null Tuore Ensitreffit alttarilla -asiantuntija uskoo, että kipinä voi syttyä päätöksellä

Ajankohtaista

Tuore Ensitreffit alttarilla -asiantuntija uskoo, että kipinä voi syttyä päätöksellä

Rakkausteologi Jason Lepojärvi järjestää avioliittoja televisiossa ensi syksynä. Itse hän ihailee katolista avioliittoa, joka on elinikäinen ja purkamaton.

https://www.youtube.com/watch?v=7Pv4C3PNRN8

 

Ensitreffit alttarilla -ohjelma saa syksyllä alkavalle kolmannelle kaudelleen uudet asiantuntijat. Psykologi Tony Dunderfelt, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen ja teologi Jason Lepojärvi valitsevat hakemusten ja haastatteluiden perusteella toisilleen tuntemattomina vihkiytyvät parit. Asiantuntijat myös valmentavat pareja avioliiton ensimmäisinä viikkoina, joita yleisö saa seurata.
 

Vihkitreffejä ei järjestetä ohjelman nimestä huolimatta alttarilla."


Nimestään huolimatta parit eivät pääse ohjelmassa alttarille, vaan heidät siviilivihitään kameran edessä. Kirkkoherra Kari Kanalan manttelinperijä, kanadalais-suomalainen Jason Lepojärvi ei myöskään ole pappi, vaan rakkauteen erikoistunut teologian tutkija. Lepojärvi ei ole varma, sopisiko formaatti luterilaisen kirkon alttarille.


Rakkaustohtori etsii sitoutuneita rakastumaan toisiinsa

Asiantuntijalausuntojen perusteella järjestetyssä avioliitossa on Lepojärven mielestä kaikki mahdollisuudet elinikäiseen rakkauteen. Rakkaustohtori sanoo pitävänsä valittavien puolisoiden tärkeimpänä ominaisuuksina realistista rakkauskäsitystä ja sitoutuneisuutta tulevaisuudessa odottavaan parisuhteeseen. Toisena tulevat yhteiset arvot ja kiinnostuksen kohteet.

Lepojärvi kutsuu itseään rakkauden teologiksi ja ihailee erityisesti edellisen paavin, Paavi Johannes Paavali II:n avioliittoteologiaa. Hänen mukaansa katolisen kirkon seksuaalietiikan takana on kiehtova ihmiskäsitys.

Katolisen kirkon avioliitto on pyhä sakramentti. Se on myös elinikäinen ja purkamaton ja voidaan mitätöidä vain jos se katsotaan epäpätevästi solmituksi.
 

Lepojärven mukaan on hyvä, että Suomessa ohjelmassa pysytään heteroavioliitoissa."


Luterilaisen käsityksen mukaan papin aamenta tärkeämpää on kahden ihmisen vapaa tahto. Luterilainen avioliitto on yhteiskunnallinen sopimus pikemminkin kuin jumalallinen toimitus. Sen keskeisiä asioita ovat omantunnonvapaus ja itsemääräämisoikeus.

Moniin maihin levinnyt ohjelmakonsepti perustuu tanskalaiseen Married at First Sight -formaattiin. Ohjelman ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pari vihittiin hiljattain katolisessa Espanjassa. Lepojärven mukaan on hyvä, että Suomessa ohjelmassa pysytään heteroavioliitoissa, koska keskustelu samaa sukupuolta olevien liitoista on vielä kesken.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ensitreffit alttarilla -kirkkoherra Kari Kanala kirjoitti parisuhdekirjan vaimonsa Milla Mäkitalon kanssa – miten sujuu rakkausasiantuntijoiden liitto?

Hyvä elämä

Huumori yhdistää pappipariskuntaa. ”Kumpikaan meistä ei ota itseään kovin vakavasti”, Kanala sanoo.Suonpää: Sedät puhuvat abortista

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.