Uskonnot esittäytyvät Maailma kylässä -festivaalilla – tapahtumassa on hyvä tilaisuus jutella toisin uskovan kanssa
Kansainvälisen työn sihteeri Tarja Korpaeus-Hellsten Helsingin seurakuntayhtymästä: ”Kun koko maailma on kylässä, olisi outoa, jos uskonnot eivät näkyisi.”
Maailma kylässä -festivaali juhlii tänä keväänä 20. toimintavuottaan. Teemana on ilmastonmuutos. Esillä on myös perinteinen kysymyksenasettelu: monikulttuurisuus, kansainvälisyys ja kestävä kehitys. Festivaalilla järjestetään kolmannen kerran Uskontojen kylä.
Luterilaiset seurakunnat tekivät aloitteen eri uskontojen yhteisesiintymisestä.
– Helsingin seurakuntayhtymä on kokoonkutsujana, mutta olemme suunnitelleet kokonaisuuden yhdessä muiden uskontojen kanssa, kertoo yhteisen seurakuntatyön pappi Henri Järvinen.
– Olen esitellyt yhdyskuntaamme tapahtumassa jo toistakymmentä vuotta sitten. Niinä aikoina meidät sijoitettiin milloin minnekin. Kun uskonnot esiintyvät yhdessä ryhmänä, se huomataan helpommin, toteaa Hanna-Leena Leinonen Suomen bahá'í-yhteisöstä.
Buddhalaisuus ja yhteisöllisyys kiinnostavat
Hälinän ja markkinameiningin keskelle asettuminen voi tuntua osalle uskontojen edustajista vieraalta, kertoo Suomen Buddhalaisen Unionin puheenjohtaja Irma Rinne.
– Mutta on tärkeätä tulla näkyviin ihmisten arkeen. Uskonto ei ole vain piilossa oleva henkilökohtainen asia. Olen itse ollut esittelypöydän takana. Kokemus on ollut kiinnostava.
Ne, jotka ovat pysähtyneet juttelemaan Rinteen kanssa, tuntevat usein asiaa ennestään. Heitä kiinnostavat buddhalaisuus ja yhteisöllisyys. He kyselevät jumalakäsityksestä ja eettisistä kysymyksistä, ja viime vuonna esimerkiksi ajankohtaisesta Myanmarin tilanteesta.
– Keskustelun aiheena voi olla uskomme, että kaikkien uskontojen jumala on sama. Voidaan puhua tieteen ja uskon suhteesta tai sosiaali- ja koulutusasioista. Lisäksi festivaalilla voi tulla vastaan joku käännyttäjä, se ikään kuin kuuluu asiaan, sanoo Hanna-Leena Leinonen.
Uskontojen vuoropuhelu jatkuu
Uskontojen kylää suunniteltaessa on käyty uskontojen välistä vuoropuhelua. Se jatkuu tapahtuman aikana.
– Kun eri uskontojen edustajat oppivat tuntemaan toisiaan, voimme tukea toisiamme kaupungin, maan ja maailman kehittämisessä esimerkiksi ilmastonmuutosasioissa, Järvinen sanoo.
– Yhdessä voimme luoda luottamusta ja rohkaista toisiamme. Jos koko maailma on kylässä, olisi outoa, jos uskonnot eivät näkyisi, pohtii kansainvälisen työn sihteeri Tarja Korpaeus-Hellsten Helsingin seurakuntayhtymästä.
Luterilaiset seurakunnat ovat Uskontojen kylässä esillä monikulttuurisuuskärjellä. Tarjolla on ikkuna uskoon etenkin muualta muuttaneille.
Maailma kylässä -festivaali 25.–26.5. Kaisaniemenpuistossa ja Rautatientorilla, ilmainen.
Uskontojen kylä Mahdollisuuksien tori -teltassa.
Ilmastoahdistuksesta voimavara muutokseen -paneeli englanniksi la 25.5. klo 11.35 alkaen Taiga-lavalla. Mukana mm. tutkija Panu Pihkala.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
USKOT-foorumi otti mormonit ja buddhalaiset uusiksi jäsenikseen
AjankohtaistaPresidentti Tarja Halosen aloitteesta syntynyttä USKOT-foorumia pidetään maailmalla ainutlaatuisena uskontojen yhteistyöelimenä.