on Aom. Nuori nainen johdattaa meidät kristillisen korkeakoulun kampuksen poikki ja ruokailusalin läpi viileään käytävään, josta pääsemme pirteän-oranssiin huoneistoon.

Kampuksella ei ole muita, sillä joululoma on alkanut. Tämä on meille suomalaisille täysin luonnollista, sillä onhan lämpötila reilusti päälle 30 lämpöasteen eikä kaamoksesta ole tietoakaan. Supermarketeissa myyjillä on tonttulakit ja kesätamineet.

Ihmiskaupan vastarinnassa. Ihmiskauppaa purkavan liittouman AAT:n viestintäsihteeri Phunyanuch Pattanotai taistelee ihmiskauppaa ja lapsiseksiturismia vastaan.

Kampuksen uumenissa, miljoonakaupunki Bangkokin helteessä toimii pieni, mutta tehokas järjestö Alliance Anti-Trafic eli ihmiskauppaa purkava liittoutuma. Sen riveissä on nähty myös suomalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Järjestön toimintaa tuetaan myös espoolaisin kirkollisverovaroin: Olarin seurakunta on yksi monista AAT:n ihmiskaupan uhrien kotouttamistoiminnan rahoittajista.

Topakka Phunyanuch eli Aom toimii AAT:n liittoutuman viestintäsihteerinä. Toimisto on pieni, mutta siisti ja toimiva. Kahdesta paikalla olevasta työntekijästä välittyy vahva tahto välittää tietoa paisuvasta ongelmasta: nuoria poikia ja tyttöjä vahingoittavasta ihmiskaupasta.

Vaikka kampuksella ei ole enää opiskelijoita, on sen portilla vahdit. Aom kertoo, että kampuksen kätköistä on turvallista toimia ilman, että rikollisliigat pääsisivät laittamaan liiaksi kapuloita rattaisiin.

Ja mitä kaikkea AAT tekeekään kaataakseen Goljatin, jonka ruokahalu tuntuu vain kasvavan.

Thaimaa on ihmiskaupan läpikulkumaa ja päätepiste

Liittouma painii haastavalla koko Mekong-alueen kattavalla kentällä. Alueeseen kuuluvat Thaimaa, Laos, Kambodza ja Vietnam. Järjestö toimii siirtolaispoliisin kanssa ihmiskauppa-ratsioissa sekä auttaa uhreiksi joutuneita ja uhriutumassa olevia.

"Thaimaa on ihmiskaupan läpikulkumaa ja päätepiste, sillä olemme Mekong-alueen keskiössä ja meillä on paljon rantaviivaa", aloittaa Aom hyvällä englannilla.

Keskustelu käy sujuvasti myös thain kielellä, jota Tero Massa on opiskellut kaksi vuotta Thaimaan-lähettipestiään varten ja sen ohessa.

Tuskin monet Thaimaan-turistit tiedostavat, kuinka valtavan ihmiskauppavyyhden keskellä he päiväänsä paistattelevat. Thaimaan rantakohteista osa tunnetaan länsimaissa yleisesti alueina, joissa prostituutio rehottaa – ja alueensa on Bangkokissakin.

Prostituutio-käsite ei riitä kuvaamaan koko ongelmaa, jonka raadollisuus saa turistin helposti sulkemaan korvansa.
 

"Joillakin turisteilla tuntui olevan sellainen käsitys, että naiset ovat täällä seksityöläisinä omasta halustaan."
- Phunyanuch Pattanotai


Aom heijastaa eteemme Mekong-alueen kartan. Ihmiskauppa on muuttumassa entistä pahemmaksi, sillä Kiina on tehnyt lakialoitteen vapaasta kulkuyhteydestä Mekong-maiden halki Malesiaan.

Thaimaa on suurten ihmisvirtojen risteys. Maan halki kuljetaan esimerkiksi Myanmarista ja Laosista määränpäänä muun muassa Malesia. Ihmiskaupan uhreja – määräpaikkanaan Thaimaa – tulee Vietnamista ja Kiinasta.

Aom painottaa Aseanin, eli Kaakkois-Aasian kauppaliiton, laajenemisen haittavaikutuksia.

"Monet eivät näe siinä juuri mitään pahaa, mutta se avaa jälleen uusia tullittomia reittejä kuljettaa ihmiskaupan uhreja ilman, että me pystyisimme esimerkiksi Thaimaassa pysäyttämään heitä."

Onko henkilöllisyystodistus väärennetty?

Mekong-maista Thaimaa kerää eniten maahanmuuttajia. Noin neljän miljoonan Myanmarista, Laosista ja Kambodžasta tulleen työntekijän on tällä hetkellä arvioitu työskentelevän Thaimaassa. Pelkästään tänä vuonna maahan muuttaa 1,9 miljoonaa ihmistä.

Luvattomien oleskelijoiden määrää on vaikea arvioida. Aom kertoo, että kentällä tulee enenevissä määrin vastaan aidoilta vaikuttavia henkilöllisyystodistuksia, joihin on väärennetty muun muassa ihmiskaupan uhrien ikä.

Esimerkiksi Laosissa heimolapsille on helppo saada väärennetyt henkilöllisyystodistukset, koska lapsista ei ole syntymätodistuksia.

Thaimaahan avoimin mielin tutustuva pääsee perille ihmisarvoa nakertavista ongelmista.

Suojaa vailla. Äiti lapsineen nukkuu Bangkokin keskustassa lähellä ilmaradan Phrom Phongin asemaa.

Thaimaa ja koko Mekong-alue on tällä hetkellä lähetystyön uusi Afrikka. Sen näkee vaikkapa Bangkokin turistikartasta.

Nähtävyyksiin on luettu mukaan erinäisten kirkkokuntien pykäämät uudetkin pyhätöt: Thaimaassa evankeliumia julistavat niin herätysliikkeet kuin perinteiset kirkkokunnat, kuten evankelisluterilaiset.

"Thaimaalaiset suhtautuvat uskontoihin hyvin myönteisesti. Niistä opetetaan lapsille koulussa ja yleisesti ajatellaan, että uskonnot opettavat ihmisille hyvyyttä", luonnehtii Tero Massa.

Kirkko on mukana kitkemässä ihmiskauppaa

Kirkkolähtöinen kehitysapu on vahvasti mukana monissa suurongelmia kitkevissä projekteissa. Sen ansiosta esimerkiksi suomalaisen lähetystöntekijän matkassa pääsee jyvälle eettisistä hankauskohdista.

Näin kävi minulle. Bangkokin alueen lisäksi kävimme yhdessä suomalaislähettien sekä pastorien Tero Massan ja Katariina Kiilusen kanssa Nanin maakuntaan kuuluvassa Bandenin kylässä lähellä Laosin rajaa.

Noin 300 ihmisen kylä sijaitsee viidakkoisessa vuoristossa. Sinne voisi suunnistaa seuraamalla kukkojen kiekumiskisaa, sillä jokaisella asukkaalla on kanatarhansa.

Bandenissa yövyin paikallisen perheen kotona. Perheen isä on luterilainen pastori Amnuai. Hän kertoi, kuinka rajametsästä kuljetetaan ihmiskaupan uhreja kohti etelää, Bangkokiin ja pidemmälle.

Pastori on ottanut tehtäväkseen saarnata jumalanpalveluksessa myös terveydenhuollosta ja ihmiskaupasta. Amnuai on selvästi pidetty. Hänen vaatimattomasta kodistaan löytyy laaja lääkevarasto.

Pastorin perhe vastaanottaa lääkkeitä avustusjärjestöiltä ja hoitaa niillä kyläläisiä. Vaikeakulkuisella alueella ei ole sairaalaa satojen kilometrien säteellä, lisäksi kulkutaudit sekä maanvyöryt vaikeuttavat elämää. Täällä auto on harvinaisuus, mutta mopoja on muutamalla. Hevosia ei ole, lehmiä kourallinen. Puhtaasta vedestä on jatkuva pula.

Kylässä ei ole helppo asua. Kyläkierroksella pastorin kanssa ymmärtää, että osa korkealle lankkujen varaan rakennetuista majoista on autioitumassa.

Ihmiset lähtevät töiden perässä muun muassa Bangkokiin, mutta kaikille ei käy siellä hyvin. Osa ajautuu ihmiskaupan uhriksi.

Pastori tietää, että Bandenissa ja lähikylissä saattaa olla ihmiskaupan yhteyshenkilöitä, jotka välittävät lapsia ja nuorukaisia etelään.

Ihmiskauppakartellin alihankkijoina toimii muun muassa uhrien sukulais- tai tuttavanaisia, jotka manipuloivat lapsia mukaan menestystä luvaten. Myös jotkut lasten vanhemmista lähettävät tyttäriään prostituoiduiksi, koska perheellä ei ole rahaa. Näin tapahtuu muun muassa Kiinassa.

Traumat ovat tuhonneet muistikuvat lapsuudesta

Viestintäsihteeri Aom nyökkäilee, kun puhumme turistien vastuusta. Totta on, että prostituutio ei ole Thaimaassa kiellettyä, eikä siitä erityisemmin varoiteta tai muistuteta matkaajia. Jos haluat tiedostaa eettiset ongelmat, sinun on kysyttävä niistä luotettavilta tahoilta.

Järisyttävää on kuulla, että osa AAT:n auttamista ihmiskaupan uhreista on päätynyt Thaimaahan jo 8–10-vuotiaina. Auttavien viranomaisten työtä hankaloittaa usein se, että uhrit ovat niin nuoria. He eivät traumatisoituneina välttämättä enää muista mitään kodistaan, saati tiedä, miten he pääsisivät sinne takaisin.

Suomen Lähetysseura auttaa AAT:tä seuraamalla verkostonsa avulla kylissä paikallisten tilannetta. Nopeaa toimintaa vaativissa tilanteissa, kun esimerkiksi pitää pysäyttää uhrien salakuljetus, yhteistyö on viime aikoina sujunut erityisesti Thaimaan armeijan kanssa. Tämän on taannut voimassa ollut martial law eli poikkeustila.

"Armeija ei ole niin byrokraattinen toimija kuin poliisi, vaan se on koulutettu reagoimaan nopeasti", Aom kertoo.

Vallankaappauksesta johtunut ja vuoden voimassa ollut Thaimaan sotatilalaki kuitenkin ajettiin alas äskettäin.

Ihmiskaupan kuljetusrinki on laaja

Ihmiskauppa on maiden välistä laajaa rikollisuutta, joka on piilossa keskuudessamme, eivätkä sen isot kihot jää helposti haaviin. Nopealle toiminnalle on huutava pula, kuten seuraavasta ihmiskaupan uhrin kertomuksesta selviää.

"Ihmiskaupan uhrien kuljetusringissä saattaa olla kymmenen eri tekijää. Aluksi tyttöjen neitsyys myydään Pohjois-Thaimaan rajalla – jos tulevat Myanmarista – ja matkan edetessä neitsyys myydään toistamiseen. Tämä on mahdollista, sillä kartelleilla on lääkäreitä, jotka korjaavat tyttöjen immenkalvot kuin he olisivat vielä neitsyitä. Rantakohteisiin kuljetetaan paljon tyttöjä Kiinasta ja Laosista, koska heillä on vaaleampi iho. Usein heitä käytetään vielä kauneusleikkauksissa, jotta he vastaavat paremmin asiakkaan toiveita", Aom kertoo.

Aomin näkemyksen mukaan seksituristeja tulee Thaimaahan muun muassa Koreasta ja Japanista, mutta myös muualta.

Tietoisuutta ihmiskaupasta tulisi lisätä myös turistien kotimaissa, Suomessakin.

"Joillakin turisteilla tuntuu olevan sellainen käsitys, että naiset ovat täällä seksityöläisinä omasta halustaan. Kuitenkin esimerkiksi tyttöjen iästä voi jo päätellä, että joku muu ohjaa heitä."

Miljoonat lapset revitään irti juuriltaan

Vierailut Suomen Lähetysseuran projekti- ja yhteistyökohteisiin Thaimaassa osoittavat, että ihmiskauppa repii juuriltaan miljoonia lapsia, jopa lopullisesti. Jos sinulla ei ole perhettä ja sen tukea esimerkiksi Thaimaassa, menetät helposti arvosi.

Visiitti Armonkodissa Bangkokissa kertoo siitä, kuinka hauras on nuoren naisen arvo. Jos nainen tulee raskaaksi eikä lapsella ole isää, ei nainen välttämättä uskalla kertoa siitä vanhemmilleen.

Suomen Lähetysseuran tukema Armonkoti Bangkokissa on turvakoti raskaina oleville ja synnyttäneille naisille, jotka etsivät paikkaansa yhteiskunnassa. Jotkut naisista piiloutuvat perheiltään Armonkotiin raskauden ajaksi. Jotkut Armonkotiin saapuneet naiset ovat jo perheidensä hylkäämiä.

Matkaamme lähelle Laosin rajaa, jossa ihmiskauppiaat vaanivat. Suomen Lähetysseuran lähetit Tero Massa ja Katariina Kiilunen, jotka ovat Olarin seurakunnan nimikkolähettejä, pohtivat thaimaalaisen kulttuurin vaikutusta käsitykseen ihmisarvosta.

"Täällä on niin vahvasti sisäänrakennettu kulttuuriin eriarvoisuus, että joku on korkeammalla kuin toinen. Mielestäni meidän tulee kertoa entistä enemmän luomisen teologiasta: jokainen on Jumalan kuva ja jokaisella on itseisarvo", kiteyttää Massa.

"Luterilainen armo-oppi on kirkkaimmillaan sitä, mitä haluan olla ihmisille täällä kertomassa", komppaa Kiilunen.

Naispappeus ei ole vielä sallittua luterilaisen kirkon piirissä Aasiassa. Katariina ei siksi voi toimia seurakunnan pappina Thaimaassa, kuten toimii Suomessa. Hän opettaa nuoria naisia ja miehiä seminaarissa Bangkokissa: nuoria, jotka ovat matkustaneet Bangkokiin opiskelemaan muun muassa Pohjois-Thaimaan köyhiltä vuoristoseuduilta. Heidän tulevaisuutensa näyttää valoisalta.

Kirjoittaja-kuvaaja tutustui Suomen Lähetysseuran toimintaan Thaimaassa joulukuussa 2014.
 

Kaakkois-Aasian ihmiskauppaa vastaan

AAT:llä on ollut toimisto Bangkokissa vuodesta 2003 lähtien. Mekong-alueen toimistot ovat Thaimaassa ja Vietnamissa. Tänä vuonna perustettiin uusi toimisto Myanmariin. AAT harjoittaa kenttätyötä koko Mekong-alueella.

Selvitystyö alkaa ihmiskaupan uhrista: Mistä he ovat, ketä he ovat.

Lähivuosina AAT perustaa lisää turvakoteja Thaimaan rajan tuntumaan, muun muassa Laosiin.

Olarin seurakunta tukee AAT:n työtä uhrien kotouttamisessa: turvakodeissa selvitetään uhrien mahdollisuudet palata kotiin, tehdä laillisia töitä tai päästä opiskelemaan.

Lisää tietoa englanniksi: www.allianceantitrafic.org

Reilun matkailun yhdistys Suomessa

Yhdistyksen verkkosivuilta löydät kattavan tietopaketin, kuinka matkustaa huomioiden eettiset ongelmat: reilumatkailu.fi. Perustettu samana vuonna kuin AAT eli vuonna 2003.

Perustajana yksityinen henkilö, Mari Mero. Hänellä on visio maailmasta, jossa matkaajat tiedostavat vaikutuksensa. Yhdistyksen periaatteena on tiedottaa matkailun vaikutuksista ympäristöön, talouteen ja kulttuuriin.

Liian pahaa ollakseen totta -kampanja rohkaisee matkaajia tunnistamaan ja puuttumaan lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Myytävänä vähän käytetty lapsi – lapsia hyväksikäytetään viranomaisten silmien alla

Hyvä elämä

Kirkon tukemat kansainväliset järjestöt taistelevat lasten hyväksikäyttöä ja lapsikauppaa vastaan Kambodžassa. Vastassa ovat korruptio ja seksuaaliset tabut.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.