null Thurén: Lapseni syntyy pian – voit auttaa häntä kokemaan nämä kymmenen asiaa

Puheenvuorot

Thurén: Lapseni syntyy pian – voit auttaa häntä kokemaan nämä kymmenen asiaa

Tämä on viimeinen kolumnini Kirkko ja kaupunki -mediaan, jään nimittäin äitiyslomalle.

Kevään aikana olen miettinyt, minkälaiseen maailmaan toivoisin toisen lapseni syntyvän. Ainakin tällaista soisin hänen kokevan:

1. Ihmiset käyttävät kuulokkeita kuunnellessaan julkisissa kulkuneuvoissa musiikkia tai katsoessaan videoita.

2. Muovin kierrättäminen on yhtä yleistä kuin panttipullojen vieminen kauppaan. Tutkimusten mukaan suomalaisten sekajätteestä jopa noin 80 prosenttia voitaisiin kierrättää. Nyt muovia päätyy valtavasti vesistöihin ja metsiin – myös meidän suomalaisten käsistä.

3. Puhutaan vain räppäreistä, ei naisräppäreistä, leijonista, ei naisleijonista ja kirjailijoista, ei naiskirjailijoista.

4. Ihminen saa kuulua rauhassa kirkkoon ilman, että kukaan tulee tyrkyttämään hänelle eroa kirkosta -materiaalia.

5. Planin #eihymyilytä-kampanjaa ei tarvita. Tänä keväänä somessa on levinnyt hieno kamppis, jossa ihmiset julkaisevat hymyttömiä omakuvia muun muassa siksi, että joka vuosi 12 miljoonasta tytöstä tulee vaimo alaikäisenä, joka päivä 190 teinityttöä kuolee raskauden takia ja 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen.

Uimahalleissa on enemmän vesijuoksuratoja, joissa saa juosta rinnakkain.

6. Muraaleita ei maalata enää miten sattuu minkä tahansa kerrostalon kylkeen. Mielestäni ne eivät tee kaupunkikuvasta rikkaampaa vaan rumemman!

7. Tiedettä ja tutkimusta arvostetaan enemmän kuin ulkonäköä ja muotia. Kirurgiystävälläni on teoria: Maailman suuret keksinnöt ovat syntyneet ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana siksi, että miltei kaikki maailman maat ovat joutuneet osaksi kilpavarustelua, jossa parhaiden keksintöjen tekijät voittavat. Ilmastonmuutos on kolmas maailmansota. Ainoa vain, että tällä kertaa emme sodi muita vastaan vaan itseämme. Jos tieteeseen ja tutkimukseen laitetaan sen ansaitsemat resurssit, uskon, että meillä on mahdollisuus voittoon.

8. Uimahalleissa on enemmän vesijuoksuratoja, joissa saa juosta rinnakkain. Seurustelemaanhan sinne on tultu!

9. Jos äiti selailee Instagramia ratikassa niin että vauva makoilee kärryissä vieressä, kukaan ei osoita paheksuntaansa siitä, miten nyt on kiintymyssuhde ikuisiksi ajoiksi pilattu.

10. Nauramme enemmän. Vaikka sitten ihan vain siksi, että joku kutittaa meitä kainalosta.


Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.