null Ensitreffit alttarilla -kirkkoherra Kari Kanala kirjoitti parisuhdekirjan vaimonsa Milla Mäkitalon kanssa – miten sujuu rakkausasiantuntijoiden liitto?

Milla Mäkitalo ja Kari Kanala ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta. Ensikohtaaminen tapahtui baarissa.

Milla Mäkitalo ja Kari Kanala ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta. Ensikohtaaminen tapahtui baarissa.

Hyvä elämä

Ensitreffit alttarilla -kirkkoherra Kari Kanala kirjoitti parisuhdekirjan vaimonsa Milla Mäkitalon kanssa – miten sujuu rakkausasiantuntijoiden liitto?

Huumori yhdistää pappipariskuntaa. ”Kumpikaan meistä ei ota itseään kovin vakavasti”, Kanala sanoo.

Joka viikko tuhannet suomalaiset kuuntelevat, kun ­Kari Kanala puhuu parhaaseen katseluaikaan rakkaudesta. Paavalin kirkkoherra Kanala palasi tänä vuonna Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijajoukkoon.

Kauniisti parisuhdeasioista puhuvaa Kanalaa kuunnellessa on helppo nyökytellä, mutta mitä tästä parisuhdeasiantuntijasta ajattelee hänen vaimonsa, Kannelmäen seurakunnan pappi Milla Mäkitalo?

– No, Mäkitalo sanoo ja nauraa.

– En osaa sanoa tähän mitään. Olen ajatellut, että onpa tosi viisaita ajatuksia, noudattaisitpa näitä kaikkia kotonakin!

– Kyllä Milla varmasti arvostaa minua siinä roolissa. Ainakin hän pitää jalat maassa ja puolustaa, Kanala jatkaa.

Puolustusta on tarvittukin, sillä parisuhdeohjelma, jossa tuntemattomat avioituvat keskenään, herätti alkaessaan vuonna 2015 hämmennystä ja vastustusta. Myös parivalintoja ja ohjelmassa mukana olevien tekemisiä ja sanomisia on ruodittu pitkin matkaa joskus julminkin sanankääntein.

– Jos ihmiset tarkastelisivat omaa toimintaansa parisuhteessa, he eivät pystyisi arvioimaan niin helposti muita. Emme me ihmiset toimi kuin koneet. Se on tämän elämän rikkaus ja haaste, Mäkitalo toteaa.

Ohjelma ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen, että Kanalan ja Mäkitalon perheessä on tänä vuonna pohdittu parisuhdeasioita tavallistakin enemmän. Lokakuun lopussa ilmestyy pariskunnan ensimmäinen yhteinen kirja Suhteellista – Pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta.

Siivoamisesta syvällisiin kysymyksiin

Ajatus kirjantekoon lähti stand upista. Kari Kanala ja Milla Mäkitalo ovat tehneet yhdessä stand upia, jossa he ammentavat pappeudesta ja parisuhteestaan. Kirjassa on yhdessä ja erikseen kirjoitettuja tekstejä sekä asiantuntija-artikkeleita, rukouksia ja pop-lyriikkaa.

Vihkipareilta kysytään, että tahdotko osoittaa uskollisuutta ja rakkautta. Se on viisas kysymys.
- Kari Kanala

Kanala ja Mäkitalo painottavat, että kirja ei ole mikään parisuhdeopas, vaan enemmänkin opus, josta voi lukea palan sieltä, toisen täältä. Aiheet vaihtelevat arkisista asioista, kuten siivoamisesta, laajempiin kysymyksiin, kuten kommunikaatioon, onnellisuuteen ja lapsettomuuteen, josta Kanalalla ja Mäkitalolla itselläänkin on kokemusta.

– Jos jokin kirjassa korostuu, niin arki, ja jos jokin sana, niin tahdon, Kari Kanala kuvailee.

– Vihkipareilta kysytään, että tahdotko osoittaa uskollisuutta ja rakkautta. Se on viisas kysymys. Rakkauden teot ovat kunnioitusta, ja rakkauden takana on kiintymys, joka taas syntyy tahtomisesta.

Pappipariskunta tapasi baarissa

Milla Mäkitalo ja Kari Kanala tapasivat toisensa ensimmäisen kerran baarissa kirkon kasvatuksen neuvottelupäivien yhteydessä keväällä 2009. He tutustuivat vähitellen ja alkoivat seurustella syksyllä 2009. Häitä vietettiin seuraavana vuonna.

– Milla teki heti vaikutuksen. Huumori oli yhdistävä tekijä. Kumpikaan meistä ei ota itseään kovin vakavasti, Kanala sanoo.

– Juttelimme paljon jo sen kevään aikana. Mietin, että voiko jonkun kanssa todella jutella mistä vain, Mäkitalo jatkaa.

Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon, suurimpana asiana se, että vuonna 2016 pariskunnalle syntyi poika. Hitaat aamut ovat vaihtuneet minuuttiaikatauluun ja sunnuntaisiin kalenterisulkeisiin. Entiset reppureissaajat haaveilevat nyt all inclusive -pakettimatkasta. Sellaisina lyhyinä aamun ja illan hetkinä, kun olisi aikaa toiselle, kumpikin roikkuu liikaa somessa. Kahden myös ilta- ja viikonlopputöitä tekevän papin perheessä on haasteensa.

– Siitä, että olemme samalla alalla, on silti ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Toinen ymmärtää työn vaatimukset ja sen, ettei kaikista työasioista voi puhua, Kanala toteaa.

– Teologisessa ajattelin, että en haluaisi puolisokseni pappia, mutta hyvä näin. Emme tuo kauheasti työasioita kotiin eikä kaikkea saa kertoakaan, mutta avunpyytäminen ammatillisissa asioissa on helppoa, Mäkitalo sanoo.

Kari Kanala ja Milla Mäkitalo ovat tehneet yhdessä stand up -esityksiä. Lokakuun lopussa ilmestyy yhteinen kirja.

Kari Kanala ja Milla Mäkitalo ovat tehneet yhdessä stand up -esityksiä. Lokakuun lopussa ilmestyy yhteinen kirja.

Puhukaa, ainakin melkein kaikesta

Parisuhteissa ja parisuhdekirjoissa esiintyvät lopulta yleensä samat vanhat viisaudet. Puhukaa. Kuunnelkaa. Riidelkää, mutta reilusti. Ja lopulta kaikki kompuroivat juuri näissä. Miksi se on niin vaikeaa?

– Kyse on parisuhteen turvallisuudesta. Hyvässä parisuhteessa on mahdollista olla välillä pikkulapsi, kiukutteleva teini ja rapistuva vanhus. Toivottavasti eniten on kuitenkin aikuisuutta, Kari Kanala pohtii.

– Asiaan vaikuttavat myös väsymys ja kuormittuminen. Usein äksyillään toiselle asioista, jotka eivät liity mitenkään häneen, Milla Mäkitalo jatkaa.

Useimmille puoliso on paras kaveri, mutta kaikilla asioilla häntä ei kannata rasittaa.
- Milla Mäkitalo

Entäs se puhuminen? Pitääkö ihan kaikesta puhua? Kanala ja Mäkitalo sanovat, että periaatteessa kyllä, mutta toivovat, että puoliso ei olisi kenellekään se ainoa kuuntelija.

– Kaikista asioista ei kannata eikä voikaan puhua, mutta perusjutut on hyvä sanoa ääneen, kuten vaikka se, että tämä väsymys johtuu nyt töistä, Kanala selittää.

– Useimmille puoliso on paras kaveri, mutta kaikilla asioilla häntä ei kannata rasittaa. En minä jaksa kuunnella koko ajan Arsenal-juttuja. Niillä Kari voi rasittaa muita, Mäkitalo sanoo viitaten miehensä suosikkijalkapalloseuraan.

Puhumisessa, kuuntelemisissa ja pitkässä yhteiselossa on se hauska puoli, että koko ajan voi oppia toisesta uutta.

– Arvostan Millaa tosi paljon pappina sekä sitä, miten hän suhtautuu elämään. Toisessa näen myös itseni koko ajan. Elämä olisi aika köyhää ilman Millaa.

– Karin rohkeus yllättää aina. Jotkut hänen avauksensa töissä ovat sellaisia, että ajattelen, että eihän tuossa ole mitään järkeä, ja huomaan samalla oman pidättyväisyyteni. Koko ajan, kun tutkailemme maailmaa, opimme ja omaksumme uutta myös toisiltamme.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.