null Toimittajalta: Kun saarnaaja Kendrick Lamar julistaa, Flow'n kansa kuuntelee

Puheenvuorot

Toimittajalta: Kun saarnaaja Kendrick Lamar julistaa, Flow'n kansa kuuntelee

Räppäri Kendrick Lamarin lyriikoissa on uskonnollinen vivahde, jonka aitous koskettaa.

Flow-festivaalin päälavalla esiintyi sunnuntaina artisti, joka murehtii lyriikoissaan siitä, että kukaan ei rukoile hänen puolestaan.

Kendrick Lamar on maailman tämän hetken ehkä hehkutetuin räppäri ja Hesarin mukaan Flow’n historian kalleimpia buukkauksia. Kentällä päälavan edessä oli tungos jo puoli tuntia ennen keikan alkua.

Keikka oli energinen ja nokkela. Lamar räppää taitavasti, ja hänen biisinsä ovat täynnä ovelia koukkuja.

Maailma on täynnä hyvää ja nokkelaa musiikkia. Lamarin musiikissa on kutenkin sellaista syvyyttä, että hänen biisinsä ovat pysyneet Spotify-listallani sitkeämmin kuin ehkä kenenkään muun artistin moneen vuoteen.

Lamar avaa lyriikoissaan omaa kipuaan, vaikeaa taustaansa, masennustaan ja pelkojaan. Niin tekevät monet artistit.

Toisin kuin monet muut, Lamar hakee vastauksia uskosta ja uskonnosta.

Rehellisyys on kaiken inhimillisen märehtimisen korkein hyve, ennen kaikkea uskonnollisen pohdinnan.

Jos artisti määrittelee musiikkinsa "kristilliseksi", musiikin kuunteleminen tuntuu usein vaivaannuttavalta. Tuntuu siltä, että tässä eivät puhu ihmiset vaan järjestelmä. Tuntuu siltä, että sinäkään et saa olla sitä mitä olet, vaan sinun on mukauduttava järjestelmän muottiin.

Kenrick Lamar kuuluu niihin artisteihin, jotka eivät tee uskonnollista musiikkia, vaan musiikkia, jossa on uskonnollisia viboja.

Ja kun musiikki ei ole päälle puskevan uskonnollista, vaan uskonnollinen ulottuvuus on yhtenä elävänä juonteena muun elävän seassa, se on helpompi ottaa vastaan.

Vuonna 2011 Lamar kertoi MTV:n haastattelussa, ettei ole "se kaikkein uskonnollisin tyyppi", mutta yrittää biiseissään etsiä vastauksia uskonnollisesta lähtökohdasta.

"Se on se tila, josta puhun, ja monet ihmiset voivat samastua siihen, koska he kokevat samoin. En ole se tyyppi, joka tuputtaa sinulle, että usko tähän, usko tähän, usko tähän. Pohdin asioita, olen syntinen ja yritän saada itsestäni selvää. Se ei koskaan kuulosta saarnaavalta. Se kuulostaa ihmiseltä, joka on todella hämillään siitä, mitä maailma on hänen tielleen laittanut."

Vuonna 2012 Lamar meni kasteelle, ja kahdella seuraavalla albumilla lähiöteologia kukkii väkevänä.

Lamarin musiikissa kristillinen kuvasto ja sieluntuska yhdistyvät poliittiseen aktivismiin, poliisiväkivallan kritiikkiin, arkielämän psykologiaan, amerikkalaisen räpin typerään seksismiin ja lähiöelämän kuvaukseen. Kokonaisuus kuulostaa – rehelliseltä. Rehellisyys on kaiken inhimillisen märehtimisen korkein hyve, ennen kaikkea uskonnollisen pohdinnan.

Kendrick Lamar esiintyi Quebecissä Kanadassa huhtikuussa. Kuva: Amy Harris / Invision / AP

Kendrick Lamar esiintyi Quebecissä Kanadassa huhtikuussa. Kuva: Amy Harris / Invision / AP

Vuonna 2015 Kendrick Lamar kertoi New York Timesille, että hän on monille faneilleen "lähin vastine saarnaajalle, mitä heillä on".

Flow’n sunnuntai-illassa päälavan isolla skriinillä näkyy palava auto, ja saarnamies Lamar vetää Alright-hittinsä ensimmäiset säkeet. I'm fucked up, homie, you fucked up, but if God got us then we gon' be alright.

Saman viestin olisi voinut kuulla aamulla kirkossa, mutta ei se olisi ollut sama.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Madonna 60 vuotta – ”Hän yhdistää musiikissaan uskonnollisuuden ja seksuaalisuuden” sanoo Madonnaa fanittava pappi

Hyvä elämä

Amerikkalainen popin kuningatar on yli 35 vuotta näyttänyt suunnan naisaristeille. Kirkko ja kaupunki kysyi pastori Eeva-Kaisa Rossilta syitä fanittamiseen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.