null Madonna 60 vuotta – ”Hän yhdistää musiikissaan uskonnollisuuden ja seksuaalisuuden” sanoo Madonnaa fanittava pappi

Madonnan Like A Prayerin videolla palaa risti, ja kertosäkeessä on mukana gospelkuoro. Paavi Johannes Paavali II piti kappaletta rienaavana.

Madonnan Like A Prayerin videolla palaa risti, ja kertosäkeessä on mukana gospelkuoro. Paavi Johannes Paavali II piti kappaletta rienaavana.

Hyvä elämä

Madonna 60 vuotta – ”Hän yhdistää musiikissaan uskonnollisuuden ja seksuaalisuuden” sanoo Madonnaa fanittava pappi

Amerikkalainen popin kuningatar on yli 35 vuotta näyttänyt suunnan naisaristeille. Kirkko ja kaupunki kysyi pastori Eeva-Kaisa Rossilta syitä fanittamiseen.

Amerikkalainen lauluntekijä, tuottaja, lastenkirjailija, elokuvaohjaaja ja näyttelijä Madonna Louise Veronica Ciccone eli tuttavallisemmin Madonna täyttää tänään 60 vuotta.

Madonnan musiikkia pian 30 vuoden ajan kuunnellut jyväskyläläinen pastori Eeva-Kaisa Rossi kutsuu itseään vannoutuneeksi faniksi. Rossi on syventynyt Madonnan musiikkiin 1980-luvun lopulta lähtien.

Miksi Madonna on historian merkittävin naispuolinen popartisti?

Rossin mielestä Madonna muutti siihen asti miesten hallitsemaa populäärikulttuuria siinä, että hän saneli itsenäisesti omat ehtonsa.

– Popteollisuus on hyvin tuotteistettua, ja Madonnahan on hyvin kimaltava tuote. Mutta hän luonut tämän tuotteen täysin itsenäisesti, ja hän on itse sanellut oman tuotteensa ehdot, Rossi sanoo.

– Madonna on tanssija ja laulaja, mutta myös soittotaitoinen muusikko, joka säveltää ja sanoittaa itse omat kappaleensa. Madonna on myös naisartisti, joka on usein tehnyt jonkin uuden asian ensimmäisenä ja näyttänyt muille suunnan, Rossi tiivistää.

Madonna oli 25-vuotias, kun hänen ensimmäinen albuminsa Madonna julkaistiin vuonna 1983. Se sai jonkin verran huomiota, mutta varsinkin seuraavana vuonna ilmestynyt Like A Virgin teki Madonnasta suuren tähden.

– Madonnassa on kiehtovaa se, miten yhdistää musiikissaan uskonnollisuuden ja seksuaalisuuden. Ne ovat läheistä sukua keskenään, Rossi sanoo.

– Uskonnollisesti Madonna sai katolilaisen kasvatuksen, mutta hän on luonut myöhemmin itselleen eri uskontoja yhdistävän synkretistisen katsomuksen, Rossi arvelee.

Hänen mielestään Madonnalla myös terävä yhteiskunnallinen ja poliittinen ulottuvuus.

– Madonna syntyi Detroitissa todella vaatimattomiin oloihin ja on noussut ryysyistä rikkauksiin. Hän on poliittisesti hyvin tiedostava, mikä mielestäni käy ilmi esimerkiksi vuoden 2003 kappaleessa American Life.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.