
Pappi Johanna Jakonen ja varhaiskasvatussihteeri Maaret Hirvensalo Tikkurilan seurakunnasta ovat kohdanneet työssään paljon vantaalaisia perheitä. Nyt he ovat käyneet ratkaisukeskeisen lyhytterapian koulutuksen ja antavat keskusteluapua vanhemmille.
Tikkurilan kirkolla tarjotaan walk in -terapiaa lapsiperheiden vanhemmille – ”Ennen kuin kaikki kaatuu päälle, on hyvä käydä juttelemassa”
Sillä aikaa kun vanhempi juttelee lyhytterapiakoulutuksen saaneen työntekijän kanssa, lapsi voi viettää aikaa lastenohjaajan kanssa.
Tikkurilan kirkolla alkoi tammikuussa lapsiperheitten vanhemmille tarkoitettu walk in -terapia, johon kuuluu myös lapsenhoitomahdollisuus. Vanhempi voi varata 45 minuutin ajan jutteluun lyhytterapiakoulutuksen saaneen työntekijän kanssa, ja sillä aikaa lapsi voi puuhailla seurakunnan lastenohjaajan kanssa. Palvelu on ilmainen ja tarkoitettu kaikille vantaalaisille vanhemmille. Lapsen iällä ei ole merkitystä.
Ilman ajanvarausta toimivaa matalan kynnyksen keskusteluapua eli walk in -terapiaa on järjestetty Vantaalla jo muutaman vuoden ajan. Tikkurilan seurakunnassa ajateltiin, että sitä voisi suunnata myös pienten lasten vanhemmille. Viime vuonna lapsiperheitten vanhemmille tarkoitettua walk in -terapiaa kokeiltiin ensin ilman lastenhoitopalvelua, mutta asiakkaitten toivomuksesta siihenkin on nyt mahdollisuus.
Pappi Johanna Jakonen ja varhaiskasvatuksen sihteeri Maaret Hirvensalo Tikkurilan seurakunnasta kävivät walk in -terapiaan liittyvän lyhytterapiakoulutuksen, jonka järjesti Lasten ja nuorten keskus yhteistyössä Lyhytterapiainstituutin kanssa. Koulutus oli antoisa ja antoi muutoinkin perheitten kanssa työskenteleville hyvät eväät.
– Juttelemme työssämme paljon vanhempien kanssa ja he kertovat arjestaan, elämästään ja huolistaan. Vanhemmuus on nykyään aika vaativaa, ja paineita tulee eri kanavista, Johanna Jakonen kertoo.
Ongelmien ei tarvitse olla isoja, jotta vanhempi voi tulla walk in -terapiaan. Sekin riittää, että haluaa vaihtaa ajatuksia ja jakaa huolia jonkun toisen kanssa.
Vantaalle muutetaan paljon työn tai opiskeluiden perässä, eikä kaikilla ole lähellä turvaverkkoja ja läheisiä, joille voisi kertoa asioistaan. Joskus voi olla helpompi puhua jollekin ulkopuoliselle kuin tutulle.
– Tämä on myös ennaltaehkäisevää työtä. Ennen kuin kaikki kaatuu päälle, on hyvä käydä juttelemassa, jotta voi saada apua, Johanna Jakonen sanoo.
Ihmisellä on usein yllättävän paljon voimavaroja
Walk in -terapiassa voi jutella monenlaisista asioista, mutta erityisesti jaksamiseen liittyvät teemat ovat olleet usein esillä. Keskustelemaan tuleva voi kertoa tapaamisen aluksi, millaisia toiveita hänellä on.
– Huolet ovat ratkaisukeskeisen lyhytterapian omaa alaa. Usein auttaa jo se, että juttelee jonkun kanssa ja on joku, jolta voi saada uutta näkökulmaa, Johanna Jakonen sanoo.
Tarvittaessa Jakonen ja Maaret Hirvensalo kertovat myös muista mahdollisista palveluista, joista voisi olla hyötyä, kuten kirkon perheneuvonnasta.
Me sanomme aina, että se on jo paljon, että olet täällä.
Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa he kuvaavat positiiviseksi menetelmäksi, jossa etsitään vanhemman voimavaroja ja vahvistetaan toivoa. Kaikki huolet ja ongelmat eivät välttämättä ratkea hetkessä, mutta walk in -terapiassa etsitään askelia, joiden avulla päästään eteenpäin.
– Usein ihmisellä on tosi paljon voimavaroja, vaikka heillä on haastavia tilanteita. Ihminen itse löytää työkaluja, kun vähän jutellaan, Hirvensalo sanoo.
– Ei niinkään pyritä pois jostakin, vaan jotakin positiivista kohti. Me sanomme aina, että se on jo paljon, että olet täällä, Jakonen jatkaa.

Johanna Jakonen ja Maaret Hirvensalo ovat huomanneet, että esimerkiksi sosiaalinen media saattaa luoda vanhemmille paineita ja riittämättömyyden tunnetta.
Riittämättömyyden tunne vaivaa monia vanhempia
Johanna Jakonen ja Maaret Hirvensalo ovat työssään huomanneet, että vanhemmilla on monenlaisia paineita. Somessa saattaa tulla vastaan siloteltu kuva perhe-elämästä, joka ei ollenkaan vastaa sitä, miltä oma elämä tuntuu ja näyttää.
– Vanhempana aina miettii sitä, että riittääkö. Jos vielä tulee vaikka somessa esiin sellaista kuvastoa, että jollakin on täydelliseltä näyttävä perhe-elämä, se lisää paineita. Tämä on varmaan nykyajan vitsaus. Pitäisi osata suodattaa, mikä on riittävää olemista ja vanhemmuutta ja mikä on meidän tapa elää, Jakonen pohtii.
Positiivista on se, että vanhemmat ovat nykyään paljon avoimempia keskustelemaan asioista, esimerkiksi jaksamisesta ja mielenterveydestä.
– Tässä maailma on mennyt parempaan suuntaan. Enää ei häpeillä sitä, että on ahdistunut, masentunut, väsynyt tai uupunut. Niistä uskalletaan puhua. Mieli voi sairastua siinä missä polvikin, Jakonen sanoo.
Joskus keskusteluun voi kuulua myös jokin työskentely tai lyhyterapeutti voi antaa kotiin mietittäväksi tietyn teeman.
– Mitään emme säilö tai arkistoi. Itse tykkään kirjoittaa ylös jotakin, mitä ihminen kertoo, mutta annan ne muistiinpanot sitten asiakkaalle mukaan tai sitten ne menevät täällä silppuriin. Usein muistiinpanoissa on suunnitelma siitä, miten edetään, Hirvensalo kertoo.
Keskusteluapua nuorille aikuisille ja lapsiperheitten vanhemmille
Walk in -terapiaa pienten lasten vanhemmille Tikkurilan kirkolla torstaisin 6.3., 20.3., 3.4., 17.4. ja 15.5. klo 14 ja 15. Varaa aika ja halutessasi lastenhoito viimeistään samana päivänä klo 12 mennessä ilmo.perhewalkin@evl.fi.
Walk in -terapiaa nuorille aikuisille (alle 29-vuotiaat) maanantaisin Korson kirkolla klo 15–18, keskiviikkoisin Koivukylän avoimessa kohtaamispaikassa klo 14–18 ja torstaisin Tikkurilan kirkolla klo 16–19.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Itäkeskuksessa on kirkko, jossa toimitaan neljällä kielellä – Varustamosta löytyy myös lounasravintola, nuorten työpaja, monenlaista neuvontaa ja arkimessuja
Ajankohtaista Hyvä elämäMatteuksenkirkolla tapahtuu paljon joka päivä ja monella kielellä. Torstain After Work -illoissa viihtyvät monenikäiset ihmiset.