null Gurun opissa: Jumalan rakkaus on kuin meren aava

Hengellisyys

Gurun opissa: Jumalan rakkaus on kuin meren aava

Eri uskonnot ovat kuin virtoja, jotka kulkevat omaa uomaansa samaan mereen, sanoo hengellisyyden tutkija Ursula King.

Voisitko ajatella, että Jumalan rakkaus sulkee sisäänsä kaikki hengelliset polut ja tiet, joita ihmiset ovat kulkeneet ennen meitä ja joita he nyt kulkevat?

Voisitko ajatella, että Jumalan rakkauden piiriin kuuluvat myös eri perinteiden löydöt ja virheet? Että Hänen rakkauteensa mahtuvat myös sinun havahtumisesi ja harhapolkusi?

Nykyaika pyrkii työntämään elämän hengellisen ulottuvuuden yksityisasiaksi. Samaan aikaan hengellisyys saa koko ajan uusia muotoja. Sanasta spiritualiteetti on tullut koodisana, joka lävistää erilaiset uskonnolliset ilmiöt, kokemukset ja käytännöt, joista ihmiset hakevat elämäänsä merkitystä, suuntaa ja arvoja.

Kohtaamme globaalin henkisyyden valtavan kirjon. Ateistinen ja agnostinen humanismi haastavat uskontoja. Feministinen ajattelu kyseenalaistaa pelkästään miehiset kuvat Jumalasta. Ekologinen hengellisyys nostaa päätään.

Miten tähän kaikkeen pitäisi suhtautua? Sitä pohtii 80-vuotias englantilainen teologian professori ja globaalin hengellisyyden tutkija Ursula King.

King kysyy, voisimmeko käyttää tietoisuuttamme erilaisista hengellisistä teistä mahdollisuutena laajentaa ymmärrystämme. Miten voisimme tunnistaa erilaisuuden ja tulla samalla tietoisiksi siitä spirituaalisesta rikkaudesta, jonka eri katsomukset voivat yhdessä luoda? King uskoo, että eri traditioista ammentamalla voisimme löytää voimaa ja keinoja voittaa ennakkoluuloja, vähentää köyhyyttä ja oppia rauhan tekemisen taitoja.

Ursula King ottaa esimerkiksi Suomessakin tutun laulun: ”Jumalan rakkaus on kuin meren aava, kuin tuulenhenki päällä kuuman maan.”

Meri löytyy eri uskontojen kuvastosta. Se symboloi Jumalan olemusta ja rakkautta. Sen voi tulkita kuvaavan myös eri uskontojen ja hengellisten polkujen päämäärää. Jokainen uskonto on kuin virta, joka kulkee omaa uomaansa, ja jokainen näistä uomista saavuttaa lopulta ”saman päämäärän ja lopullisen kodin, miten se ymmärretäänkin”.

Päämäärästä voi olla eri mieltä, samoin sinne vievistä teistä. Paljon olisi kuitenkin saavutettu, jos emme näkisi suuria uskon traditioita toisistaan eristäytyneinä linnakkeina vaan hengen virtoina, joissa koko olemustamme hoidetaan.

Hengellisyyden muutosvoima voi toimia kaikilla tasoilla.
– Teologian professori Ursula King

Hengelliset traditiot muodostavat yhdessä perinnön, joka kuuluu koko ihmiskunnalle, Ursula King muistuttaa. Hengellistä heräämistä ja uudistumista tapahtuu, kun opimme kuuntelemaan toisiamme, näkemään maailmaa toistemme näkökulmasta ja hiljentymään yhdessä. Tarvitsemme toistemme hengellisten polkujen, harjoitusten ja päämäärien ymmärtämistä, jos haluamme tehdä koko maapallon kodiksemme.

Kristittyjen syvin symboli on Kristus, jonka kädet ovat ristillä avoinna kaikille ja sydän on haavoitettu kaikkien tähden.

”Hengellisyyden muutosvoima voi toimia kaikilla tasoilla: se voi muuttaa perinpohjaisesti työmme, ajatuksemme, rukouksemme, yhteiskuntamme, maailmamme – koko planeettamme”, Ursula King kirjoittaa.

Jumalan rakkaus on avoin kaikille todellisuuksille ja kaikille ihmisille ja sulkee sisäänsä kaiken. Mitä syvemmin olemme avoinna toisillemme ja kunnioitamme toisiamme, sitä avarampaa on hengellisyytemme.

Jumala kaikessa ja kaikki Jumalassa

Voit nähdä Jumalan kevään valossa ja väreissä.

Voit nähdä Hänet leskenlehdissä,

valkovuokoissa ja koivujen silmuissa.

Voit kuulla Hänet lintujen livertelyssä,

purojen solinassa ja laineiden loiskeessa.

Hän pyyhkii pois kaiken ummehtuneen.

Hän uudistaa, elvyttää ja tuo toivon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.