null Uskonnot esittäytyvät Maailma kylässä -festivaalilla – tapahtumassa on hyvä tilaisuus jutella toisin uskovan kanssa

Fingon järjestämä Maailma kylässä -festivaali täyttää Kaisaniemen puiston ja Rautatientorin 25.–26.5.

Fingon järjestämä Maailma kylässä -festivaali täyttää Kaisaniemen puiston ja Rautatientorin 25.–26.5.

Ajankohtaista

Uskonnot esittäytyvät Maailma kylässä -festivaalilla – tapahtumassa on hyvä tilaisuus jutella toisin uskovan kanssa

Kansainvälisen työn sihteeri Tarja Korpaeus-Hellsten Helsingin seurakuntayhtymästä: ”Kun koko maailma on kylässä, olisi outoa, jos uskonnot eivät näkyisi.”

Maailma kylässä -festivaali juhlii tänä keväänä 20. toimintavuottaan. Teemana on ilmastonmuutos. Esillä on myös perinteinen kysymyksenasettelu: monikulttuurisuus, kansainvälisyys ja kestävä kehitys. Festivaalilla järjestetään kolmannen kerran Uskontojen kylä.

Luterilaiset seurakunnat tekivät aloitteen eri uskontojen yhteisesiintymisestä.

– Helsingin seurakunta­yhtymä on kokoonkutsujana, mutta olemme suunnitelleet kokonaisuuden yhdessä muiden uskontojen kanssa, kertoo yhteisen seurakuntatyön pappi Henri Järvinen.

– Olen esitellyt yhdyskuntaamme tapahtumassa jo toistakymmentä vuotta sitten. Niinä aikoina meidät sijoitettiin milloin minnekin. Kun uskonnot esiintyvät yhdessä ryhmänä, se huomataan helpommin, toteaa Hanna-Leena Leinonen Suomen bahá'í-­yhteisöstä.

Buddhalaisuus ja yhteisöllisyys kiinnostavat

Hälinän ja markkinameiningin keskelle asettuminen voi tuntua osalle uskontojen edustajista vieraalta, kertoo Suomen Buddhalaisen Unionin puheenjohtaja Irma Rinne.

– Mutta on tärkeätä tulla näkyviin ihmisten arkeen. Uskonto ei ole vain piilossa oleva henkilökohtainen asia. Olen itse ollut esittely­pöydän takana. Kokemus on ollut kiinnostava.

Ne, jotka ovat pysähtyneet juttelemaan Rinteen kanssa, tuntevat usein ­asiaa ennestään. Heitä kiinnostavat buddhalaisuus ja yhteisöllisyys. He kyselevät jumalakäsityksestä ja eettisistä kysymyksistä, ja viime vuonna esimerkiksi ajankohtaisesta Myanmarin tilanteesta.

– Keskustelun aiheena voi olla uskomme, että kaikkien uskontojen jumala on sama. Voidaan puhua tieteen ja uskon suhteesta tai sosiaali- ja koulutusasioista. Lisäksi festivaalilla voi tulla vastaan joku käännyttäjä, se ikään kuin kuuluu asiaan, sanoo Hanna-Leena Leinonen.

Uskontojen vuoropuhelu jatkuu

Uskontojen kylää suunniteltaessa on käyty uskontojen välistä vuoropuhelua. Se jatkuu tapahtuman aikana.

– Kun eri uskontojen edustajat oppivat tuntemaan toisiaan, voimme tukea toisiamme kaupungin, maan ja maailman kehittämisessä esimerkiksi ilmastonmuutosasioissa, Järvinen sanoo.

– Yhdessä voimme luoda luottamusta ja rohkaista toisiamme. Jos koko maailma on kylässä, olisi outoa, jos uskonnot eivät näkyisi, pohtii kansainvälisen työn sihteeri Tarja Korpaeus-Hellsten Helsingin seurakuntayhtymästä.

Luterilaiset seurakunnat ovat Uskontojen kylässä esillä monikulttuurisuuskärjellä. Tarjolla on ikkuna uskoon etenkin muualta muuttaneille.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

USKOT-foorumi otti mormonit ja buddhalaiset uusiksi jäsenikseen

Ajankohtaista

Presidentti Tarja Halosen aloitteesta syntynyttä USKOT-foorumia pidetään maailmalla ainutlaatuisena uskontojen yhteistyöelimenä.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.