null Uusi draamasarja Pala sydämestä kertoo lastensuojelun työntekijöiden vaativasta arjesta

Pala sydämestä -draamasarjan toista päähenkilöä, Ritaa, näyttelee Lotta Lehtikari.

Pala sydämestä -draamasarjan toista päähenkilöä, Ritaa, näyttelee Lotta Lehtikari.

Hyvä elämä

Uusi draamasarja Pala sydämestä kertoo lastensuojelun työntekijöiden vaativasta arjesta

Käsikirjoittajat tekivät taustatyötä sarjaa varten usean vuoden ajan muun muassa haastattelemalla sosiaalityöntekijöitä.

Lastensuojelutyö on herättänyt Suomessa aika ajoin keskustelua. Ylellä alkava koskettava tv-sarja kuvaa sitä, miten lastensuojelun työntekijöillä työn ja yksityiselämän rajat hämärtyvät.

Kahdeksanosaisen Pala sydämestä -sarjan ovat käsikirjoittaneet Aino Lappalainen ja Anna Lappalainen.

– Pala sydämestä on ennen kaikkea kuvitteellinen draamasarja lastensuojelun työntekijöistä ja työn vaikutuksista heidän elämäänsä, Aino Lappalainen kertoo.

Draamasarjassa keskitytään lastensuojelutyötä tekevään työpariin, Ritaan ja Lauraan, joita näyttelevät Lotta Lehtikari ja Niina Koponen. Henkisesti kuormittavat työkuviot vaikuttavat vähitellen siten, että kaksikon työn ja yksityiselämän rajat alkavat hämärtyä.

Aino Lappalaisen mukaan henkilöhahmojen syventäminen sekä sisäisten ja ulkoisten ristiriitaisuuksien kasvattaminen kuuluvat kirjoittajan työn antoisimpiin työvaiheisiin.

– On palkitsevaa, jos onnistuu fiktion keinoin tuomaan esiin henkilöiden moniulotteisuutta. Olemme pyrkineet siihen, että draamasarja heijastaa työn monia puolia, myös siihen liittyvää lämpöä. Arkitason sisälle pyritty luomaan myös kansansatuihin, arkkityyppeihin ja mytologiaan pohjautuva maailma.

Draamasarja sai alkunsa, kun käsikirjoittajatiimi osallistui vuonna 2014 Yleisradion järjestämään Nainen ja valta -työpajaan. Tiimi lähti ideoimaan sellaista draamallista kehystä, missä naiset, valta ja perheet olisivat hyvin esillä. Lastensuojelu sopi tähän kehykseen.

Käsikirjoittajat tekivät tutkimustyötä draamasarjaa varten usean vuoden ajan. He haastattelivat sosiaalialan työntekijöitä ja perehtyivät sosiaalityön kentästä julkisesti saatavilla olevaan materiaaliin. Lastensuojelutyötä tekevät työntekijät näyttäytyivät käsikirjoittajille vaativan työn tekijöinä.

Yle Draaman tuottaman sarjan on ohjannut Hanna Maylett. Aino Lappalaisesta oli kiehtovaa seurata, millä tavoin draamantekijät loivat käsikirjoituksen pohjalta yhteistä tulkintaa ja kokonaisteosta. Hän on iloinen siitä, että sarjan valmistumista pystyttiin edistämään poikkeusolojenkin aikana.

– Käsikirjoittajana haluan olla mukana tuomassa näkyviin sellaisia teemoja, jotka tuntuvat seuraamisen arvoisilta fiktiivisen tarinankerronnan keinoin. Toivon, että sarja herättäisi ajatuksia auttamistyön haasteista ja vaativan työn vaikutuksista tekijöidensä elämään.

Aino Lappalainen on tehnyt Anna Lappalaisen kanssa yhteistyötä aiemminkin. He ovat käsikirjoittaneet yhdessä lyhytelokuvia, kuten Mersusta seuraava (2015) ja Tokio Baby (2010).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.